Διάβασα περισπούδαστα άρθρα συναδέλφων“, που ούτε λίγο ούτε πολύ, υποστήριζαν πως καλώς η ΕΡΤ δεν δίνει (φαντάζομαι, αν αύριο δώσει περισσότερα, θα βγουν επιθετικά εναντίον της, υποστηρίζοντας με αποφασιστικότητα τις απόψεις τους) πολλά χρήματα στο μπάσκετ, αφού το σπορ δεν πουλάει, δεν φέρνει τηλεθέαση, δεν προσφέρει τίποτα στο κρατικό κανάλι, σε αντιδιαστολή μάλιστα με την Εθνική ομάδα. Υποστήριξαν, δε, πως με εξαίρεση τα ντέρμπιαιωνίων“, ουδείς ασχολείται με το πρωτάθλημα.

Εμπεριέχουν στοιχεία αλήθειας όσα υποστήριξαν και μάλιστα αν έκαναν τον κόπο να συμπεριλάβουν και κάποιους αριθμούς, θα είχαν και μαθηματική ανάλυση του μοντέλου που επιχείρησαν (για διαφορετικούς λόγους καθένας) να δημιουργήσουν.

Η μισή αλήθεια είναι χειρότερη από το ψέμα και οι αριθμοί (ενίοτε) ο καλύτερος τρόπος για να πει κανείς ψέματα. Κι εμείς τους “προκαλούμε” (με την καλή έννοια), έτσι για αλλαγή, να πουν μια φορά την αλήθεια.

Τα διάφορα μίτινγκ του στίβου, ειδικά τα εσωτερικού ενδιαφέροντος και αυτά που δεν είναι στην πρώτη σειρά ενδιαφέροντος, φαντάζομαι πως αποφέρουν στην ΕΡΤ νούμερα ασύλληπτα στον μέσο νου.

Αγώνες του ποδοσφαιρικού πρωταθλήματος, που μέχρι πρότινος κάλυπτε το κρατικό κανάλι, και η παρακολούθηση ορισμένων εξ αυτών αποτελούσε ποινή ακόμα και για… ισοβίτες, θαρρώ απογειώνουν και διαφημιστικά την ΕΡΤ, αλλά της ανεβάζουν τον συνολικό μέσο όρο τηλεθέασης.

Ας κοιτάξουμε όμως τη… δική μας καμπούρα. Η Εθνική κάνει υψηλά νούμερα τηλεθέασης, γιατί απλά διαθέτει έναν γαλαξία αστέρων, αλλά και γιατί με συνέπεια κάνει περήφανους τους Έλληνες. Πού έμαθαν μπάσκετ, που αναδείχθηκαν αυτοί; Στη Γροιλανδία ίσως, στα νησιά Φερόε; Στην Α1 είπατε;

Μα και οι αγώνες της Ευρωλίγκας εκτός από τηλεθέαση έχουν και χρονική διάρκεια, αφού με συνέπεια οι ομάδες μας τραβάνε ως το τέλος το ταξίδι, εν αντιθέσει με το ποδόσφαιρο όπου αν -για παράδειγμα- ο Ολυμπιακός αποτύχει στο Λονδίνο (απεύχομαι), θα δείχνουν αγώνες ευρωπαϊκού επιπέδου, άνευ ελληνικού ενδιαφέροντος.

Για να υπάρξει εκπροσώπηση στην Ευρωλίγκα, για να υπάρξει Εθνική, πρέπει να υπάρχει Α1, άρα οι έξυπνοι διαπραγματευτές διατηρούν με έξυπνο τρόπο ψηλά το προϊόν τους.

Δεν θα αποφύγω να “απαντήσω” στα περί χαμηλής τηλεθέασης. Η ΕΡΤ, για παράδειγμα, που είχε το τηλεοπτικό μπασκετικό προϊόν στα χέρια της, έδειχνε τα νέα της Α1 σε μεταμεσονύκτια προβολή, μεταξύ πρώτου και δεύτερου ύπνου. Δεν είχε εκπομπή να στηρίξει το πρωτάθλημα, ούτε καν την Ευρωλίγκα, οπότε από μόνη της απαξίωνε αυτό που πουλούσε.

Αν δείξεις μια (το πολύ δύο) φορά την Καβάλα, γιατί ο κόσμος να ενδιαφερθεί; Αν τα ματς που επιλέγεις τελειώνουν με διαφορές 20 και 30 πόντων, ποιος θα δει χωρίς να βαρεθεί το θέαμα;

Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχουν ευθύνη οι παράγοντες των ΚΑΕ (και του ΕΣΑΚΕ), που δεν κάνουν ακόμα πιο θελκτικό το προϊόν, όμως αυτό είναι άλλη κουβέντα, την οποία σύντομα θα κάνουμε.

Θαρρώ ότι αποστολή της κρατικής τηλεόρασης είναι η στήριξη θεσμών. Αν μετράει μόνο η τηλεθέαση, το μισό πρόγραμμά της θα πάει στα σκουπίδια, συμπεριλαμβανομένων των αθλητικών επιλογών της. Όμως, τότε θα είναι κρατική τηλεόραση, ή ιδιωτικός φορέας, που έχει ΜΟΝΑΔΙΚΟ κίνητρο το κέρδος;

Αν αυτό συμβεί, πολλοί (ορισμένοι και εξ αυτών που περισπούδαστα έγραψαν την άποψή τους) είτε θα ψάχνουν για δουλειά, είτε δεν θα περνούσαν ποτέ το κατώφλι του ραδιομέγαρου. Δεν είναι προσωπικό το θέμα, απλά έχω βαρεθεί να βλέπω όλους αυτούς που μυρίστηκαν… ψητό να το παίζουν το πρωί “μπασκετικοί” και το βράδυ, μόλις χαμηλώνουν τα φώτα, να βγάζουν χολή για το άθλημα.

[email protected]