kogasΖούμε σε μια εποχή αν όχι παράνοιας, τουλάχιστον πρωτόγνωρων ανατροπών, οπότε η λογική μέρα με τη μέρα δέχεται πλήγματα. Ποτέ δεν είχα σε μεγάλη υπόληψη την αποτελεσματικότητα των συνδικαλιστικών μας οργάνων, παρότι έχω θητεύσει δύο φορές στο Μεικτό Διοικητικό Συμβούλιο, αλλά θεωρούσα πως κάποιες βασικές αρχές κοινής σκέψης τηρούνται. Μέχρι σήμερα.

Μου ήρθε το πρωί ένα μήνυμα στο κινητό, βάσει του οποίου σήμερα απεργούν όσοι εργάζονται σε ραδιοτηλεοπτικά Μέσα και αύριο οι συνάδελφοι των εφημερίδων. Πέραν του ότι θαρρώ πως σήμερα όλος ο κόσμος ενδιαφέρεται να μάθει τί έγινε με την ΕΡΤ, άρα ίσως έπρεπε να δούμε το τεχνικό μέρος των απεργιών (πείτε ότι δεν το διαβάσετε, δεν έχει σημασία) υπάρχουν δύο πράγματα που δεν κατάλαβα:

Γιατί χωρίστηκε ο κλάδος στα δύο; Γιατί σήμερα οι μισοί και αύριο οι άλλοι μισοί; Κι ένας συνάδελφος που δουλεύει σε εφημερίδα και ραδιόφωνο ταυτόχρονα (δύσκολο να βρεις πια, αλλά λέμε…) απεργεί μισός μισός; Σήμερα η αριστερή του πλευρά και αύριο η δεξιά;

Εμείς που -πλέον- εργαζόμαστε μόνο σε site (αφού ο Αδέσμευτος Τύπος είναι σε καθεστώς επίσχεσης εργασίας) πότε απεργούμε; Σήμερα, αύριο, μεθαύριο; Να απεργήσουμε λίγες ώρες σήμερα και λίγες αύριο;

Επειδή δεν φημίζομαι για την οξυδέρκειά μου, επικοινώνησα με δύο συναδέλφους (εξυπνότερους εμού), που εργάζονται σε site και που ποτέ δεν έλειψαν ούτε από τις απεργιακές κινητοποιήσεις του κλάδου, ούτε από τις συγκεντρώσεις μας. Μου είπαν ότι δεν συμπεριλαμβανόμαστε στην απεργία.

Το ρεπορτάζ μου λέει πως ειπώθηκε “αυτοί στα site έτσι κι αλλιώς δεν απεργούν ποτέ“. Αν ειπώθηκε κάτι τέτοιο, όποιος κι αν το είπε είναι συνδικαλιστικά απαράδεκτος. Αν δεν ειπώθηκε και απλά κάποιος… ξέχασε να μας καταγράψει στους έχοντες καθήκον να απεργήσουν, είναι συνδικαλιστικά απαράδεκτος.

Αφενός γιατί φτύνει στα μούτρα όλους εμάς που απεργούμε οσάκις μας καλεί το συνδικαλιστικό μας όργανο. Και όχι μόνο αυτό, αλλά εγκαλούμε και τους “απεργοσπάστες“, προκαλώντας τους δημόσια και “υβρίζοντάς τους” (και πολύ καλά τους κάνουμε). Όποιος θέλει μπορεί να ανατρέξει σε παλιότερα άρθρα μας…

Αφετέρου γιατί χωρίς αγώνα αναδεικνύει τους απεργοσπάστες νικητές. Αντί να επιμείνουμε στην προάσπιση της απεργίας, αντί να ζητήσουμε εξηγήσεις από τα μέλη της ΕΣΗΕΑ που δεν συμμορφώθηκαν με τις επιταγές της Ένωσης, εξαιρούμε τα site.

Προσωπικά δεν ανήκω στη ΓΣΕΕ. Τη θεωρώ πουλημένη, εργοδοτική, μετερίζι για υποψήφιους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Δεν πειθαρχώ σε καμία απεργία της ΓΣΕΕ, αλλά μόνο στις απεργίες του κλάδου μου. Όταν με καλούν. Δεν έχω σπάσει ούτε λεπτό από στάση εργασίας, αλλά αυτή τη φορά θα εργαστώ, αφού το συνδικαλιστικό μου όργανο θεωρεί περιττή τη συμμετοχή μου στην απεργία.

Ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ, Δημήτρης Τρίμης και τα μέλη του Δ.Σ. φέρουν ακέραιη την ευθύνη για τη διάσπαση που επιχειρείται, σε μια στιγμή που όλοι έπρεπε ενωμένοι να δίνουμε τον αγώνα για να αποσυρθεί η ετσιθελική απόφαση για το κλείσιμο της ΕΡΤ.

Αν η φιλοσοφία του συνδικαλιστικού μας οργάνου είναι να προκηρύσσονται απεργίες a la carte, φάτε χωρίς εμάς. Θα αργήσουμε. Παραγγείλαμε σουβλάκια, γιατί έχουμε και δουλειά

[email protected]