Το Λαύριο έκανε το 5 στα 5 αφού νίκησε και την ΑΕΚ κι εξακολουθεί να δείχνει μια νέα πρόταση στις ομάδες (τουλάχιστον του δικού του βεληνεκούς): Στήριξη στον προπονητή και ταυτόχρονα Έλληνες και ξένοι παίκτες σε νεαρή ηλικία, με δίψα για δουλειά και για εξέλιξη.

Ο Σάβατζ, ο Ντιαλό και ο Κάρτερ ήρθαν απευθείας από το Κολέγιο για την πρώτη τους επαγγελματική εμπειρία. Ο Κόζι στα 28 του χρόνια έχει αλλάξει 11 ομάδες και άλλες τόσες χώρες: Γαλλία, Κροατία, Τουρκία, Ιταλία, Πολωνία, Κορέα, Τσεχία, Λετονία, Σλοβενία, Δανία και Ελλάδα!!! Αναζητά τη σιγουριά κάπου και ήδη στο Λαύριο δίνει διαπιστευτήρια. Ο Έβανς ξέρει την ομάδα αλλά και το πρωτάθλημα. Ο Ντέιβις που επίσης ήρθε πέρυσι έχει την πρώτη του ευρωπαϊκή εμπειρία μετά την G-League όπως και ο Σιζ Άλστον που τραυματίστηκε. Τα ελληνόπουλα, αν κι έφυγε το σημαντικό κομμάτι (Κουζέλογλου) έχουν ανοδική πορεία. Ο Μουράτος κάνει χρονιά καριέρας. Ο Μαστρογιαννόπουλος είναι πολύτιμος ενώ ο Γερομιχαλός είναι… εργαλείο από τα λίγα. Πλέον προστέθηκε και ο Περσίδης. Το Λαύριο παίζει με rotation 10 παικτών (!) κι αυτό μόνο άσχημο δεν το λες…

Για την ΑΕΚ πρέπει να αναγνωρίσουμε τις απουσίες αλλά και το ότι ακόμα δεν έχει παίξει ανάλογα με την προσωπικότητα και τη δυναμική των παικτών. Πέρα από το αήττητο, θα πρέπει κάποια στιγμή να δούμε και πρόοδο… Ομαδική όχι ατομική. Αυτή την ξέρουμε, οι παίκτες είναι εγνωσμένης αξίας.

Μεταμόρφωση και παραμόρφωση

Για τον αγώνα του Προμηθέα με το Περιστέρι είχα αρκετές απορίες πριν το τζάμπολ οι οποίες δεν μου λύθηκαν μετά. Διότι, κατά την ταπεινή μου άποψη τουλάχιστον, ο Προμηθέας είναι μια ομάδα που κάνει προετοιμασία, αφού έχει πολλά νέα πρόσωπα και δεν γνωρίζω αν ήταν τόσο καλός με το +17 ή αν το Περιστέρι εξακολουθεί να παραμορφώνεται και ήταν τόσο κακό. Τείνω να παραδεχτώ ότι το Περιστέρι όντως είναι ΠΟΛΥ ΚΑΚΟ ενώ ο Προμηθέας δείχνει μια προοπτική βελτίωσης. Περισσότερο στη ψυχολογία φάνηκε αυτό… Που ήταν εντελώς αντίθετη αν θυμηθείτε το ματς.

Να ξέρουμε ποιοι είναι οι πρωταγωνιστές

Σε ό,τι αφορά στον αγώνα του Άρη με τον Κολοσσό, θα επιδιώξουμε να βάλουμε τα πράγματα στη σωστή τους διάσταση. Ο Κολοσσός, αρχικά, νίκησε δίκαια. Ήταν καλύτερος από τον Άρη και είχε τον Κένι Γκόινς στην καλύτερη εμφάνιση της καριέρας του. Απ’ εκεί και πέρα όμως, όταν ο διαιτητής δεν περνάει απαρατήρητος, τότε σίγουρα δεν έχει κάνει καλή δουλειά. Προσπαθώ πολύ καιρό να καταλάβω την υπερβολική αυστηρότητα που βγάζει η κ.Τσαρούχα και δεν έχω βρει απάντηση. Σίγουρα πρέπει να της εξηγήσουν ότι δεν είναι η «σταρ» του αγώνα. Και ότι ο αυταρχισμός είναι το τελευταίο όπλο ενός διαιτητή που έχει προοπτική να φτάσει ψηλά. Απέτυχε παταγωδώς όπως και οι Παναγιώτου- Παντελίδης διότι συζητούνται σε έναν αγώνα όπου δεν κρίθηκε ο νικητής από τις υποδείξεις τους. Κι αυτό δείχνει πολλά…

ΠΑΟΚ με τρία επί τρία

Αν και στο τέλος μετρούσαμε λάθη εκατέρωθεν, ο ΠΑΟΚ έκανε το 3/3 με τον Λυκογιάννη στον πάγκο του και προχωράει βάζοντας γερές βάσεις. Όπως φάνηκε στο δεύτερο μέρος η άμυνα ήταν εκείνη που έκανε τη διαφορά απέναντι στον Ιωνικό που έχει ανέβει πολύ. Ίσως αν δεν υπήρχε το πρόβλημα με τον Έλμορ (έπαιξε με ένεση ενώ ήταν τρεις μέρες χωρίς προπόνηση) και να άντεχε στο τέλος, να είχε διεκδικήσει κάτι καλύτερο.

