kogasΈνεκα του ότι περνώ τα τελευταία 24ώρα ξεγνοιασιάς και διακοπών, έχοντας επιλέξει συνειδητά να γεμίσω τις μπαταρίες απέχοντας από την καθημερινή τριβή του ρεπορτάζ (όχι πως σταματώ να μιλώ στο τηλέφωνο), βλέπω -ενδεχομένως- από μεγαλύτερη απόσταση γεγονότα.

Ίσως φταίνε τα… φεγγάρια, ο υπέροχος ουρανός (το θυμόμαστε οσάκις βρεθούμε σε κάποιο χωριό, ή νησί) που δεν με συνεπήρε η ιδέα των “ερυθρόλευκων” να ζητήσουν αντίγραφα των συμβολαίων των “αιωνίων” αντιπάλων τους.

“Η ΚΑΕ Ολυμπιακός επέδωσε σήμερα στον ΕΣΑΚΕ με δικαστικό επιμελητή εξώδικη πρόσκληση, με την οποία αιτείται να της δοθούν αντίγραφα συμβολαίων καλαθοσφαιριστών και προπονητών της ΚΑΕ Παναθηναϊκός για τις αγωνιστικές περιόδους 2008-2009, 2009-2010, 2010-2011, 2011-2012 και 2012-2013 που κατατέθηκαν στον ΕΣΑΚΕ.

Η ΚΑΕ Ολυμπιακός αναγκάστηκε να προβεί στην ενέργεια αυτή μετά από συνεχείς αδικαιολόγητες αρνήσεις του προέδρου του ΕΣΑΚΕ να ικανοποιήσει το παραπάνω αίτημα και επιφυλάσσεται να ασκήσει κάθε νόμιμο δικαίωμά της αν δεν έχει τα αιτηθέντα αντίγραφα μέσα σε δύο εργάσιμες ημέρες”.

Αυτό έγραφε το δελτίο Τύπου. Γενικώς αποφεύγω να πάρω θέση σε τέτοιου είδους ανούσιες διαμάχες, αλλά υπάρχουν κάποια σημεία που με μπέρδεψαν. Ίσως φταίνε τα φεγγάρια κι εγώ δεν κατάλαβα το βάθος του νοήματος.

Κατ’ αρχήν από την ίδια την ανακοίνωση προκύπτει πως ο Ολυμπιακός έδωσε προθεσμία δύο εργάσιμες ημέρες στον ΕΣΑΚΕ, αλλά έσπευσε να δημοσιοποιήσει την κίνησή του, πριν εκπνεύσει η… “διορία“. Γιατί; Ποιον εξυπηρετεί η δημιουργία τέτοιων εντυπώσεων για το μπάσκετ (συνολικά και όχι ειδικά για τον Παναθηναϊκό);

Το προσπερνώ, πείτε ότι δεν το έγραψα καν. Στην ουσία του θέματος. Τί ζητά ο Ολυμπιακός; Να του δοθούν αντίγραφα συμβολαίων. Από ποιον; Από τον ΕΣΑΚΕ. Ίσως φταίνε τα φεγγάρια

Τί είναι ο ΕΣΑΚΕ; Ως διοργανώτρια αρχή είναι ο τοποτηρητής των συμβολαίων, ο εγγυητής της φερεγγυότητας των ΚΑΕ, ο… διαμεσολαβητής. Βρείτε εσείς τη λέξη που ταιριάζει καλύτερα. Τα συμβόλαια υπογράφονται ανάμεσα στις Ανώνυμες Εταιρίες και τους Καλαθοσφαιριστές.

Ο ΕΣΑΚΕ δεν (ΔΕΝ, για να το καταλάβουμε) νομιμοποιείται να δώσει στη δημοσιότητα τέτοιου είδους έγγραφα. Από τη Νομική πέρασα μόνο απ’ έξω (άντε και μια – δυο φορές μπήκα μέσα, χωρίς ειδικότητα φοιτητή), αλλά πρωτοετείς να ρωτήσετε θα σας πουν πως ένα στοιχείο ενεργητικού μιας ανώνυμης εταιρίας είναι νομικώς παράνομο να δοθεί αν δεν συμφωνήσουν όλοι. Κι όταν λέμε όλοι, εννοούμε όλοι!

