kogasΉταν -ίσως- η χειρότερη εβδομάδα στη φετινή Ευρωλίγκα, με σιγουριά στο Top16. Ο Ολυμπιακός έχασε από την Μπαρτσελόνα, ο Παναθηναϊκός από τη Μάλαγα, με αποτέλεσμα κανείς εκ των δύο να μην έχει διασφαλίσει (μαθηματικά) την πρόκριση στους “8“.

Βεβαίως και οι δύο έχουν το πάνω χέρι, αλλά θα μπορούσαν ήδη να συζητούν για το πλασάρισμα.

Ο Ολυμπιακός έπαιξε χειρότερα, ο Παναθηναϊκόςπόνεσε” περισσότερο, αφού έχασε -εκτός από μια νίκη που έμοιαζε να έχει στα χέρια του– και τη διαφορά. Ας δούμε, όμως, τα πράγματα με τη σειρά, ας αναλύσουμε το πώς και το γιατί -αποφεύγοντας ανώφελο (ισ)πανικό-, αλλά και το τί χάθηκε:

Οι “ερυθρόλευκοι” ήταν χειρότεροι από τους “μπλαουγκράνα“. Αν δει κανείς όλο το παιχνίδι θα διαπιστώσει πως οι Καταλανοί ήταν καλύτεροι στο μεγαλύτερο διάστημα. Και μπορεί εκείνο το χρονικό σημείο με τις 0/4 βολές και το άστοχο τρίποντο να “στοιχειώνει” τους “κόκκινους“, όμως πρέπει να αναζητήσουν τα στοιχεία που έκαναν την Μπαρτσελόνα να υπερέχει.

Δεν “χτύπησαν” την άμυνα των αντιπάλων στο διάστημα που έπαιζε ο Γιασικεβίτσιους (αδύναμος κρίκος), ίσως και γιατί τα ποσοστά στα τρίποντα ήταν πολύ χαμηλά. Δεν κατόρθωσαν να… κοιτάξουν στα μάτια τους ψηλούς του Πασκουάλ. Λογικό ήταν να ηττηθούν.

Η νίκη της Χίμκι επί της Σιένα ήταν… καλό νέο, καθώς οι παίκτες του Μπαρτζώκα έχουν τη δυνατότητα να κυνηγήσουν τη δεύτερη προνομιούχο θέση στην Τοσκάνη, όμως καλό θα είναι να είμαστε λιγάκι προσεκτικοί, αφού η Μακάμπι δεν έχει βγει από την εξίσωση και απειλεί ακόμα και με αποκλεισμό (ακραίο, αλλά υπαρκτό σενάριο) τους “ερυθρόλευκους“.

Ο Παναθηναϊκός πλησίασε πολύ περισσότερο στη νίκη – πρόκριση στους “8“. Στο τέλος, το κρετσέντο του Ουίλιαμς έδωσε όχι μόνο τη νίκη, αλλά και τη διαφορά, στη Μάλαγα. Πλέον πρέπει να προσέξει πολύ, για να μην χάσει αυτό που αποτελεί τη φετινή καταξίωση.

Η Ουνικάχα έχει πιο δύσκολο πρόγραμμα, δύσκολα θα κάνει πάνω από μία νίκη (στο τέλος με την Άλμπα), οι “πράσινοι” έχουν δύο ματς με τους Γερμανούς και μια νίκη διαφορά, άρα αν προσέξουν θα έχουν το πάνω χέρι.

Ένα ζήτημα που τείνει να μετατραπεί σε… μεταφυσικό είναι το “μπλοκάρισμα” στο τέλος. Λίγοι παίκτες, κουράζονται, υπάρχουν δικαιολογίες και εξηγήσεις, όμως όλα αυτά μικρή σημασία έχουν.

Οι “πράσινοι” κρατούν ακόμα την τύχη στα χέρια τους, αλλά παρετείναν την αγωνία και την… εκκρεμότητα. Κι έχασαν μια μεγάλη ευκαιρία να απελευθερωθούν ψυχολογικά και να κυνηγήσουν το κάτι παραπάνω.

Όπως και να ‘χει, για τους δύο εκπροσώπους μας, η νίκη είναι επιτακτική στο επόμενο παιχνίδι, με Σιένα (εκτός) και Άλμπα (εντός). Ο Ολυμπιακός έχει το περιθώριο της ήττας, ο Παναθηναϊκός όχι, αλλά η παρέα του Μπαρτζώκα έχει δυσκολότερη αποστολή, από αυτή της ομάδας του Πεδουλάκη.

[email protected]