Μόνο αδιάφορο δεν το λες το Σαββατοκύριακο για τα μπασκετικά ζητήματα. Ο Πανιώνιος άναψε την πρώτη φωτιά στο «Ιβανώφειο». Το Ρέθυμνο έκλεισε την αγωνιστική με μια τεράστια νίκη απέναντι σε μια ομάδα που μονίμως αναζητά δικαιολογίες για το ότι δεν παίζει μπάσκετ. Σε Λήμνο, Παλαιό Φάληρο είχαμε μεγάλα ματς. Στην Ρόδο είχαμε αποθέωση Κολοσσού και προβληματισμό ΠΑΟΚ. Στο Περιστέρι την εικόνα μιας ομάδας που παίζει με αέρα υπεροχής. Και στο ΟΑΚΑ μια από τα ίδια.

Πάμε πρώτα στην Κρήτη και στη νίκη του Ρεθύμνου. Από το πόσο άξια ήταν η νίκη για την ομάδα του Ζιάγκου φαίνεται και το μαρτύριο της ΑΕΚ. Την είχε πανέτοιμη ο Ζιάγκος την ομάδα του. Ολοι ήταν συγκεντρωμένοι, έτοιμοι, παθιασμένοι και γεμάτη ενέργεια. Το Ρέθυμνο κέρδισε όλες τις προσωπικές μονομαχίες. Κυριάρχησε στα ριμπάουντ. Ηταν μια ομάδα τόσο έτοιμη που περιόρισε την ΑΕΚ σε ρόλο κομπάρσου από το… πρώτο λεπτό.

Οσο για την ΑΕΚ; Τα φωνάζω εδώ και καιρό. Δεν παίζει μπάσκετ. Και περισσότερο αναζητά δικαιολογίες για να καλύψει το ότι δεν παίζει τίποτα. Θα ήταν προτιμότερο να παρουσιάσει μια βελτιωμένη εικόνα γιατί σε κάθε αγώνα είναι και χειρότερη.

Δεν θεωρώ ότι το ρόστερ της ΑΕΚ είναι τόσο κακό ώστε να καθρεπτίζει το 1-4 στην Basket League. Ούτε ότι οι απουσίες του Σλότερ και του Γιάνκοβιτς είναι τόσο καθοριστικές ώστε να χάνει από το Ρέθυμνο. Στην δική μου λογική ο Παπαθεοδώρου οφείλει να βρει λύσεις. Το καλοκαίρι του δόθηκε απόλυτη ελευθερία, πήρε όποιους ήθελε, αποδέσμευσε επίσης όποιους ήθελε. Βρέθηκε με παίκτες που έχουν εμπειρία, πορεία, διαδρομή στην Euroleague αλλά και καλούς Έλληνες παίκτες που ήταν πρωταγωνιστές στις ομάδες τους.

Για εμένα είναι ο αποκλειστικός υπεύθυνος αυτής της εικόνας που παρουσιάζει η ΑΕΚ. Και ως υπεύθυνος να βρει τις λύσεις. Όχι με αλλαγές παικτών αλλά με σωστή διαχείριση του ρόστερ του. Κάτι που δεν κάνει ως τώρα…

Ο Πανιώνιος πέρασε από το «Ιβανώφειο» και μάλιστα με κατοστάρα απέναντι σε έναν Ηρακλή που δεν είχε την… φωτιά των προηγούμενων αγώνων. Το ρεπορτάζ μου λέει ότι έχουν αρχίσει και παρουσιάζονται κάποια οικονομικά θεματάκια πάντως, αλλά δεν θέλω να πω ότι ήταν ο λόγος της κακής εικόνας των παικτών του «Γηραιού». Στον Πανιώνιο ο Λίνος Γαβριήλ άρχισε ιδανικά. Είναι καλός προπονητής και φιλόδοξος και θα το διαπιστώσετε σύντομα. Δεν τον κρίνω από έναν αγώνα αλλά από μια συνολική πορεία που έχω παρακολουθήσει. Ο Σάμιουελς έχει αλλάξει όλη την εικόνα ως σημείο αναφοράς στην ρακέτα ενώ ο Πάσαλιτς που έχει τεράστια εμπειρία όπως και ο Βεργίνης αλλά και ο Λαμπρόπουλος είναι το ίδιο. Το ότι ξεπετάχτηκε και ο Καμαριανός είναι ακόμα καλύτερο.

