Μπορεί να μην φαίνεται δια… γυμνού οφθαλμού, αλλά στο βάθος αγαπώ τον Γιώργο Βασιλακόπουλο και δεν μπορώ παρά να το ομολογήσω. Και κυρίαρχο στοιχείο της αγάπης είναι ο σεβασμός.
Με ρώτησε, λοιπόν, φίλος γιατί δεν δημοσιεύσαμε τις δηλώσεις του προέδρου της ΕΟΚ, στο περιθώριο των χθεσινών κληρώσεων. Η απάντηση είναι απλή: Γιατί τον σεβόμαστε! Για να τον προστατεύσουμε…

Το ελληνικό μπάσκετ είναι καλά θεμελιωμένο. Μπορεί να περνάμε διάφορες “καμπύλες”, αλλά υπάρχει βεβαιότητα ότι είναι πολύ καλά θεμελιωμένο. Υπάρχουν αποτυχίες και επιτυχίες, αλλά στο ισοζύγιο είμαστε ψηλά” είπε κι έχει δίκιο. Είναι γερά θεμελιωμένο…

Οι ρίζες του είναι βαθιές, αλλά τα κλαδιά πρόεδρε έχουν ξεραθεί. Πριν χαρούμε με τις διαπιστώσεις σου, ήρθε η αποχώρηση του Κάρδαρη από το Πέραμα, είναι που δεν έχουμε κανένα νέο από τον Πανελλήνιο, ο Διαγόρας δεν παίρνουμε όρκο ότι θα κατέβει, η ΑΕΚ Άργους αναζητείται, στην Κατερίνη -για την ώρα- ούτε φωνή, ούτε ακρόαση.

Το χειρότερο πρόεδρε είναι πως άνθρωποι νέοι (τί σου λέω τώρα…), όπως ο Γιάννης Κάρδαρης, όπως ο Απόστολος Πόδας, όπως ο Νίκος Γριμάνης, όπως ο Νίκος Γεωργαντζόγλου και άλλοι, είτε εγκαταλείπουν τρέχοντας το μπάσκετ, είτε είναι απογοητευμένοι, είτε -στην καλύτερη- έχουν ξενερώσει.

Τα γράφω αυτά, γιατί στην Α1 (για παράδειγμα) έχουμε προέδρους του αδερφούς Αγγελόπουλους και τον Δημήτρη Γιαννακόπουλο, που είναι νέα παιδιά και που αν δεν απογοητευτούν μπορεί να χρηματοδοτούν την τρέλα τους για το μπάσκετ για χρόνια.

Η αλήθεια πρόεδρε (αυτή την αλήθεια που είτε σου κρύβουν, είτε δεν θέλεις να δεις) είναι πως το καλά θεμελιωμένο οικοδόμημα τρίζει λες και είναι ετοιμόρροπο. Κι εγώ πεσιμιστής ουδέποτε ήμουν, κι εγώ ευαγγελιστής της συμφοράς και της καταστροφολογίας δεν θα γίνω ποτέ, αλλά το μπάσκετ χρειάζεται ανασυγκρότηση σε όλα τα επίπεδα.

Χρειαζόμαστε νέες ιδέες και δομές στα “μικρότερα” πρωταθλήματα. Χρειάζονται προβολή, για να μην μαραθούν. Χρειάζεται νέα προσέγγιση σε παράγοντες που αγαπούν το σπορ, που ηλικιακά μπορούν να το πάνε ένα βήμα μπροστά. Χρειάζεται αλλαγή σε όλα τα επίπεδα των ομοσπονδιακών τεχνικών και αναψηλάφηση όλων των προγραμμάτων. Χρειάζονται νέα (ηλικιακά και όχι μόνο) στελέχη, με νέες αντιλήψεις, τόσο στην ΕΟΚ, όσο και στις Ενώσεις. Χρειάζονται νέοι παράγοντες στον χώρο της διαιτησίας και άλλη προσέγγιση.

Τα θεμέλια δεν χρειάζεται να τα πειράξει κανείς, όμως οι τοίχοι θέλουν βάψιμο, οι πόρτες έχουν ξεχαρβαλωθεί και τα παραθυρόφυλλα πρέπει να αντικατασταθούν με νέα, από αλουμίνιο, οικολογικά, προσαρμοσμένα στο 2012. Το οικοδόμημα θέλει αναπαλαίωση, όχι απλά συντήρηση.

Αν μπορείς, ξεπερνώντας φιλίες ετών, προκαταλήψεις, ιδεοληψίες, να μπεις μπροστά στην προσπάθεια να ξανακάνουμε το διατηρητέο… μοντέρνο και λειτουργικό κτίσμα, κάντο. Θα γεμίσεις σκόνη, έτσι είναι τα μαστορέματα και τα χτισίματα, αλλά αξίζει τον κόπο. Διαφορετικά, κάνε στην άκρη και δώσε τα ηνία σε κάποιους νεότερους.

Το ότι εσύ ήσουν ο πρώτος ένοικος της πολυκατοικίας, το ότι εσύ ήσουν αυτός που από παράγκα την έδωσε αντιπαροχή και την έκανε “παλατάκι“, κανείς δεν το παραγνωρίζει. Δεν πρέπει, όμως, κατ’ ανάγκη να είσαι και ο τελευταίος που θα μείνει, όταν θα κριθεί ακατάλληλη προς κατοίκιση.

[email protected]