Μόνο κακή δεν την λες την 4η αγωνιστική της Basket League. Ισα ίσα… Ανατροπές είχε. Buzzer beater επίσης. Τρίποντα…βροχή (στην Πυλαία). Αλλά και προβληματισμό. Κι εκπλήξεις. Όπως και σκέψεις. Αλλά και αντιδράσεις.

Θα τα βάλουμε όλα σε μια σειρά με δεδομένο ότι δεν θα μείνουμε στην επιφάνεια αλλά την ουσία. Θα προσπαθήσουμε τουλάχιστον. Διότι παίρνουμε θέση, δεν κάνουμε απλή περιγραφή.

O Πάσαλιτς χάρισε στον Πανιώνιο την πρώτη του φετινή νίκη αλλά την διαφορά την έκανε ο Σαμάρντο Σάμιουελς. Παίκτης άλλης κλάσης, καμία σχέση με το επίπεδο του Πανιωνίου. Αυτό δεν σημαίνει ότι λύθηκαν τα προβλήματα αφού κατ’ αρχήν δεν υπάρχει προπονητής! Λέγεται ότι ο Στέργιος Κουφός έχει πάρει προβάδισμα αλλά ακόμα τίποτα δεν είναι σίγουρο. Ο Πανιώνιος έχει πολύ δρόμο ακόμα, υπάρχουν σημαντικά προβλήματα, ο κόσμος απέχει και κανείς δεν ξέρει τι πρόκειται να γίνει.

Για το Ρέθυμνο τα έχω ξαναγράψει. Να τα επαναλάβω; Για εμένα είναι απορίας άξιο πως μια ομάδα που χτίστηκε πρώτη απ’ όλες δεν παρουσιάζει τίποτα. Απολύτως τίποτα. Παρότι ο Φράνκαμπ είναι εξαιρετική περίπτωση, παρότι οι ξένοι γενικά δεν είναι κακοί το Ρέθυμνο έχει βασικές ελλείψεις: Πρώτον σε χημεία και φιλοσοφία καθώς δεν παίζει τίποτα. Δεύτερον στο ότι τόσα χρόνια στην Basket League δεν έχει καταφέρει να φτιάξει έναν κορμό. Τρίτον ότι είναι σημαντικό να έχεις πυρήνα Ελλήνων παικτών.

Ο Ιωνικός Νίκαιας πέρασε από την Θεσσαλονίκη, με Βετούλα στο τιμόνι έκανε το 2/2 και άρχισε σιγά- σιγά να δείχνει ότι είναι πολύ καλή ομάδα. Ικανή όχι απλώς να σωθεί άνετα αλλά να χτυπήσει και πλέι οφ. Ο Αρης έχει μεγάλα θέματα. Πολύ μεγάλα… Κυρίως σε ό,τι αφορά στο τι ακριβώς θέλει να κάνει. Αναγνωρίζουμε ότι φτιάχτηκε την τελευταία στιγμή, αναγνωρίζουμε τα προβλήματα, τα ban που έπρεπε να πέσουν, τα πάντα. Όμως χίλια συγγνώμη δεν είναι κανονικότητα αυτό που βλέπουμε. Κι αν τελικά την πληρώσει ο Σούλης Μαρκόπουλος, τότε θα περάσουμε στη ζώνη του λυκόφωτος. Διότι το μεγαλύτερο λάθος του Μαρκόπουλου είναι ότι ανέλαβε μια τέτοια κατάσταση. Κανένα άλλο.

Ο Ηρακλής είναι γερή ομάδα, συμπαγής και δουλεμένη. Το διπλό στην Λάρισα επιβεβαίωσε ότι θα σωθεί και μάλιστα εύκολα… Και μπράβο τους. Σε ό,τι αφορά στην Λάρισα δεν αλλάζω κουβέντα απ’ όσα έχω γράψει. Είναι καλή ομάδα γενικά, θέλει αλλαγές (Φλόιντ) και αν γίνεται έναν Ελληνα ακόμα. Όμως αποτελεί και αντικείμενο για σκέψη. Είναι μια ομάδα με έναν αξιοπρεπή και φερέγγυο επιχειρηματία, τον Θόδωρο Ριζούλη, ο οποίος κλήθηκε μέσα σε 15 μέρες να… φτιάξει ομάδα! Επρεπε να βιαστεί. Επρεπε να ψωνίσει από εξαιρετικά περιορισμένη δεξαμενή Ελλήνων παικτών (σχεδόν όλοι είχαν κλείσει) αλλά και να παίξει στην Basket League. Ειλικρινά προσπαθώ να αντιληφθώ πως ακριβώς βοηθήθηκε αυτός ο άνθρωπος ώστε να επενδύσει στο μπάσκετ. Ευτυχώς που έχει δίπλα του έναν εξαιρετικό κι έμπειρο προπονητή (Φραγκιάς) και άξιους συνεργάτες (Κόμματος και Τζήμας) που θα του δείξουν τον σωστό δρόμο. Μακριά από «παρολιτζίδες» που… δουλεύουν μάγουλο!

