Ας τα πάρουμε από την αρχή… Το μεσημέρι της Τετάρτης (30/5) έγινε η συνεδρίασης της ΚΕΔ/ΕΟΚ, προκειμένου να κληρωθούν οι διαιτητές των δύο πρώτων τελικών ανάμεσα σε Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό. Η ΚΕΔ/ΕΟΚ δεν συμπεριέλαβε τους Σπύρο Γκόντα και Γιάννη Φούφη στους υποψήφιους για τους τελικούς της Stoiximan.gr Basket League, κάτι που έφερε την μήνυση από πλευράς διεθνών διαιτητών και την προσωρινή κράτηση του Στέλιου Συμεωνίδη! Λίγες ώρες μετά και δίχως κανείς να έχει αντιληφθεί τι έχει συμβεί, ο πρόεδρος της ΕΟΚ Γιώργος Βασιλακόπουλος αποχώρησε από το γραφείο του και ξαφνικά βρέθηκε μπροστά σε αστυνομικούς, που του ζήτησαν να κατευθυνθεί στο τμήμα. Ομως ο Βασιλακόπουλος αποχώρησε κανονικά, όπως και όλα τα μέλη του ΔΣ της ΕΟΚ που ήταν στα γραφεία εκείνη την ώρα. Στη συνέχεια και μετά τα όσα διαδραματίστηκαν, οι αδελφοί Αγγελόπουλοι έστειλαν επιστολή στον πρωθυπουργό και του ζητούν να παρέμβει μετά απ’ όσα έγιναν στην ΚΕΔ.

Και εδώ αρχίζει το πανηγύρι των ζουρλών! Όπως γνωρίζουμε οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ, ο Ιούνιος είναι ο μήνας όπου πέφτουν οι μάσκες. Από την εποχή του Άρη και του ΠΑΟΚ, κιόλας. Οπότε λογικό είναι τώρα να συμβούν αυτά για μια ακόμη φορά. Γνωρίζουμε την αντιπάθεια των αδελφών Αγγελόπουλων προς τον Γιώργο Βασιλακόπουλο, επίσης γνωρίζουμε τις αντιδράσεις κατά καιρούς της ΚΑΕ Παναθηναϊκός προς την ΚΕΔ και τον ίδιο τον πρόεδρο της ομοσπονδίας. Το οξύμωρο είναι ότι τα ίδια θέματα τα έχουν οι ”αιώνιοι” και με την Ευρωλίγκα μα διαφορετική όμως φορά των πραγμάτων. Δηλαδή ο Ολυμπιακός δεν λέει λέξη για τον ορισμό διαιτητών (σ.σ σιωπηρά στηρίζει τον Μπερτομέου), ο δε Παναθηναϊκός έχει βγάλει τα τσεκούρια με τον εκτελεστικό διαιτητή της διοργάνωσης.

Σκαλίζοντας όμως τα απόνερα των social media, διαπιστώσαμε κάτι.

Σε ένα παράλληλο αλλά όχι τόσο μακρινό σύμπαν, οι πράσινοι σπεύδουν να υπερασπιστούν τον  Βασιλακόπουλο (σ.σ ΚΕΔ), είτε επειδή τον θεωρούν δικό τους άνθρωπο (όσο αφορά την κλήρωση των διαιτητών) είτε (το συνηθέστερο) από αντανακλαστικό, επειδή τον βρίζουν οι απέναντι. Όμως αυτή είναι η αιτία του προβλήματος; Οχι φυσικά. Οι νέοι δε θυμούνται ιστορίες και ο περισσότερος κόσμος κατευθυνόμενος από την οπαδική αρρώστια, τα μεταφράζει όλα σε Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός.

Φυσικά υπάρχει πρόβλημα στην διαιτησία. Σε ποια χώρα άλλωστε δεν υπάρχει; Φυσικά οι καλοί διαιτητές δε σφυρίζουν. Και όχι γιατί βοηθάνε κάποια ομάδα! Απλά γιατί δε τους ορίζουν, αυτοί που είναι στην ΚΕΔ! Ναι όντως πρέπει να μπει ένα Stop σε αυτή την διαδικασία και να να μάθουμε με ποια κριτήρια σφυρίζουν ορισμένοι διαιτητές. Αλλά αυτό είναι δευτερεύον στην παρούσα φάση.

Το μοντέλο εξυγίανσης του ελληνικού μπάσκετ είναι το πρόβλημα και εκεί πρέπει να επικεντρωθεί κανείς. Αυτό είναι το πραγματικό διακύβευμα των φετινών, των πρώην και των επόμενων, τελικών στην Α1

Την ώρα που ο κύριος Βασιλειάδης σχεδιάζει να βάλει μια τάξη στο ποδόσφαιρο, δεν είναι κακό να ρίξει και μια ματιά στο άθλημα με τους περισσότερους τίτλους στην Ελλάδα!