Η αγελάδα μπορεί να ανεβεί τις σκάλες, αλλά είναι αδύνατον να την κάνεις να κατεβεί. Και το μπάσκετ είναι η ιερή αγελάδα του ελληνικού αθλητισμού. Και δεν πρόκειται να… κατεβεί. Γι’ αυτό κι εδώ δεν θα διαβάσετε ούτε τα μηνύματα που στέλνουν τα παπαγαλάκια περί τάχα μου απόσυρσης της πρότασης της ΕΡΤ, ούτε δακρύβρεχτα κείμενα για το τέλος του κόσμου επειδή αναβλήθηκε η πρεμιέρα και φυσικά δεν θα διαβάσετε απλουστευμένες πολιτικές αναλύσεις του στυλ “να καταλάβουμε σε ποια χώρα ζούμε“.

Κυκλοφόρησε η “είδηση” ότι η ΕΡΤ απέσυρε την προσφορά της, χωρίς όμως να έχει κυκλοφορήσει κάποιο χαρτί που να δικαιώνει την παραπάνω φήμη, χωρίς να είναι εδώ ο κ. Καλημέρης που θα κληθεί να πάρει την όποια απόφαση. Άρα, πώς κυκλοφόρησε η “πληροφορία“;

Δεν ξέρω αν σήμερα θα αποσύρει όντως η ΕΡΤ την πρόταση, αλλά εγώ λέω ένα πράγμα: Αν είσαστε μάγκες να την αποσύρετε. Άντε να σας δω. Γιατί εδώ δεν έχετε να κάνετε με τον “άλφα” ή “βήτα” παράγοντα, αλλά με το σύνολο των ομάδων της Α1, που -με διαφοροποιήσεις ως προς τη μεθοδολογία της αντίδρασης- συμφωνούν ότι η πρότασή σας είναι για τα σκουπίδια.

Να ζητήσω προκαταβολικά συγνώμη που δεν με συγκίνησε ο Βασίλης Σπανούλης με την ατάκα του “να αντιληφθούμε σε ποια χώρα ζούμε“. Εμείς το γνωρίζουμε στο πετσί μας, αλλά εσύ με 2.600.000 συμβόλαιο μάλλον κάπου το έχεις ακούσει (σωστότερα κάπου το… διάβασες).

Ξέρουμε σε ποια χώρα ζούμε και στηρίζουμε ανεπιφύλακτα το αίτημα των ΚΑΕ, γιατί απλούστατα όσα χρήματα δίνει η κρατική τηλεόραση στο σύνολο των ομάδων του μπάσκετ, έδινε στον Λεβαδειακό. Κι αυτό δεν μπορεί να είναι αποδεκτό σε καμία χώρα του πλανήτη.

Το μπάσκετ δικαιούται αξιοπρεπούς και δίκαιης μεταχείρισης. Και μπορεί κάποιοι κατ’ επίφαση μπασκετικοί συντάκτες (στα ρεπά τους, γιατί ενίοτε ασχολούνται με το ποδόσφαιρο, με την πολιτική, με το… σκουός) να αναλύουν τις ευθύνες των παραγόντων, αλλά δεν μας είπαν αν είναι υπερβολικά τα χρήματα που ζητούν οι ΚΑΕ, για ένα προϊόν που σε διάρκεια χρόνου αποφέρει κέρδη. Αν και η κρατική τηλεόραση πρέπει να ενδιαφέρεται και για το προσφερόμενο θέαμα, ανεξάρτητα από το κέρδος.

Μας είπαν για το πόσο κακοί είναι οι υπάρχοντες παράγοντες (συλλήβδην), αλλά ξέχασαν να μας πουν αυτοί που έφυγαν και με νοσταλγία αναπολούν τα ονόματά τους, πόσο φέσωσαν τις ομάδες τους και πού είναι τώρα οι ομάδες που διοίκησαν.

Γεμάτος ο τόπος πρόθυμους να ρίξουν χολή κατά του αθλήματος που μας κάνει υπερήφανους και που τους απέβαλλε (με όποια ιδιότητα κι αν επιχείρησαν να εισέλθουν). Γεμάτος ο τόπος μοιρολογίστρες που κλαίνε για την… κατάντια του μπάσκετ.

Για την κατάντια της κρατικής τηλεόρασης να κλάψουμε. Και προκαλούμε, εκτός από την απόσυρση της πρότασης, να μας πουν πόσα χρήματα δίνουν για το μπάσκετ, πόσο κοστίζει (για παράδειγμα) η εκπομπή του Σπύρου Παπαδόπουλου (θαρρώ είναι πολύ σημαντικό να μαζεύονται παρέες και να πίνουν τραγουδώντας), αλλά και κάτι ακόμα: Έχει καμιά σχέση το μπάσκετ με τη συγκεκριμένη εκπομπή;

Είμαστε οι πρώτοι (και κατά κανόνα οι μόνοι) που έχουμε ασκήσει σκληρή κριτική σε διοικούντες του ΕΣΑΚΕ και των ΚΑΕ, αλλά εδώ τα πράγματα είναι απλά: Το μπάσκετ δικαιούται πολλαπλάσια από αυτά που ζητά και θα είναι ΕΓΚΛΗΜΑ να κάνει πίσω.

Αν δεν θέλει η πολιτεία (που εκφράζεται μέσω της κρατικής τηλεόρασης) να έχει μπάσκετ, ας κάνει όχι 21 αλλά 121 τις ομάδες των ποδοσφαιρικών πρωταθλημάτων. Έτσι κι αλλιώς, οι παράγοντες του ποδοσφαίρου (όχι όλοι, προς Θεού) κοσμούν με την παρουσία τους τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων, άρα είναι λογική η υψηλή τηλεθέαση.

Εδώ είναι το πεδίο της μάχης. Μάχης όχι για να πάρουν κάποια ψίχουλα παραπάνω οι ομάδες (αυτό μας αφήνει εν πολλοίς αδιάφορους), αλλά για να αποδοθεί δικαιοσύνη (σε έναν βαθμό, γιατί σε απόλυτους αριθμούς υπάρχει χάσμα). Κι επειδή εμείς παπαγαλάκια δεν ήμασταν και δεν θα είμαστε ποτέ, “ειδήσεις” που μεταφράζονται σε… συστημένο γράμμα προς συγκεκριμένους παραλήπτες από ανώνυμους αποστολείς, δεν μεταφέρουμε.

Αντίθετα, θα βγάζουμε ένα προς ένα όλα τα πεπραγμένα (όσα έχουμε μαζέψει από το ρεπορτάζ) και τη δράση των προσώπων που αποτελούν τροχοπέδη στην ανάπτυξη του αθλήματος. Όπως κάνουμε πάντα. Και το κάνουμε με κόστος

Άσχετο: Μια απλή ανάγνωση σε ελληνικό λεξικό είναι αρκετή για να δείξει σε ποια λέξη ανάμεσα στη “νίκη” και στην “ήττα” υπάρχει το γράμμα “ταυ“.

[email protected]