Τι είδαμε στις πρώτες 11 αγωνιστικές και πριν τη «στροφή» για το δεύτερο γύρο της Basket League; Γράφει ο Νίκος Μπουρλάκης

Τέλος του πρώτου γύρου στην Basket League με τον Ολυμπιακό να «κλείνει» αήττητος (καμία έκπληξη) με τον Παναθηναϊκό να ακολουθεί (με πολλά ερωτηματικά), με το Περιστέρι και τον ΠΑΟΚ να πλαισιώνουν την τετράδα και με Κολοσσό, Άρη και ΑΕΚ να τους συμπληρώνουν για το Final-8 του Κυπέλλου όπου ήδη βρίσκεται ο Πανιώνιος ως νικητής του UNICEF Trophy. 

Κατ’ αρχήν να ξεκαθαρίσουμε ότι είναι υπέροχο να διεξάγεται Final-8 στη χώρα μας. ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ, θα λέγαμε καλύτερα! Ήταν καιρός να καταλάβουμε ότι πρέπει να προχωρήσουμε μπροστά, να δώσουμε «ζωντάνια» στο θεσμό του Κυπέλλου που έπαψε να είναι μια βαριεστημένη διοργάνωση κι αποκτά το χαρακτήρα γιορτής. Όπως πρέπει. Όπως επίσης ήταν εξαιρετική και η ιδέα της παρουσίας του νικητή των Εθνικών Κατηγοριών κι «έκατσε» ακόμα καλύτερα το ότι αυτός ήταν ο Πανιώνιος, ένα ισχυρό brand (και μια από τις ομάδες που έχουν κατακτήσει Κύπελλο).

Ο Ολυμπιακός, λοιπόν, είναι πρώτος και αήττητος με 111 πόντους και 21 εύστοχα τρίποντα στην τελευταία αγωνιστική του πρώτου γύρου, μακράν η καλύτερη επίθεση με 93,7 πόντους και χωρίς κανένα πρόβλημα. Ο Κάνααν πέτυχε 8 τρίποντα για 5η φορά στην καριέρα του (δύο στην G League, μία στο ΝΒΑ και άλλη μια στο Eurocup με την Ούνικς) και ο Ολυμπιακός ήταν απολαυστικός απέναντι στην ΑΕΚ που δε μπορούσε να ακολουθήσει το ρυθμό.

Και της έτυχε και το χειρότερο με τον τραυματισμό του Κάμερον ΜακΓκριφ ενόψει του αγώνα με την Τόφας. Η ΑΕΚ έκλεισε τον πρώτο γύρο με 6-5, θα μπορούσε να είναι καλύτερα κατά την ταπεινή μου άποψη παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει.

Για τον Παναθηναϊκό τα γράψαμε από την Κυριακή και δεν έχουμε κάτι άλλο να προσθέσουμε. Αυτό δεν είναι μπάσκετ και το 27-7 του Περιστερίου στην τελευταία περίοδο θα μπορούσε να τιμωρήσει τους «πράσινους» που συνεχίζουν να μην έχουν κατεύθυνση, προσανατολισμό και στόχο! Ένα ενδεικτικό παράδειγμα: Με το τέλος του πρώτου γύρου ο Παναθηναϊκός είναι 5ος στις ασίστ και πολύ ψηλά στα λάθη.

Το Περιστέρι έκλεισε τον πρώτο γύρο στη 3η θέση, έχοντας ηττηθεί μόνο από τους «αιώνιους» αλλά κι εντός έδρας από την ΑΕΚ. Έτσι κι αλλιώς φτιάχτηκε για ψηλά φέτος στην Basket League και η 3η θέση είναι ο βασικός στόχος της ομάδας του Βασίλη Σπανούλη που έχει την άνεση να διορθώσει τα όποια θέματα προκύπτουν (έχει ήδη κάνει αλλαγές).

Ο Ιωνικός πήρε τη νίκη στον «τελικό» με την Καρδίτσα σε έναν αγώνα όπου βρέθηκαν δύο «φρέσκοι» προπονητές στον πάγκο των δύο ομάδων. Σε ό,τι αφορά στην ομάδα της Νίκαιας, τα θέματα που αναδείχθηκαν είναι τα εξής:

1.Το έμψυχο δυναμικό, σε θεωρητικό επίπεδο, μπορεί να εξασφαλίσει την παραμονή και μάλιστα άνετα στην ομάδα.

