Μετά από τους τελευταίους προκριματικούς αγώνες για τους 2021 Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Γυναικών, η Εθνική μας «έκλεψε» την 8η θέση. Ναι, σε συνολικά 45 Ευρωπαϊκές χώρες είμαστε μπροστά από την Ιταλία, Τσεχία, Σουηδία και Λετονία (μεταξύ άλλων).

Σημειωτέον, η αντίστοιχη Εθνική Ανδρών, βαθμολογικά, είναι 4η στην Ευρώπη…

Θα ήθελα να ξεκαθαρίσω ότι χρησιμοποιώ την βαριά έκφραση «έκλεψε» γιατί οι αθλήτριες (και ελάχιστα άτομα δίπλα τους) εδώ και πολλά χρόνια, συγκεκριμένα από το 2015 δεν έχουν πάρει από την ΕΟΚ οδοιπορικά ούτε ένα ευρώ….

ΥΓ. Τελικά υπάρχει έστω και ένα άτομο που γνωρίζει πόσα και σε ποιους χρωστάει η ΕΟΚ;

Μάλλον κάνω λάθος, η ηγεσία της ΕΟΚ, εδώ και πολλά χρόνια, έχει προσφέρει πλουσιοπάροχα: Υποτιμητικά σχόλια, πλήρη αδιαφορία και συχνές αναφορές περί «κουζίνας», «μουσακάς» κλπ.

Γι’ αυτό, αυτό που έχει πετύχει αυτή η ομάδα είναι ένα θαύμα. Ένα θαύμα για το οποίο έχουν δικαίωμα να υπερηφανεύονται λίγοι – μα πάρα πολλοί λίγοι. Και σίγουρα ΚΑΝΕΙΣ από τα μέλη το ΔΣ της ΕΟΚ που ΘΕΩΡΗΤΙΚΑ είναι υπεύθυνοι για το γυναικείο μπάσκετ.

Μιας και αναφέρθηκα στο ΔΣ της ΕΟΚ θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας την έκπληξη μου για την απροκάλυπτο μισογυνισμό της ΕΟΚ. Είναι η ΜΟΝΗ Ευρωπαϊκή ομοσπονδία καλαθοσφαίρισης που παρά το ότι  έχει ΕΙΚΟΣΙΕΝΑ μέλη δεν έχει θεωρήσει σωστό, ηθικό, ΝΟΜΙΜΟ να βρει «χώρο» για μια γυναίκα.

Ακόμη και η Αλβανία, έχει μια γυναίκα στο ΕΠΤΑΜΕΛΕΣ Διοικητικό Συμβούλιο της, την Edera Alibegaj.

Δηλαδή κύριοι κάνατε το μπάσκετ ένα «MENS CLUB» (πιό σωστό θα ήταν να το χαρακτηρίσω «OLD MENS CLUB») αγνοώντας την ύπαρξη ικανοτάτων προσωπικοτήτων όπως οι Άννυ Κωσταντινίδου, Έφη Βαρδάκη, Αναστασία Κωστάκη και τόσες άλλες…

Σε αυτές που ήδη υπήρχαν, τώρα προστέθηκαν και «νέο αίμα» κοινώς οι διεθνείς αθλήτριες που μετά από χρόνια προσφοράς στο άθλημα, πρόσφατα απεχώρησαν από την ενεργό δράση και θα μπορούσαν διοικητικά να βοηθήσουν το νοσούν γυναικείο μπάσκετ.

Η πλάκα είναι ότι κατά 80% η ΕΟΚ λειτουργεί χάρις στις θυσίες και σκληρή εργασία «γυναικών» και όλα όσα κάνουν άλλοι προβάλουν τα αποτελεσματα αυτής της εργασίας ως αποτέλεσμα δικών τους κόπων. Αλλά τι μπορεί να περιμένει κάποιος από έναν «ηγέτη» που έχει τον Στάλιν ως πρότυπο του και που ποτέ δεν χάρηκε για πρόοδο άλλου Έλληνα στον χώρο του μπάσκετ.

Για να μην παρεξηγηθώ, εκτός από αυτές τις ηρωϊδες (τα ονόματα των οποίων δεν αναφέρω για να μην τα ακούσουν) υπάρχουν και «αρσενικοί» σκληροί εργάτες όπως ο Τάκης Μπακογιώργος και Κώστας Κότσης.

Ζώντας και δουλεύοντας στη Ρωσία, όπου ΟΛΑ τα πρωταθλήματα (ακόμα και αυτά των κορασίδων και προκορασίδων) διεξάγονται κανονικά, δεν μπορώ να καταλάβω γιατί δεν διεξάγετε, τουλάχιστον, το πρωτάθλημα της Α1 Γυναικών.

