Σύμφωνα με πληροφορίες του basketblog η εξέλιξη της υπόθεσης του Γιάννη ήταν γνωστή μερικές εβδομάδες πριν. Ειδικότερα στην media day της Εθνικής Ελλάδος ο Γιάννης είχε βάλει τα κλάματα (φωτογραφία από την Media Day). Από τότε γνώριζε ότι οι Μπακς θα ήταν «εμπόδιο» στην αγωνιστική του δράση με τη φανέλα της επίσημης αγαπημένης!

Η «δικαιολογία» του τραυματισμού ήταν γνωστή αρκετές μέρες πριν, παρόλα αυτά ο παίκτης ταξίδεψε παντού με την Εθνική, εκτός από το τελικό στάδιο τώρα, ο οποίος βρέθηκε στην Κίνα. Ποιος ο λόγος να ακολουθεί την ομάδα από τη στιγμή που ο τραυματισμός ήταν τόσο έντονος που δε θα του έδινε το δικαίωμα ν’ αγωνιστεί έτσι κι αλλιώς; Να σημειωθεί εδώ ότι τον αστέρα του Μιλγουόκι τον ακολουθούσαν στο Καρπενήσι (βασικό στάδιο της προετοιμασίας) 3 «σωματοφύλακες» των Μπακς, αντίθετα τον Παπαγιάννη, μόνο ένας!

Εξάλλου, η μαγνητική είναι καθαρή και δόθηκε στη δημοσιότητα, υπέρ της Εθνικής. Μία καθαρή μαγνητική, όμως, κρύβει πάντα πολλά προς όφελος τρίτων…
Αλλο ένα στοιχείο, το οποίο προστίθεται στο παζλ της υπόθεσης Αντεντοκούνμπο είναι η… παιδική αναφορά των ειδικών της ομάδας του ΝΒΑ ότι ο Γιάννης έκανε μερικά άλματα στην Κίνα και πονούσε! Οι ίδιοι άνθρωποι τον παρακολουθούσαν στο Καρπενήσι και ο ίδιος παίκτης αγωνίστηκε σε φιλικό, αλλά δεν πονούσε!

Εύλογα ερωτήματα όλα τα παραπάνω τα οποία εκθέτουν σίγουρα τους Μπακς και εν συνεχεία τον Γιάννη ο οποίος έχει δείξει και δείχνει την αγάπη του προς την γαλανόλευκη, αλλά το υψηλό συμβόλαιο και οι απαιτήσεις της νέας αγωνιστικής περιόδου δημιούργησαν όλο αυτό το σκηνικό, ώστε ο Γιάννης να μην αγωνιστεί στο Ευρωμπασκέτ, πληρώνοντας το μάρμαρο η Εθνική καθώς θα πρέπει σε μία εβδομάδα να ανασυνταχθεί και να κατέβει στους αγώνες χωρίς το μεγάλο της αστέρι, πάνω στο οποίο σίγουρα είχε βασιστεί ο σχεδιασμός του Κώστα Μίσσα. Ίσως μέσα από όλο αυτό η Εθνική βγει πιο δεμένη και πιο συμπαγής με υψηλούς στόχους όπως πάντα…