2.Ήταν μεγάλο λάθος η παραμονή του Κώστα Μέξα αφού ήταν ολοφάνερο ότι οι δύο πλευρές δεν «ταίριαζαν» μεταξύ τους. Το τράβηξαν αρκετά και η «τριαντάρα» στο Λαύριο έσπασε το σχοινί.

3.Με το ρόστερ αυτό, δεν έχει καμία θέση στην ομάδα ο Ντάνιελ Χάμιλτον, τουλάχιστον όπως παρουσιάζεται φέτος όπου θα έλεγες ότι βλέπεις το δίδυμο αδερφό του.

4.Η επιστροφή του Κάπελαν δίνει άλλη οντότητα στην ομάδα

5.Ο Λουκάς Μαυροκεφαλίδης αποδεικνύει σε όλους ότι δεν αρκεί να λέμε «να παίξουν οι νέοι» αλλά θα πρέπει πρωτίστως οι νέοι να δουλέψουν για να κερδίσουν τη συμμετοχή τους. Το ότι οδεύει στα 39 του χρόνια και κάνει πλάκα σε όλη την Basket League είναι προς τιμήν του και ταυτόχρονα είναι καμπανάκι.

Σε ό,τι αφορά στην Καρδίτσα εδώ και καιρό προσπαθώ να καταλάβω τι ακριβώς περιμένουν να πετύχουν και με ποια λογική έχουν χτίσει το ρόστερ. Δε ξέρω τι είδους μπάσκετ θέλουν να παίξουν. Έχουν αλλάξει ξένους, έχουν πάρει Έλληνες, έχουν διώξει Έλληνες, αλλά η «ευθεία γραμμή» παραμένει.

Το καλό για την Καρδίτσα είναι ότι έχει εντός έδρας και τις τρεις ομάδες που καταδιώκει (Απόλλωνα Πάτρας, Λαύριο και Ιωνικό). Και μάλιστα δεν είναι και μεγάλες οι διαφορές που έχει ηττηθεί: Με έξι στην Πάτρα, με έναν στο Λαύριο και με επτά στη Νίκαια.

Το θέμα, όμως είναι ότι χρειάζεται κι άλλες νίκες και μέχρι τώρα έχει μία και αυτή κατά τύχη (με το τρίποντο του Μπέιτμον από το κέντρο στον αγώνα με τον Κολοσσό). Και ταυτόχρονα θα εξαρτάται κι από τα άλλα αποτελέσματα. Πόσες νίκες μπορεί να κάνει στις επόμενες 11 αγωνιστικές;

Στην Πάτρα το τρίποντο του Κουλμπόκα έκρινε τον αγώνα σε μια αναμέτρηση κακή ποιοτικά αλλά και με το κλίμα βαρύ λόγω της απώλειας του Ανδρέα Μελιγδή. Για την οικογένεια του Προμηθέα το πένθος είναι βαρύ και τουλάχιστον σε αυτόν τον αγώνα θα μπορούσαμε να δικαιολογήσουμε τη «μουδιασμένη» εμφάνιση. Λογικό!

Γενικά έχει ζητήματα ο Προμηθέας, σε ένα ρόστερ που δεν το λες καθόλου κακό. Το γιατί δε «στρίβει» είναι κάτι που πρέπει ν’ αναζητήσουν αφού δεν είναι μόνο έκπληξη αλλά ταυτόχρονα είναι και τεράστια αποτυχία το ότι η ομάδα δε θα είναι στο Final-8. Τουλάχιστον έχει τα αντανακλαστικά να απομακρύνει στοιχεία αρνητικά σε ό,τι αφορά στο κλίμα (πχ με τον Γιανγκ που όσο καλός παίκτης είναι άλλα τόσα θέματα έχει στο χαρακτήρα του) αλλά δε φτάνει αυτό.

Κάπου φαίνεται ότι ο Προμηθέας ζαλίστηκε μεταξύ μεσαίου και τοπ επιπέδου στην Basket League με αποτέλεσμα να χάσει εντελώς τον προσανατολισμό του.