Γι’ αυτό και έψαξα να βρώ ποια είναι η κατάσταση στις άλλες 45 χώρες της προαναφερθείσας λίστας της FIBA Europe.

Απο αυτές τις 45 χώρες:

– Μόνο ΔΥΟ χώρες δεν διεξάγουν φέτος Ανδρικό και Γυναικείο πρωτάθλημα Α1. Αυτές είναι η Αλβανία και η Μολδαβία…

– Μόνο ΜΙΑ χώρα διοργανώνει φέτος μόνο Ανδρικό πρωτάθλημα Α1 και όχι Γυναικείο πρωτάθλημα Α1. Αυτή η χώρα είναι το Αζερμπαϊτζάν.

ΝΑΙ: Μοιραζόμαστε αυτήν την «τιμητική» διάκριση με μια χώρα που εδώ και μήνες είναι σε εμπόλεμη κατάσταση.

 

Ας δούμε τις 10 τελευταίες (βαθμολογικά) γυναικείες Εθνικές ομάδες τις Ευρώπης:

#36 Λουξεμβούργο (Διεξάγονται και τα δύο πρωταθλήματα).

#37 Ιρλανδία (Διεξάγονται και τα δύο πρωταθλήματα).

#38 Βόρειος Μακεδονία (Διεξάγονται και τα δύο πρωταθλήματα).

#39 Κύπρος (Διεξάγονται και τα δύο πρωταθλήματα).

#40 Μολδαβία (Κανένα από τα δύο πρωταθλήματα διεξάγονται).

#41 Αζερμπαϊτζάν (Διεξάγετε μόνο το Ανδρικό πρωτάθλημα Α1).

#42 Νορβηγία (Διεξάγονται και τα δύο πρωταθλήματα).

#43 Αλβανία (Κανένα από τα δύο πρωταθλήματα διεξάγονται).

#44 Ανδόρα (Οι ομάδες αυτής της χώρας συμμετάσχουν στο Ισπανικό πρωτάθλημα).

#45 Γιβραλτάρ (Διεξάγονται και τα δύο πρωταθλήματα).

ΥΓ Για να είμαι δίκαιος, και στο Βατικανό δεν διεξάγετε γυναικείο πρωτάθλημα Α1.

Αυτό που είναι τυπικό Ελληνικό αλλά και άκρως απαράδεκτο είναι ο ένας ρίχνει το μπαλάκι στον άλλο. Η ΕΟΚ στην κυβέρνηση, ο ένας υπουργός στον άλλο υπουργό και η μια υπηρεσία στην άλλη υπηρεσία…

Αλήθεια: Είναι δυνατόν 42 Ευρωπαίοι Υπουργοί των Σπόρ, 42 Ευρωπαϊκές Ομοσπονδίες Καλαθοσφαίρισης και 42 Ευρωπαίοι Υπουργοί Υγείας να μην σκέπτονται το καλό των αθλουμένων και του λαού τους και μόνο οι δικοί μας να ξέρουν πως πρέπει να κινηθούν για το καλό όλων των εμπλεκομένων. Όλοι έχουμε βαρεθεί να βλέπουμε τον έναν να κατηγορεί τον άλλο και εάν ήμουν κακός θα έλεγα πως συναγωνίζονται ποιος θα γίνει πιο γραφικός αντί από λογικός. Καθημερινά βλέπουμε το έναν να διαψεύδει τον άλλο χωρίς καμιά συναίσθηση για την ζημιά που κάνουν στους πολίτες μας.

Αυτό που με φοβίζει είναι να μην απογοητευθούν και φύγουν από το χώρο πρόεδροι που τα τελευταία χρόνια κρατούν με τεχνική αναπνοή το γυναικείο μπάσκετ. Πραγματικά θαυμάζω αυτούς που χωρίς να ξέρουν τι τους ξημερώνει συνεχίζουν να βάζουν το χέρι τους στην τσέπη τους και κρατάνε τους συλλόγους τους ζωντανούς με τεχνητή αναπνοή.

Σαν να μην έφθαναν τα παραπάνω, εκεί όμως που η ΕΟΚ είναι 1000% λάθος και απαράδεκτη είναι πως αντιμετωπίζει τις αθλήτριες της Εθνικής μας ομάδας.

΄Οπως ήδη έχω αναφέρει εδώ και πάρα πολλά χρόνια οι αθλήτριες της Εθνικής έχουν να δουν οδοιπορικά έστω και μια δεκάρα τσακιστή…

Παρ’αυτά, συνειδητοποιώντας τις ανάγκες που έχουν, εδώ και πολύ καιρό οι διεθνείς μας παίκτριες με τους προπονητές τους ζητάνε η ΕΟΚ να τους παρέχει προπονητική και ιατρική υποστήριξη, όπως και οδοιπορικά, ούτως ώστε, αφού δεν μπορούν να προπονηθούν με τις ομάδες τους, να μπορούν να είναι έτοιμες για όταν θα κληθούν στην προετοιμασία του επόμενου παράθυρου της Εθνικής (31.01 – 07.02.2021).

