Στο +30 να κάνουν βουτιές για να πάρουν την κατοχή
Η ενέργεια και η ένταση που έβγαλαν οι παίκτες του Ολυμπιακού συνδυαστικά με την τρομερή ευστοχία είχαν ως αποτέλεσμα μια πανέμορφη παράσταση στο ΣΕΦ απέναντι στην Βίρτους αλλά και πολλά ρεκόρ. Γράφει ο Νίκος Μπουρλάκης

Λένε ότι «δεν υπάρχει τέλειο παιχνίδι» στο μπάσκετ, αλλά αν αντιμετωπίσουμε ρεαλιστικά την κατάσταση τότε σίγουρα μπορούμε να πούμε ότι ο Ολυμπιακός άγγιξε το τέλειο στον αγώνα με την Βίρτους Μπολόνια.
Τι παραπάνω, άλλωστε, θα μπορούσαν να κάνουν οι παίκτες του; Ταχύτητα όχι μόνο στα πόδια αλλά και στη σκέψη κι ακόμα διάθεση, ενέργεια κι ένταση τόσο στην άμυνα όσο και στην επίθεση. Κι αν βάλουμε και την τρομερή ευστοχία τότε έχουμε μπροστά μας ολοκληρωμένη την εικόνα.

Ο Ολυμπιακός άρχισε με άστοχο το πρώτο τρίποντο, μπήκαν τα επόμενα πέντε στη σειρά και η αυτοπεποίθηση εκτινάχτηκε στα ουράνια. Η Βίρτους δε μπορούσε να ακολουθήσει την ταχύτητα των Πειραιωτών αλλά ούτε και να «πατσίσει» την ενέργεια. Ήταν ένα μαρτυρικό βράδυ για τους Ιταλούς και ταυτόχρονα τόσο απολαυστικό για τον Ολυμπιακό.

Κι αν έμειναν κάμποσα πράγματα πέρα από τα ρεκόρ, τότε θα μας επιτρέψετε να ξεχωρίσουμε τα εξής:
Πρώτον, το ότι η ένταση του Ολυμπιακού δεν έπεφτε αλλά αντιθέτως έμενε στο ίδιο υψηλό επίπεδο ακόμα και όταν η διαφορά είχε φτάσει πάνω από 20-25-35 πόντους. Οι παίκτες έκαναν «βουτιές» για να κερδίσουν κατοχή σε διεκδικούμενες φάσεις. Καλό σημάδι αυτό.

Δεύτερον, το ότι οι παίκτες που ήρθαν από τον πάγκο πέτυχαν τους 65 από τους 117 πόντους της ομάδας. Κι αν ο Σλούκας και ο Λαρεντζάκης συχνά συνεισφέρουν, οι 15 του Πίτερς, οι 13 του ΜακΚίσικ και οι 9 του Μπλακ ήταν ακριβώς αυτό που χρειάζεται ο Ολυμπιακός.
Τρίτον και συνδυαστικό με το προηγούμενο, κανείς παίκτης του Ολυμπιακού δεν αγωνίστηκε πάνω από 24’05’’ όσο έπαιξε ο Πίτερς, δηλαδή. Ακόμα και ο Βεζένκοφ πρόλαβε να αναδειχθεί πρώτος σκόρερ (19 πόντοι) και πρώτος σε αξιολόγηση (20) άρα και MVP της αναμέτρησης σε 15’51’’. Είναι ο λιγότερος χρόνος που έχει παίξει φέτος σε αγώνα της Euroleague.

Τα ρεκόρ του Ολυμπιακού είναι μια άλλη συζήτηση και η έρευνα έφερε εντυπωσιακά στοιχεία στην επιφάνεια. Κατ’ αρχήν απειλήθηκε το απόλυτο ρεκόρ παραγωγικότητας των «ερυθρόλευκων» στην 60χρονη (και βάλε) παρουσία τους στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.
Το οποίο κρατά εδώ και 44 χρόνια και συγκεκριμένα από τις 2 Νοεμβρίου του 1978 όταν οι «ερυθρόλευκοι» είχαν νικήσει 106-57 την Τζαλάα από την Συρία στον πρώτο γύρο του Κυπέλλου Πρωταθλητριών. Απείλησαν και το δεύτερο που ήταν το εκκωφαντικό 88-41 επί της Σιένα (+48) στα πλέι οφ της Euroleague κατά την περίοδο 2010-2011 αλλά και το τρίτο που ήταν το 100-53, εκτός έδρας μάλιστα επί της Οβαρένσε (+47) κατά την περίοδο 2000-2001.

Μιας κι αναφερθήκαμε στον αγώνα με την Σιένα είναι ο μοναδικός που βρίσκουμε τόσο μεγάλη διαφορά σε βαθμούς αξιολόγησης ανάμεσα στον Ολυμπιακό και σε αντίπαλό του. Κόντρα στην Βίρτους ο Ολυμπιακός συγκέντρωσε 159 βαθμούς (επίσης ρεκόρ καταρρίπτοντας τους 141 απέναντι στην Ολίμπια Λιουμπλιάνα στις 19/12/2007) ενώ οι αντίπαλοί του είχαν 100 λιγότερους, δηλαδή 59. Σχεδόν όσους είχε συγκεντρώσει ο Ολυμπιακός στο πρώτο δεκάλεπτο (50 συγκεκριμένα και 88 στο πρώτο ημίχρονο, αδιανόητα πράγματα).
Στον αγώνα με την Σιένα, στις 22/3/2011, ο Ολυμπιακός είχε 123 βαθμούς και οι Ιταλοί αντίστοιχα -2 (!) δηλαδή διαφορά 125 βαθμών!

Επίσης τα 18 εύστοχα τρίποντα αποτελούν ισοφάριση της καλύτερης επίδοσης της ιστορίας του. Τόσα είχε πετύχει και στις 26/11/2021 στο Μιλάνο απέναντι στην Αρμάνι και μάλιστα με σχεδόν ίδιες προσπάθειες: 18/33 στο Μιλάνο και 18/32 στο ΣΕΦ επί της Βίρτους.

Επίσης οι 33 ασίστ είναι κορυφαία επίδοση στην ιστορία της ομάδας στην Euroleague ενώ το προηγούμενο ήταν 29 στην άνετη νίκη (98-77) επί της Γκραν Κανάρια στο ΣΕΦ στις 20/12/2018.