kogasΘυμάμαι ακόμα τις ατέλειωτες συζητήσεις για εκείνο το άθλιο και ρατσιστικό τιτίβισμα της Βούλας Παπαχρήστου, που είχε ως αποτέλεσμα τον εξοστρακισμό της από την Ελληνική Ολυμπιακή Αποστολή. “Δεν ήξερα” έλεγε το κορίτσι, ένα κύμα συμπάθειας και υποστήριξης ήρθε να αντιπαρατεθεί με το κύμα οργής για τη βλακεία της αθλήτριας που φορούσε τη φανέλα με το εθνόσημο.

Ένα ξανθό κοριτσάκι είναι” έλεγαν οι υποστηρικτές (;) της. “Δεν έχω ιδέα από πολιτική” έκλαιγε εκείνη, μέχρι που -λίγο καιρό αργότερα- δημοσιοποιήθηκε η προσωπική (δικαίωμά της και με τις ευχές μας να είναι πάντα μαζί, δεν μας πέφτει λόγος) της σχέση με τον Ηλία Κασιδιάρη, για να διαπιστώσουμε και τα δύο ρεύματα (επικριτών και υποστηρικτών) ότι… ήξερε.

Ο Γιώργος Κατίδης ήρθε να χαιρετίσει ναζιστικά. Σε μια χώρα που έχει θρηνήσει χιλιάδες θύματα, τα οποία δεν δέχθηκαν να χαιρετήσουν τον Φύρερ και οδηγήθηκαν στο απόσπασμα, υποχρεώθηκαν σε πείνα μέχρι θανάτου, στάλθηκαν σε φυλακές, βγήκαν στο βουνό, αντάρτες.

Δεν ήξερα” λέει κι ο νεαρός παίκτης της ΑΕΚ, που φαίνεται πως ξόδεψε περισσότερη ώρα στο να φιλοτεχνήσει σχέδια στο κορμί του, από το να διαβάσει την ιστορία. Κι εδώ έρχεται ξανά το ίδιο ερώτημα: θα καταδικάσουμε ένα παιδί, μόνο και μόνο επειδή φέρθηκε βλακωδώς;

Η απάντηση είναι ίδια: Ναι! Κι αν δεν ήξερες αγόρι μου, να ρώταγες. Όσο ο μέσος αθλητής υψηλού επιπέδου δεν αντιμετωπίζεται ως ένα παιδί με σφιχτά μπούτια, αλλά μετατρέπεται σε ίνδαλμα για πιτσιρικάδες (γι’ αυτό και οι παχυλές αμοιβές), οφείλει να γνωρίζει.

Όφειλε ο Κατίδης και ο κάθε Κατίδης να γνώριζε και την ιστορία του τόπου, και το απαράδεκτο του φασιστικού χαιρετισμού, και την ιστορία της ομάδας τη φανέλα της οποίας φορά. Αν δεν ήταν παίκτης της ΑΕΚ ο Κατίδης θα ήταν πανελληνίως άγνωστος, όπως χιλιάδες παιδιά της ηλικίας του. Κι η ΑΕΚ, η ΑΕΚ της προσφυγιάς και των αγώνων, η ΑΕΚ με την ιστορία εντός κι εκτός γηπέδου, δεν μπορεί να ανεχτεί “άσχετα φασιστάκια” στους κόλπους της.

Ο Κατίδης πρόσβαλε την ΑΕΚ, τον κόσμο της, καθέναν από εμάς ξεχωριστά. Το χειρότερο, όμως, είναι πως μετέτρεψε τον εαυτό του σε κρίκο μιας αλυσίδας, η οποία επιχειρεί να προσδώσει στοιχεία “trendy” στον ναζισμό και στον φασισμό. Να τον κάνει μόδα. Κι αυτό είναι το πιο επικίνδυνο στοιχείο.

Ο Κατίδης έχει συμπαίκτες και αντιπάλους άλλου χρώματος και εθνικότητας. Οφείλει να σέβεται αυτά που ο φασισμός ως ιδεολογία δεν σέβεται. Κι έχει κάθε δικαίωμα να πιστεύει όποιο πολίτευμα θέλει, δεν έχει δικαίωμα να συνδυάζει τη μεγαλύτερη φετινή στιγμή της ΑΕΚ με μια ενέργεια – ντροπή για την ιστορία της.

Η Original αντέδρασε ήδη. Ο Κατίδης είναι ανεπιθύμητος στον κόσμο της ΑΕΚ. Ο ισόβιος αποκλεισμός του από τις Εθνικές ομάδες δείχνει πως πλέον δεν έχει θέση στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Ίσως οι Λατσιάνοι να είναι ευτυχισμένοι με την παρουσία του, ίσως να βρει κάποια άλλη ομάδα με οπαδούς που λατρεύουν τον φασισμό για να αποκτήσει ποδοσφαιρική στέγη.

Για κάθε άνθρωπο που καταστρέφει τη ζωή του (επαγγελματική ή μη) σε δευτερόλεπτα υπάρχει αντανακλαστική συμπάθεια. Γι’ αυτούς που επιχειρούν να περάσουν φιλοναζιστικά και φιλοφασιστικά μηνύματα, μηδενική ανοχή (που έλεγε κι ο ακραίας ιδεολογίας –κρυφοφασίστας– δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Ρούντι Τζουλιάνι).

Ο Κατίδης είχε ποδοσφαιρικό μέλλον μπροστά του. Όπως ενδεχομένως και η Βούλα. Αμφότεροι έχουν πλέον θλιβερό παρελθόν κι έχουν διαγραφεί από τα αθλητικά μητρώα της Ελλάδας, που όσο κι αν προσπαθούν δεν θα χαιρετήσει ποτέ φασιστικά.

[email protected]