Η πρώτη αγωνιστική του δευτέρου γύρου ολοκληρώθηκε με αρκετά ενδιαφέροντα στοιχεία και με τον Γιώργο Τσαλμπούρη να συνεχίζει τις φετινές του παραστάσεις και να είναι από τα κεντρικά πρόσωπα του φετινού πρωταθλήματος. Οδεύει πλέον στα 26 του χρόνια, στην καλύτερή του ηλικία και με ύψος στα 2,17μ έχει ευχέρεια στο σκοράρισμα και στο περιφερειακό σουτ, έχει πλαστικές κινήσεις και τεχνική. Το που βρίσκεται στις στατιστικές κατηγορίες θα το δείτε πιο κάτω.

Θα πάρουμε όμως τα πράγματα με τη σειρά.

Στα Λιόσια, η ΑΕΚ προηγήθηκε ακόμα και με διαφορά 16 πόντων την ώρα που ο Άντι Ράουτινς έβγαζε κοροϊδευτικά τη γλώσσα σε όσους τον κορόιδευαν μετά την απόφασή του να επιστρέψει στην ενεργό δράση. Η κατάσταση με τον Λαρεντζάκη ήταν ηλεκτρισμένη και παρέμεινε έτσι και στο τρίτο ημίχρονο αλλά ο Σλούκας αποφάσισε για τον τελικό νικητή.

Η ΑΕΚ έδωσε μια ηρωική μάχη, με όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει (μένω μόνο στο αγωνιστικό κομμάτι που φυσικά επηρεάζεται από το εξωαγωνιστικό). Μέσα σε όσα αντιμετωπίζει, τουλάχιστον στο γήπεδο, παρουσιάζεται αξιοπρεπής.

Ο Ολυμπιακός, παρά τις απουσίες που δε μπορούν να περάσουν αψήφιστα, βρίσκεται σε «κακό φεγγάρι» κι αυτό είναι το σίγουρο. Φαίνεται ότι δεν υπάρχει η ίδια ενέργεια, η ίδια συγκέντρωση με πριν έστω κι αν επικαλεστούμε τα προβλήματα με τον covid. Όλες οι ομάδες τα αντιμετώπισαν. Και πλέον στο δρόμο για τη διεκδίκηση του πρώτου τίτλου της χρονιάς (λείπει ένας από το 2016 στον Ολυμπιακό) οι «ερυθρόλευκοι» δεν έχουν την καλύτερη δυνατή εικόνα.

Συνειρμικά μεταφερόμαστε στον Ιανουάριο του 2021 όπου ο Ολυμπιακός πάλι είχε παρουσιάσει ανάλογα αγωνιστικά ζητήματα κι αναρωτιόμαστε αν είναι σύμπτωση.

Στο ΟΑΚΑ, ο Παναθηναϊκός έφτασε τους 103 πόντους κόντρα στον Άρη, στο ντεμπούτο του Στέφαν Γιόβιτς και με τον Νεμάνια Νέντοβιτς να δίνει ρεσιτάλ. Με δεδομένο ότι πριν από 48 ώρες είχε άλλο αγώνα (Μπασκόνια) ο Παναθηναϊκός αντέδρασε καλά και σίγουρα πήρε κάποια πράγματα. Επέστρεψε και ο Παπαγιάννης, έμεινε πάλι εκτός ο Μέικον ενώ το πρόβλημα αυτή τη στιγμή είναι η διαφαινόμενη απουσία του Ιωάννη Παπαπέτρου που πιθανότατα θα χάσει και το φάιναλ φορ του Κυπέλλου.

Η επικείμενη (και πρόωρη) έλευση του Χουγκάζ στο ΟΑΚΑ δεν έχει να κάνει τόσο με το αγωνιστικό (δεν αγωνίζονται στην ίδια θέση) όσο με το ποσοτικό ζήτημα. Ο Πρίφτης χρειάζεται παίκτες ακόμα και για την καθημερινότητα της ομάδας ενώ παράλληλα θα του δοθεί η ευκαιρία να διαμορφώσει και «χημεία» με κάποιους Έλληνες παίκτες για του χρόνου.

Ο Άρης έκανε καλή προσπάθεια στο δεύτερο μέρος όπου έβαλε κάποια δικά του πράγματα στο παιχνίδι. Και φυσικά δεν ήταν αυτός ο αγώνας που είχε σημαδέψει. Πήρε εκείνον της πρεμιέρας!

Είπαμε πριν για τον Χουγκάζ, οπότε ας «μεταφερθούμε» στη Νίκαια και στον εξαιρετικό (πάλι) Απόλλωνα Πάτρας, πολύ δε περισσότερο στον ΤΡΟΜΕΡΟ Γιώργο Τσαλμπούρη, που κάνει σεζόν καριέρας.

Ο Τσαλμπούρης είναι πρώτος Έλληνας σκόρερ και μέσα στην πρώτη δεκάδα συνολικά σε μέσο όρο με 16,5 ανά αγώνα. Επίσης είναι έκτος σε εύστοχα τρίποντα με 27 αλλά και τέταρτος σε χρόνο με 33’26’’ (πάλι πρώτος Έλληνας και στις δύο κατηγορίες). Επίσης βρίσκεται στην πρώτη δεκάδα σε αξιολόγηση (δεύτερος καλύτερος Έλληνας παίκτης πίσω από τον Δημήτρη Αγραβάνη σε αυτή την κατηγορία).