Προμηθέας και Κολοσσός έδωσαν μια υπέροχη παράσταση. Ένα εκπληκτικό ματς. Ουσιαστικά θεωρώ ότι επιβεβαιώθηκα για την δυναμική του Κολοσσού, του Προμηθέα άλλωστε είναι δεδομένη. Όμως με όλο τον σεβασμό και την αγάπη στον Μάκη Γιατρά (πιστεύω ότι γνωρίζει πόσο τον εκτιμώ) φέτος μου φαίνεται περισσότερο νευρικός στον πάγκο και με μια συμπεριφορά που σίγουρα δεν τον εκφράζει.

Πάμε σε έναν αγώνα με πολύ ενδιαφέρον: ΑΕΚ- Περιστέρι. Οι νικητές αξίζουν πολλά συγχαρητήρια γιατί παρουσιάζουν ένα σπουδαίο σύνολο. Καλοδουλεμένο από έναν ικανότατο προπονητή, όπως ο Ηλίας Ζούρος. Είχα ξαναγράψει ότι μέχρι τώρα τουλάχιστον το Περιστέρι μου αρέσει περισσότερο από πέρυσι. Πολύ πιο απελευθερωμένο αλλά ελεγχόμενο από τον κόουτς, με περισσότερες ιδέες. Με μπάτζετ σαφώς μικρότερο από πέρυσι και με δύο αγώνες την εβδομάδα…

Πάμε και στην ΑΕΚ. Τα αγωνιστικά: Δείχνει εγκλωβισμένη στο παιχνίδι των Λάνγκφορντ και Ρέι, μονοδιάστατη επιθετικά όσο και προβλέψιμη. Ασύνδετη αμυντικά. Παρότι έχει έμπειρους παίκτες με ποιότητα και προσωπικότητα. Το ρόστερ δεν είναι κακό. Αλλά μέχρι στιγμής ο προπονητής δεν έχει πάρει σχεδόν τίποτα…
Οσο για τις διαμαρτυρίες; Κάθε ΚΑΕ έχει το δικαίωμα να επιλέγει τον τρόπο που θα διαμαρτυρηθεί. Η ΑΕΚ επέλεξε την ένταση. Ο Μάκης Αγγελόπουλος, γενικά, δεν είναι τέτοιος άνθρωπος και γι’ αυτό έχει ενδιαφέρον αυτή η εκδοχή. Πάντως θεωρώ ότι το αγωνιστικό είναι πιο σημαντικό από την… κάθε Τσαρούχα (και οποιονδήποτε διαιτητή). Γιατί σε ένα πρωτάθλημα χωρίς Ολυμπιακό και με τον Αγγελόπουλο να έχει πάρει παίκτες Euroleague η ΑΕΚ έχει ίδιο ρεκόρ με ΠΑΟΚ, Αρη, Πανιώνιο και Λάρισα.

Τσαρούχα είπα; Δεν μένω καν στο ότι ως αθλήτρια αγωνίστηκε στο Περιστέρι (στην ΕΣΚΑ). Από το μπάσκετ προέρχεται άρα κάπου θα έπαιζε. Προσωπικά (όχι ότι την ενδιαφέρει αλλά το καταθέτω) δεν την θεωρώ τόσο καλή όσο λένε. Αλλά αυτό είναι κάτι διαφορετικό. Κι αν είναι να μείνουμε στο ότι έπαιζε στο Περιστέρι τότε να ζητήσουμε να μην σφυρίζουν κάποιοι διαιτητές τους… προπονητές που είναι κουμπάροι τους.

Η όχι; Πάμε παρακάτω.

Στο κλειστό του ΠΑΟΚ ο Παναθηναϊκός επιβεβαίωσε ότι παίζει μόνος του αλλά το 17-0 που δέχθηκε από τον αντίπαλο με αποτέλεσμα να επανέλθει άρον- άρον ο Καλάθης είναι πρόβλημα. Γενικά δεν είχε ζόρια. Ο Φριντέτ από την άλλη μας έδειξε τι μπορεί να κάνει και πως πρέπει να παίζει. Χωρίς περισσότερα σχόλια.

Τον ΠΑΟΚ θα τον δούμε σε άλλα ματς. Εκανε με αξιοπρεπή προσπάθεια ειδικά στο δεύτερο μέρος (το… νίκησε με 50-48) αλλά ήταν ένας αγώνας χωρίς άγχος και με μεγάλο κίνητρο. Στα πιο κλειστά ματς θα τον δούμε. Για πολλοστή φορά επαναλαμβάνω ότι έχω μεγάλη εμπιστοσύνη στον Φλεβαράκη όχι μόνο επειδή είναι καλός προπονητής αλλά γιατί ο ΠΑΟΚ είναι η ζωή του.

Τέλος στο Λαύριο βλέπουμε μια κολεγιακή ομάδα. Ωραία ομάδα… Με ένταση, με πίεση, με τρομερή ενέργεια. Πολλοί στοιχημάτιζαν ότι δεν θα τα κατάφερνε. Πλέον με 3-1 έχει καθαρίσει εκτός τον Ιωνικό και τον Κολοσσό κι εντός τον Ηφαιστο. Μόνη απώλεια, η φυσιολογική από τον Παναθηναϊκό.

Από τον Ηφαιστο περίμενα κάτι περισσότερο. Για την ακρίβεια δεν περίμενα ότι θα έχανε στο Λαύριο, θεωρώ ότι έχει αλλάξει επίπεδο. Αλλά αυτά είναι καλά μαθήματα.