Η Λάρισα έχει προοπτική

Πριν από καιρό σας έγραφα ότι το ρόστερ της Λάρισας είναι για καλύτερα πράγματα. Και είναι… Θα φανεί ακόμα περισσότερο με την έλευση ενός κανονικού σέντερ (Ουέσλι Γκόρντον) αντί του Σακίλ Γκούντγουϊν. Το θέμα είναι ότι μετά την αποχώρηση του Λίνου Γαβριήλ, οι Έλληνες παίκτες φαίνονται περισσότερο απελευθερωμένοι. Και προσφέρουν σημαντική βοήθεια.

Όσο για το Μεσολόγγι;

Υπάρχει ένα πρόβλημα: Οι άλλες ομάδες ενισχύονται και βελτιώνονται- αναφέρομαι στις ανταγωνίστριες- αλλά δεν είμαι τόσο σίγουρος ότι μπορούν να το κάνουν και στο Μεσολόγγι αυτό. Τίμια η προσπάθειά τους αλλά επιτρέψτε μου να πω ότι με τα μέχρι τώρα δεδομένα, βρίσκονται στη χειρότερη θέση απ’ όλους.

Η άμυνα του Παναθηναϊκού

Όταν, στο δεύτερο ημίχρονο, ο Παναθηναϊκός βελτίωσε την άμυνά του πήρε διαφορά 32 πόντων επί του Ηρακλή. Πρώτο μέρος 52-49. Δεύτερο μέρος 54-25! Οπότε δεν έχουμε κάτι περισσότερο να συζητήσουμε πέρα από το ότι ο Νεμάνια Νέντοβιτς ξεχωρίζει σαν τη… μύγα μέσα στο γάλα σε κάθε αγώνα! Η διαφορά επιπέδου του με τους υπόλοιπους παίκτες στην Basket League είναι ολοφάνερη και τεράστια.

Οι πράξεις να συμβαδίζουν με τα λόγια

Πριν τον επίλογο, θα μου επιτρέψετε να αναφερθώ σε ένα σημαντικό θέμα. Δεν έχει σημασία, λοιπόν, το περιτύλιγμα και το πώς παρουσιάζεις/επικοινωνείς κάτι στον κόσμο, αλλά ποιος είναι ο σκοπός σου. Διότι τα λόγια είναι πολύ καλά, αρκεί να έχουν ουσία και κυρίως να συμβαδίζουν με τις πράξεις. Και θα μου επιτρέψετε να πω ότι ειδικά στον κόσμο του μπάσκετ, είτε έχουμε να κάνουμε με προπονητές (φερέλπιδες, με πλάνο διαρκείας, λαβράκια, έχουν μάτι και όλα αυτά) είτε με παίκτες, έχουμε χορτάσει από λόγια αλλά δεν έχουμε δει έργα. Είναι κατανοητό πιστεύω αυτό.

Αλήθεια, τον στηρίζετε τον Φασούλα;

Κι επειδή αποφεύγω τα Υ.Γ. (που ουδέποτε κατάλαβα γιατί τοποθετούνται πέρα από εξυπνακισμό και εσωτερική οπαδογραφία) θα προσθέσω κάτι ακόμα που αυτή τη φορά έχει να κάνει με τις εκλογές της Ε.Ο.Κ. Πολλές φορές έχω εκφράσει την απορία μου για τον τρόπο που επικοινωνεί το δίκτυο-Φασούλα όλη τη δράση και τη δραστηριότητα του υποψηφίου προέδρου. Ειλικρινά, απορώ αν πιστεύουν ότι του κάνουν καλό… Μία με τις φωτογραφίες αυτοκινήτων στην ΓΑΔΑ. Την άλλη με τα αυτοκαλάθια στο θέμα των Τοπικών Ενώσεων και στη «δήλωση στήριξης» του Νίκου Γκάλη. Ακολούθως με τα υβριστικά σε τοίχους (που βεβαίως είναι αποκρουστικά και ουδείς τα επικροτεί) και την «ανάγκη… κινητοποίησης όλων» (γιατί πχ θα πρέπει ο Λιόλιος και ο Βασιλακόπουλος να πάρουν θέση όπως καλούνται;) με παράλληλη απόπειρα «θυματοποίησης» του Φασούλα μέσω άρθρων ακατανόητου περιεχομένου. Προς το παρόν ας ξεκαθαρίσουμε στον κόσμο ότι ακόμα κι αν γράφονται υβριστικά συνθήματα στους τοίχους δεν πάμε σε εποχές «βίας και νοθείας» καθώς ψηφίζουν τα σωματεία και όχι οι πολίτες. Τα υπόλοιπα εκτιμώ ότι μπορεί να τα κατακτήσει ο Φασούλας από μόνος του, χωρίς τέτοιες πρακτικές. Πολιτικοποιημένος από μικρός είναι, έξυπνος είναι, προσωπικότητα και ιστορία διαθέτει, όλα τα παραπάνω δεν τα χρειάζεται. Εκτός αν τον εκφράζουν οπότε μάλλον θα πρέπει (προσωπικά τουλάχιστον) να ανησυχώ.

Επίλογος με δύο επισημάνσεις:

Η πρώτη έχει να κάνει με αυτό που έγραψα χθες: Τον αριθμό των ατόμων στα γήπεδα, τις κουτοπονηριές και τις χυδαιότητες. Ας το καταλάβουν οι ΚΑΕ για να σταματήσουν να κοροϊδεύουν τον κόσμο και ταυτόχρονα να μας προκαλούν αηδία.
Η δεύτερη με κάτι που έγραψα πρόσφατα: Ένατη αγωνιστική και ούτε ΜΙΑ δήλωση συμπαράστασης από προπονητή/παίκτη της Basket League για όσα περνά το μπάσκετ στις μικρότερες κατηγορίες αλλά και την ταλαιπωρία των συναδέλφων τους. Εκτός αν ανησυχήσουν ότι θα τους ζητήσουν δανεικά!