Στην Λήμνο ο Προμηθέας έδειξε ότι είναι σε άλλο επίπεδο. Ότι είναι ομάδα κορυφής. Απέναντι σε μια πολύ σκληρή ομάδα που πάλεψε ως το τέλος, έδειξε ότι πλέον έχει ξεφύγει από το επίπεδο της απλώς «καλής ομάδας» κι έχει πάει στο «πολύ καλής».

Πάμε και σε άλλα ωραία. Ο Μάκης Γιατράς σε αγώνα- φωτιά άρχισε στην πεντάδα τον Μαντζούκα. Για να παίρνουν παραδείγματα κάποιοι άλλοι.

Και κάτι διόλου ευχάριστο. Όπως έβλεπα τον αγώνα, στο τέλος κι ενώ όλα είχαν κριθεί, οι άδειες θέσεις στην Λήμνο δεν ήταν όμορφο θέαμα. Τι σημαίνει αυτό; Ότι κάποιοι (όχι λίγοι) έφυγαν πριν τελειώσει ο αγώνας και δεν έμειναν να χειροκροτήσουν την προσπάθεια της ομάδας. Επειδή ηττήθηκε;

Φάουλ… Και μεγάλο.

Στο Παλαιό Φάληρο, η Λάρισα είχε τον έλεγχο στο μεγαλύτερο διάστημα αλλά ο Ιωνικός αντέδρασε κι έκανε το 3/3 με τον Βετούλα. Ποια ήταν η διαφορά; Ότι ο Μπαρτ πήρε την μπάλα στο τέλος και την έβαλε. Ο αντίστοιχος… Μπαρτ, ο Ρέινολντς με 2/10 σουτ και δύο χαμένα ελεύθερα τρίποντα στο τέλος, δεν το έκανε.

Μαθαίνω ότι η Λάρισα δεν θα τον περιμένει άλλο… Είναι η ακριβότερη μεταγραφή της, το καλύτερο όνομα και δεν αποδίδει όπως θα περίμεναν: Ηγετικά δηλαδή.
Επίσης στο τέλος φάνηκε ότι οι Θεσσαλοί είναι… λίγοι. Χρειάζονται ενίσχυση.

Στην Ρόδο ο Μπρούσεβιτς που ήταν υπ’ ατμόν έβαλε 6/7 τρίποντα. Ο Κολοσσός δεν έδειξε έλεος στον ΠΑΟΚ. Είναι πολύ καλή ομάδα ο Κολοσσός και το έχουμε ξαναγράψει. Είναι ομάδα εξάδας και πλέον με τον Τσαλμπούρη γίνεται ακόμα καλύτερη. Ο ΠΑΟΚ θα έχει δύσκολη σεζόν. Φτιάχτηκε την τελευταία στιγμή με τους 6 ξένους του να κοστίζουν «σκάρτα» 200 χιλιάρικα…Τα μαθήματα όπως αυτό της Ρόδου θα τον βοηθήσουν να καταλάβει (έστω και με τον σκληρό τρόπο) κάποια πράγματα.

Το Περιστέρι παίζει με άλλο αέρα. Αυτόν της υπεροχής. Της ανωτερότητας. Χωρίς να θέλω να υπονοήσω κάτι, επαναλαμβάνω ότι η φετινή ομάδα, παίζει με έναν τρόπο πολύ πιο σύγχρονο κι ελκυστικό από πέρυσι που επίσης γράφτηκε μια σπουδαία σεζόν. Το Λαύριο έχει ήδη κάνει ζημιές… Και προχωράει.

Ο Παναθηναϊκός έπιασε για πλάκα… 108 απέναντι στον Αρη. Για πλάκα… Ο Αρης ήταν καλός αλλά θα πρέπει να επαναλάβουμε κάτι: Οι αγώνες κόντρα στον Παναθηναϊκό είναι για τον Αρη (όπως και για τον ΠΑΟΚ την περασμένη εβδομάδα) οι πιο… εύκολοι. Μηδέν άγχος…

Ο αγώνας με τον Κολοσσό στην Θεσσαλονίκη την άλλη εβδομάδα είναι γεμάτος πίεση. Όπως και για τον ΠΑΟΚ που υποδέχεται τον Ηφαιστο.