Στη Νίκαια πέτυχε για πρώτη φορά στην καριέρα του 30 πόντους. Και στους 13 φετινούς του αγώνες έχει διψήφιο αριθμό πόντων. Σαφώς πρόκειται για την καλύτερη σεζόν του που αφήνει υποσχέσεις.

Όπως υποσχέσεις αφήνει ο Απόλλωνας, σε μια εξαιρετική σεζόν, με πολύ καλά αποτελέσματα και με παίκτες να αναδεικνύονται. Ο Βετούλας αισθάνεται άνετος και το δείχνει αφού ισχύει ό,τι πει εκείνος.

Ο Απόλλωνας ήταν πολύ πιο έτοιμος από τον Ιωνικό για τον αγώνα. Το ίδιο ακριβώς έπαθε και με τη Λάρισα η ομάδα της Νίκαιας και το είχαμε επισημάνει. Θα συνεχίσω να αναρωτιέμαι τι ακριβώς είχε ετοιμάσει ο Ισπανός προπονητής για δύο αγώνες- τελικούς αφού η ομάδα του εμφανίστηκε ανέτοιμη, χωρίς ψυχολογία και ο ίδιος περισσότερο πιεσμένος κι από τους παίκτες. Ειδικά τα 3 λεπτά του πιο έμπειρου γκαρντ της ομάδας (Αθηναίου) σε έναν τόσο κρίσιμο αγώνα, προκαλούν ερωτηματικά!

Στον Σεγκούρα είχα αποδώσει τα εύσημα σε ό,τι αφορά στη νοοτροπία του με τους νέους αλλά τώρα που κορυφώνεται η σεζόν δείχνει ότι «καταπλακώνεται» από την πίεση. Και δυστυχώς παρασύρει και την ομάδα μαζί του. Ο Ιωνικός χρειάζεται ένα ηλεκτροσόκ κι αυτό πρέπει να το βρει ο Ισπανός.

Στη Ρόδο ο Κολοσσός νίκησε τη Λάρισα, κόβοντας το νικηφόρο της σερί και πατώντας πλέον γερά στην τετράδα. Που θα μου επιτρέψετε να πω ότι με βάση τη συνολική εικόνα των ομάδων της Basket League δείχνει να είναι η ομάδα που την αξίζει περισσότερο. Υπέροχο, ολοκληρωτικό μπάσκετ, με σφραγίδα προπονητή.

Θα μου επιτρέψουν οι παράγοντες του Κολοσσού μια επισήμανση: Θα πρέπει ν’ αναζητήσουν τον τρόπο να παίξει η ομάδα στην Ευρώπη. Ο Κολοσσός χρειάζεται κάτι για να βγει από το τέλμα, να ανοιχτεί περισσότερο, να δώσει νέο ενδιαφέρον στον κόσμο.

Η Λάρισα είχε κάνει ό,τι έπρεπε στους προηγούμενους τρεις αγώνες, για τριάντα λεπτά έδειχνε ικανή για ακόμα μια νίκη αλλά δεν τα κατάφερε. Οι Θεσσαλοί είναι καλή ομάδα, πλέον. Η διοίκηση ενίσχυσε το ρόστερ και απομάκρυνε τις όποιες επικίνδυνες σκέψεις.

Ο ΠΑΟΚ πήρε την πρώτη του εκτός έδρας νίκη στο Λαύριο, σ’ έναν αγώνα που κυριάρχησαν οι άμυνες ενώ τα ποσοστά και των δύο ήταν χαμηλά: 21/72 σουτ άρα στο 29,2% το Λαύριο και 21/61 αντίστοιχα άρα 34,4% ο ΠΑΟΚ. Πολύ χαμηλός ρυθμός, κακό θέαμα και η προσωπικότητα που είχαν οι Θεσσαλονικείς στο τέλος έπαιξε ρόλο.

Θετικό δείγμα για τον ΠΑΟΚ που πάντως εξακολουθεί να βγάζει προβληματική εικόνα. Ακόμα χειρότερη όμως είναι εκείνη του Λαυρίου που πλέον έχει 7 ήττες στους τελευταίους 8 αγώνες, ξένοι πηγαινοέρχονται και πολύ λίγες οι αναλαμπές μέχρι στιγμής.

Στην Πάτρα, ο Προμηθέας στηρίχτηκε στον εκπληκτικό Αγραβάνη και στα μεγάλα σουτ των Ρέι και Σίμπσον στο τέλος για να κάμψει την αντίσταση του Περιστερίου και να ντουμπλάρει τις νίκες απέναντί του. Αυτή τη φορά, οι Πατρινοί αντέδρασαν σωστά στο τέλος (σε αντίθεση με τους αγώνες του Eurocup που κατάπιαν θάλασσα) και παραμένουν σταθεροί μέσα στην πρώτη τριάδα (και λογικά εκεί θα παραμείνουν). Το Περιστέρι βελτιώνεται, κάτι που αναμενόταν, γιατί δεν ήταν και τόσο κακό το ρόστερ του. Τέσσερις φορές επιχείρησε να ξεφύγει ο Προμηθέας κι άλλες τόσες μάζεψε το σκορ και διεκδίκησε ως το τέλος.

Ο δεύτερος γύρος αναμένεται με ενδιαφέρον και για τις δύο ομάδες.