Η πτώση του Πανιωνίου δεν ήταν ακριβώς εκκωφαντική γιατί όλοι περίμεναν ότι θα συνέβαινε. Περισσότερο εκκωφαντικά ήταν αυτά τα απαράδεκτα πράγματα που συνέβαιναν τα τελευταία χρόνια, για τα οποία πολλά ακούγονταν, πολλοί ήξεραν, αλλά ελάχιστοι μιλούσαν.

Σε εποχές δύσκολες, ο ιστορικός σύλλογος, ένα από τα μεγαλύτερα σχολεία του αθλητισμού έπεσε σε ανυποληψία. Κι αυτό είναι ακόμα χειρότερο, τρισχειρότερο, από το να πέσει ακόμα και 10 κατηγορίες.

Τι του έμεινε; Κάμποσοι ρομαντικοί που στάθηκαν κοντά του τώρα για να κρατήσουν το καράβι. Όσο μπορούν και όπως μπορούν. Άνθρωποι ανιδιοτελείς που είπαν ότι θα δώσουν και τη ψυχή τους γι’ αυτό που αγαπούν. Αναφέρομαι σε όσους ασχολούνται αυτή την εποχή με την ομάδα μπάσκετ.

Η κατάσταση δεν είναι καλή. Οικονομικά και αγωνιστικά ο Πανιώνιος δεν έχει δυνατότητες. Ο χρονικός ορίζοντας είναι περιορισμένος.

Ο Βαγγέλης Βλάχος επέστρεψε μετά από χρόνια στην ομάδα ΤΟΥ. Δεν είναι τυχαία τα κεφαλαία. Πολύ έμπειρος προπονητής πια, με σπουδαία πορεία στην Α2 και την Β Εθνική, με ξεχωριστή φιλοσοφία για το μπάσκετ. Δύσκολος και σκληρός άνθρωπος, απαιτητικός, αλλά είναι ό,τι καλύτερο θα μπορούσε να τύχει στον Πανιώνιο τώρα.

Πρώτον γιατί είναι Πανιώνιος. Γιατί αγαπάει την ομάδα. Γιατί θα δώσει και τη ψυχή του για να πετύχει, για να ξαναδώσει σε όλους τη χαμένη αξιοπρέπεια. Γιατί θα δουλέψει. Γιατί είναι πεισματάρης και θέλει να πετύχει. Ειδικά στον Πανιώνιο.

Δεύτερον γιατί είναι επαγγελματίας. Υπάρχει ρομαντισμός αλλά ο Βλάχος ξέρει που είναι το όριο. Εκεί που χρειάζεται θα βάλει το συναίσθημα. Ποτέ, όμως δε θα ξεπεράσει το ψυχρό επαγγελματικό πλαίσιο (σε ό,τι αφορά στην πειθαρχία και στη λογική) με την οποία πρέπει να δουλέψει η ομάδα.

Δεν είναι εύκολα τα πράγματα ούτε για τον Βλάχο, ούτε για τον Πανιώνιο. Δε βρίσκεται στην καλύτερη φάση της ιστορίας του. Οι πιθανότητες δεν είναι υπέρ του.

Τι να κάνουν όμως; Να τα παρατήσουν και να… δώσουν τα κλειδιά στον Μίλωνα όπως προέτρεψε ένας πρώην πρόεδρός του επάνω στην απογοήτευσή του, προφανώς; Διότι κανείς δεν αμφισβητεί ότι ο Διονύσης Γερασιμίδης αγαπάει τον Πανιώνιο.

Η ουσία είναι άλλη…

Όποιος θέλει ας πάει κοντά να παλέψει μαζί με όσους απέμειναν να κρατήσουν την ομάδα. Αλλιώς ας μείνει να πετάει πέτρες σε κάτι που αγωνίζεται να σταθεί όρθιο.