Η απουσία του Αξέλ Τουπάν ήταν κομβικής σημασίας για τον Ολυμπιακό. Δεν ήταν μόνο ότι έλειπε ένας παίκτης από το rotation που έτσι κι αλλιώς ο Μπλατ δεν το… ανοίγει και τόσο πολύ. Είναι η συγκεκριμένη απουσία του Γάλλου, ο οποίος είναι κάτι σαν την… ραχοκοκκαλιά του Ολυμπιακού, με τα σπουδαία αθλητικά του προσόντα, με την εξαιρετική του άμυνα, με την ικανότητά του να μαρκάρει γκαρντ και φυσικά με την τρομερή του βελτίωση στο περιφερειακό σουτ.

Αυτό το είδαμε (και) στον αγώνα με την Εφές. Για το περιφερειακό σουτ λέω.

Ο Γάλλος ήταν αναμφίβολα ο MVP της αναμέτρησης καθώς με 19 πόντους και μεγάλα καλάθια έδωσε στον Ολυμπιακό ψυχολογία και πάθος όταν η Εφές απειλούσε. Με την άμυνά του την τελευταία περίοδο επάνω στον Μίσιτς άλλαξε τις ισορροπίες. Από την στιγμή που ο Ολυμπιακός είχε τα ριμπάουντ (41-26), έσφιξε την άμυνά του (μόλις 13 πόντους πέτυχε η Εφές στην τελευταία περίοδο) και πήρε λύσεις από πολλούς παίκτες, όλα άλλαξαν.

Η Εφές δεν έβρισκε το καλάθι με την ίδια ευκολία και οι επιθέσεις της ειδικά το τελευταίο τρίλεπτο ήταν για τα… πανηγύρια καθώς η άμυνα του Ολυμπιακού είχε χαλάσει το μυαλό των παικτών της. Την ίδια στιγμή οι Πειραιώτες έβλεπαν το ψηλό σχήμα με τον Τουπάν στην περιφέρεια, δίπλα του αρχικά τον Σπανούλη και μετά τον Στρέλνιεκς, τον Παπανικολάου στο «3» και τους ΛεΝτέι- Μιλουτίνοφ και μετά Πρίντεζη στην front line να αποδίδει.

Ειδικά αυτό το δίδυμο Τουπάν- Παπανικολάου… τρομάζει στην άμυνα κάθε αντίπαλο. Κυρίως όμως ο Ολυμπιακός που πήρε λύσεις από τον Μιλουτίνοφ, από τον ΛεΝτέι, από τον Στρέλνιεκς, από τον Τουπάν φυσικά και είδε να μπαίνουν στην εξίσωση περισσότεροι πρωταγωνιστές από τους… γνωστούς και μη εξαιρετέους εδώ και χρόνια έδειξε ότι κατέχει το “savoir gagner” δηλαδή ότι ξέρει πως να κερδίσει»! Απαραίτητο το «γαλλικό» προς τιμήν του Αξέλ Τουπάν!

Θα επιμείνω πάντως ότι ο Ολυμπιακός με έναν γκαρντ και έναν αθλητικό σέντερ αλλάζει επίπεδο και μιλάει για άλλους στόχους. Αυτό όμως είναι συνάρτηση πολλών καταστάσεων όπως π.χ. να βρεθούν οι κατάλληλοι παίκτες και φυσικά να είναι στα οικονομικά δεδομένα της ομάδας. Διότι η μεταγραφή πρέπει να γίνεται αν αξίζει τον κόπο και όχι απλώς για να… γίνει!