Θέλουν να βρεθεί τρόπος να μπορούν, σαν Εθνική ομάδα, να είναι σωματικά, αγωνιστικά ναι ψυχολογικά έτοιμες για τις επερχόμενες υποχρεώσεις τους.

Αλλά «στου κουφού την πόρτα, όσο θέλεις βρόντα»!

Αλήθεια, εάν κάτι δεν αλλάξει, θα έχουν άδικο οι διεθνείς μας παίκτριες να αρνηθούν να παίξουν σε αυτό το παράθυρο; Με ποια λογική θα πρέπει να βάλουν την υγεία τους, το μέλλον τους σε κίνδυνο μόνο και μόνο γιατί η ΕΟΚ αρνείται να βρει κάποια λύση και να τους προσφέρει τα αυτονόητα???

Αλλά η ΕΟΚ για μια φορά ακόμα κάνει αυτό που κάνει τόση χρόνια και επιβιώνει. Εφαρμόζει την πολιτική «διαίρει και βασίλευε». Βλέποντας ότι οι διεθνείς και το συνδικαλιστικό όργανο των, ήταν έτοιμες να κινηθούν πολύ δυναμικά, κατέφερε οι μέχρι τώρα αντιδράσεις μελών της Εθνικής να είναι «μειωμένης έντασης».

Το πως, ήταν απλό… Εκμεταλλεύτηκε το γεγονός ότι υπάρχουν αθλήτριες που για διάφορους προσωπικούς και επαγγελματικούς λόγους, μόνο χαμένες θα έβγαιναν αν κόντραραν δυναμικά την ΕΟΚ και γι’ αυτό προσπαθούν οι εν λόγω αθλήτριες το παίξουν «Πόντιος Πιλάτος».

Η αλήθεια είναι ότι όλοι καταλαβαίνουν σε πόση δύσκολη θέση είναι. Πλην όμως κάποτε η πρέπει να κάνουν πέρα ή πρέπει να ρισκάρουν.

Σίγουρα θα υπάρχουν άτομα που θα λένε ότι υπερβάλλω. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ένας από τους πιο επιτυχημένους προπονητές της Εθνικής Γυναικών απολύθηκε γιατί άμα την επιστροφή της Εθνικής μας από Ευρωπαϊκή διοργάνωση «επέτρεψε τις διεθνείς αθλήτριες μας να κάνουν δηλώσεις».

Βλέπετε η Σταλινική τους νοοτροπία δεν μπορούσε να χωνέψει ότι οι αθλήτριες μίλησαν χωρίς την άδεια τους και πως σαν να μην έφθανε αυτό είπαν αλήθειες που δεν άρεσαν στον «ηγέτη».

Spoiler alert: Οι φήμες λένε ότι η απόλυση του εν λόγω προπονητού ήταν γιατί τόλμησε να ζητήσει πότε θα πληρωθεί… Μα είναι δυνατόν να το παίζει «Τρινκιερί» και να ζητάει μισθό.

Κανονικά αυτός έπρεπε να πληρώσει την ΕΟΚ για όλα που έκανε για αυτόν.

Σχετικά με όσα μοιραστεί μαζί σας σε αυτό το άρθρο, η ΕΟΚ συνεχίζει είτε να σφυρίζει αδιάφορα είτε να λέει ότι κάποιος άλλος φταίει.

Αλλά πριν κλείσω, νοιώθω την ανάγκη να συγχαρώ την ΕΟΚ για μια κίνηση που είναι τόσο αυτονόητη όσο και αξιέπαινη. Αν και δεν τους προσέφεραν κάποια από τις τόσο «πολύτιμες» καρέκλες του 20μελούς ΔΣ η Ομοσπονδία προσέφερε διάφορα πόστα Εθνικών ομάδων στις Σοφία Κλιγκοπούλου, Στέλλα Καλτσίδου, Τούλα Καλέντζου, Εβίνα Μάλτση και Αναστασία Κωστάκη.

Όλες τους έχουν ποτίσει με ίδρωτα και αίμα την γαλανόλευκη φανέλλα και αξίζουν κάθε τιμή και επιβραβεύσης.

Κάλλιο αργά παρά ποτέ και ας ελπίσουμε ότι δεν ήταν κίνηση κομήτης αλλά κίνηση παραδοχής λάθος δεκαετιών.