Ο Άρης έκανε ένα θετικό πρώτο γύρο. Θα μπορούσε να είναι καλύτερος, θα μας πείτε, και φυσικά δε μπορούμε να το αρνηθούμε. Σε γενικές γραμμές όμως, βλέπεις μια καλή ομάδα, η οποία έχει συσπειρώσει τον κόσμο και προφανώς είναι η ΜΟΝΑΔΙΚΗ στην Basket League που καταφέρνει και κάνει sold out ακόμα και σε μη εμπορικούς αγώνες.

Αυτό φυσικά είναι ένα μεγάλο θέμα, πολύ δε περισσότερο μετά την ανατριχιαστική έρευνα της Nielsen για την τηλεθέαση της Basket League. Όχι ότι δεν περιμέναμε αυτό το αποτέλεσμα, αλλά προφανώς αναθεωρούμε το ότι «η ΕΡΤ δε σέβεται το προϊόν» και ταυτόχρονα βάζουμε τα πράγματα στη θέση τους ότι «χωρίς ΕΡΤ που κάνει χάρη δε θα υπήρχε κανένα προϊόν». Αυτό θα το αναλύσουμε σε άλλο θέμα.

Ο ΠΑΟΚ έπιασε τετράδα και μάλιστα καθαρά κι άνετα, με μερικές καλές εμφανίσεις και δείχνει ικανός να μείνει εκεί ως το τέλος της κανονικής περιόδου αλλά και να διεκδικήσει ακόμα και την 3η θέση. Υπάρχουν στιγμές που η ομάδα βγάζει τρομερή αυτοπεποίθηση κι ενέργεια, παρουσιάζει την 3η καλύτερη επίθεση του πρωταθλήματος (πίσω από Ολυμπιακό και Περιστέρι και μπροστά από Παναθηναϊκό) ενώ κατέχει και τη 2η θέση στα εύστοχα τρίποντα (πίσω από τον Ολυμπιακό).

Ο Απόλλωνας ξέρει το δρόμο του, έχει σοβαρό επιθετικό θέμα καθώς είναι η μόνη ομάδα στην Basket League που σκοράρει λιγότερους από 70 πόντους και ουσιαστικά ποντάρει στην έδρα ώστε να πάρει τις νίκες που χρειάζονται για να παραμείνει στην κατηγορία. Έχει «σημαδέψει» συγκεκριμένους αγώνες και με τις τρεις νίκες στον πρώτο γύρο (συνδυαστικά και με το τι κάνουν οι άλλοι «ανταγωνιστές») έχει μια καλή θέση. Ο δρόμος παραμένει μακρύς.

Ο Κολοσσός έκλεισε τον πρώτο γύρο στην 5η θέση, εξασφάλισε την παρουσία του στο Final-8 και σίγουρα έχει καλή πορεία ενώ θα μπορούσε να είναι και ψηλότερα στην κατάταξη αν δεν είχε χάσει «δικούς» του αγώνες. Τον πρώτο (στη Νίκαια) από δικά τους λάθη και τον δεύτερο (στην Καρδίτσα) από ατυχία.

Προσέξτε όμως: Τρεις συνεχόμενες νίκες στο διάστημα 26/12-8/1 έχοντας μάλιστα απουσίες ενώ έχει νικήσει και τον Προμηθέα, τον ΠΑΟΚ, την ΑΕΚ, το Περιστέρι εντός όπως και τον Άρη εκτός. Προφανώς κάτι πάει καλά στη Ρόδο.

Το Λαύριο έχει ανέβει κι αυτό είναι ξεκάθαρο. Για να γίνει αυτό θα έπρεπε να αλλάξει όλο το ρόστερ σχεδόν και είναι γεγονός ότι αν πετύχαινε το διπλό στη Ρόδο (λίγο ήθελε) τότε θα ήταν πολύ πιο άνετα τα πράγματα. Τώρα δεν είναι.

Το πρόγραμμα που ακολουθεί μέχρι την διακοπή του Φεβρουαρίου δεν αφήνει ιδιαίτερα περιθώρια (Προμηθέας, ΠΑΟΚ και ΑΕΚ εκτός, Παναθηναϊκός, Ολυμπιακός εντός) και στη συνέχεια (4 Μαρτίου) είναι ο καθοριστικός αγώνας με τον Απόλλωνα Πάτρας. Για να δούμε.