Ήτοι, για να ανταποκριθεί ο πρόεδρος του ΕΣΑΚΕ, Γιώργος Χαλβατζάκης (ορθώς αρνείται να ικανοποιήσει το αίτημα του Ολυμπιακού), πρέπει να συμφωνήσει όχι μόνο ο Παναθηναϊκός, αλλά και κάθε παίκτης του ξεχωριστά. Νυν και πρώην…

Αστεία πράγματα, που γίνονται ακόμα πιο αστεία (ίσως φταίνε τα φεγγάρια) αν αναλογιστούμε πως μέλος της Επιτροπής που ασχολείται με τα συμβόλαια είναι ο Χρήστος Σταυρόπουλος!

Πάμε σε πιο βαθιά νερά: Ουσιαστικά ο Ολυμπιακός αφήνει υπονοούμενα σχετικά με οικονομικής φύσεως ζητήματα. Αλήθεια, γιατί μετά το 2008 και όχι από ίδρυσης του ΕΣΑΚΕ (παλαιότερα ΕΣΑΚ);

Όταν πέφτει μια σκιά δεν πέφτει μόνο στον “αιώνιο” αντίπαλο, αλλά συνολικά στο μπάσκετ. Κι αν είναι να ανοιχθούν συμβόλαια και συμφωνίες, δεν πρόκειται να ανοιχθούν κατά παραγγελία ενός ή δύο ομάδων. Θα ανοίξουν όλα.

Έχει τίποτα να κρύψει το μπάσκετ; Δεν γνωρίζω, αλλά φαντάζομαι πως αν (λέμε αν) κάποιος πρότεινε να ανοιχθούν ΟΛΑ τα συμβόλαια που έχουν κάνει οι εταιρίες τις οποίες έχουν στην κατοχή τους οι πρόεδροι των ΚΑΕ (δεν ομιλώ για το μπάσκετ, αλλά για τον επαγγελματικό τους χώρο), δεν θα έστηναν πάρτι για να το γιορτάσουν.

Όχι γιατί έχουν κάτι να κρύψουν, αλλά γιατί δεν πιστεύω ότι υπάρχει άνθρωπος νοήμων που να λέει “επειδή το αποψινό πρόγραμμα της τηλεόρασης δεν με καλύπτει, λέω να φωνάξω το ΣΔΟΕ να διασκεδάσουμε“.

Τη στιγμή που οι ΚΑΕ παλεύουν να κλείσουν μια δυο συμφωνίες να βγάλουν τη χρονιά, τη στιγμή που ο ΕΣΑΚΕ δίνει μάχη για να φέρει πέντε φράγκα στο κοινό μπασκετικό κορβανά, τέτοιου είδους πυροτεχνήματα περισσότερο ζαλίζουν, παρά εντυπωσιάζουν.

Αν, παρόλα αυτά οι παράγοντες του Ολυμπιακού θεωρούν σοβαρή ασχολία να ζητούν τα συμβόλαια (και ό,τι άλλο), αναρωτιέμαι γιατί ακόμα δεν απευθύνθηκαν στον ΠΣΑΚ, στους ατζέντηδες, στη FIBA, αφού και αυτοί παίρνουν αντίγραφα των συμβολαίων.

Επίσης, γιατί δεν ζητούν και συμβόλαια μίσθωσης σπιτιών, αυτοκινήτων, αγοράς υλικών; Είναι κι αυτός ένας τρόπος να γεμίσεις την ώρα σου. Ίσως φταίνε τα φεγγάρια

Υ.Γ.: Τον τίτλο του κομματιού δανείστηκα από το υπέροχο τραγούδι, που εδώ -θαρρώ- ερμηνεύει εκπληκτικά ο Διονύσης Τσακνής, με τον τεράστιο Νότη Μαυρουδή να χαϊδεύει την κιθάρα και τον Μάνο Αβαράκη να μας θυμίζει γιατί είναι τόσο ξεχωριστό όργανο αυτή η ταπεινή φυσαρμόνικα.

[email protected]