Σε μια τόσο μεγάλη αναμέτρηση και μετά από μια τόσο μεγάλη νίκη το σκηνικό θα χαρακτηριζόταν ιδανικό ώστε να γράψει ο Γιάννης Σφαιρόπουλος το τεράστιο ρεκόρ του με τον Ολυμπιακό. Εχει πλέον 71 νίκες, προσπέρασε τον Ντούσαν Ιβκοβιτς που έμεινε στις 70 και είναι ο πολυνίκης προπονητής στην ευρωπαϊκή ιστορία του Ολυμπιακού.

Ναι ήταν ιδανικά όλα και άξιζε στον Σφαιρόπουλο, που έκανε απίστευτη δουλειά στην Μαδρίτη, να πετύχει εκεί συγκεκριμένα το ρεκόρ. Δικαιώθηκε για το πλάνο του, παρουσίασε μια ομάδα πανέτοιμη να επιβάλλει τα δικά της δεδομένα και να απορυθμίσει την Ρεάλ (το γήπεδο…κατηφορίζει για πολύ κόσμο) και κατάφερε να αποσπάσει ένα τεράστιο διπλό με τον Βασίλη Σπανούλη στο…μηδέν επιθετικά.

Δεν είναι καθόλου συχνό φαινόμενο. Στους 265 αγώνες του στην Ευρωλίγκα, με Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό, ο Σπανούλης έχει μείνει άποντος στους δύο. Ο δεύτερος ήταν χθες. Ο πρώτος καταγράφηκε στις 17 Μαρτίου 2017 στο Βελιγράδι και στη νίκη του Ολυμπιακού επι του Ερυθρού Αστέρα.

Το ότι βγήκαν όμως αλλοι παίκτες μπροστά είναι σημαντικό. Στο πρώτο ημίχρονο, για παράδειγμα, με το πλάνο να λειτουργεί άριστα, ο Ολυμπιακός προηγήθηκε 45-39 έχοντας 29 πόντους από την front line του, 7 επιθετικά ριμπάουντ (όταν η Ρεάλ είχε 8 αμυντικά), 12 ασίστ (4 ο Στρέλνιεκς και 3 ο Παπανικολάου), τον Μιλουτίνοφ κυρίαρχο (6 πόντοι- 7 ριμπάουντ τα 4 επιθετικά) και τον Στρέλνιεκς με τον Ρόμπερτς να δίνουν ρυθμό. Το κυριότερο όμως;

Ο Σφαιρόπουλος είχε χρησιμοποιήσει ήδη 11 παίκτες από το πρώτο ημίχρονο. Ο Ουίλτζερ με 9 πόντους και ο Τόμπσον με 7 τιμώρησαν την άμυνα της Ρεάλ προσφέροντας λύσεις. Οι Μαδριλένοι είχαν μείνει χαμηλά (39 πόντοι και μόλις 6 ασίστ με 4/15 τρίποντα).

Η Ρεάλ ανέβασε το ρυθμό της στο δεύτερο ημίχρονο… Ο Ολυμπιακός βρέθηκε στο -6 στις αρχές της τέταρτης περιόδου και στο 35’ η διαφορά ηταν σ’ αυτά τα επίπεδα (73-67) υπέρ της Ρεάλ. Ηταν η ώρα του Πρίντεζη… Στο τελευταίο πεντάλεπτο, ο πολύπειρος φόργουορντ έγραψε τους 8 από τους 21 πόντους του. Ο εκπληκτικός Στρέλνιεκς άλλους τέσσερις (και έναν ο Παπαπέτρου). Ο Μιλουτίνοφ έβγαλε τρομερές άμυνες στον Ντόντσιτς στις αλλαγές . Ο Ολυμπιακός επέστρεψε για τα καλά με ένα μεγάλο διπλό.

Πέτυχε απόλυτα άλλωστε. Εντός έδρας- πριν τον αγώνα- η Ρεάλ σκόραρε 87 πόντους. Επεσε κατω από τους 80. Μοίραζε 20.5 ασίστ κι έπεσε στις 14. Σούταρε με 40% στα τρίποντα, έπεσε στο 32% με τον Τόμπκινς να έχει 5/6 και τους υπόλοιπους 3/19! Μόνο ο Ντόντσιτς (ατομικά) και ο Τόμπκινς έμειναν ζεστοί.

Η αντίδραση του Ολυμπιακού εκνεύρισε τους Μαδριλένους (χαρακτηριστική η τεχνική ποινή που δέχθηκε ο Ρέγιες, απαράδεκτη για παίκτη με την εμπειρία του) που ήταν ήδη νευρικοί από την αρχή. Οι Πειραιώτες επέστρεψαν με ένα τεράστιο διπλό πιστοποιώντας (συνυπολογιζόμενης και της νίκης με την Φενέρμπαχτσε) την επιστροφή τους, αγωνιστικά και ψυχολογικά.

Πλέον με δύο νίκες επί της Φενέρμπαχτσε και της Ρεάλ, ο Ολυμπιακός βλέπει την τετράδα πολύ πιο άνετα.