kogasΟ Ηλυσιακός έγινε η πρώτη ομάδα που επισήμως αντέδρασε στο θέμα του παράνομου και ανήθικου στοιχηματισμού στους αγώνες του εφηβικού πρωταθλήματος της ΕΣΚΑ. Υπάρχουν κι άλλοι παράγοντες (ομάδων και πολιτείας) που έχουν επικοινωνήσει μαζί μας και μας έχουν ενημερώσει για τις κινήσεις τους, χωρίς όμως -για την ώρα- να έχουν προχωρήσει σε αντίστοιχες ανακοινώσεις.

Η υποχρέωση του δημοσιογράφου (κι εμείς παραμένουμε -σε πείσμα των καιρών- δημοσιογράφοι) είναι να αναδείξει το θέμα. Να το ψάξει, να βρει αποδείξεις, να ενημερώσει την κοινή γνώμη. Υποσχεθήκαμε (στους εαυτούς μας) ότι δεν θα σταματήσουμε αν δεν απαλλαχθεί ο ευαίσθητος χώρος του εφηβικού μπάσκετ από τέτοιου είδους παρασιτικές ενέργειες.

Επειδή πλέον δεν είναι θέμα του basketblog.gr, που κάποιοι “κολλημένοι” δεν ήθελαν να προβάλουν, κάθε δημοσιογράφος και κάθε site που ασχολείται με το σπορ έχει ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ να το αναδείξει. Διαφορετικά, όσοι σιωπήσουν είναι (συν)ένοχοι. Και, φυσικά, υπάρχει ο καλώς εννοούμενος ανταγωνισμός, όμως καλύτερα ουραγός παρά (συν)ένοχος.

Το παράδειγμα του Ηλυσιακού έχουν ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ να ακολουθήσουν και οι υπόλοιπες ομάδες. Πλέον δεν υπάρχουν δικαιολογίες. Δεν μπορεί κανείς να ισχυριστεί “δεν ήξερα, τώρα το έμαθα“. Διαφορετικά, όσοι σιωπήσουν είναι (συν)ένοχοι.

Ο ΠΣΑΚ, ο ΣΕΠΚ, ο ΕΣΑΚΕ έχουν ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ να ασχοληθούν με το πρόβλημα. Δεν υπάρχει κανείς αναρμόδιος. Όλοι πρέπει να ενσκήψουμε και να αναζητήσουμε λύσεις, να σταματήσουμε το κακό. Διαφορετικά, όσοι σιωπήσουν είναι (συν)ένοχοι.

Η ΕΟΚ και η ΕΣΚΑ έχουν το μεγαλύτερο μέρος της ευθύνης. Στο δικό της πρωτάθλημα (της ΕΣΚΑ, που είναι η μεγαλύτερη Ένωση της οικείας ομοσπονδίας) γίνεται το κακό. Αν και έχουν σημειωθεί ανάλογα κρούσματα στον Πειραιά, αλλά χωρίς στοιχεία στα χέρια μας δεν μπορούμε παρά να το αναφέρουμε. Οφείλουν οι δύο πρόεδροι, τα μέλη των Δ.Σ., να ζητήσουν επέμβαση των υπερκείμενων αρχών. Διαφορετικά, όσοι σιωπήσουν είναι (συν)ένοχοι.

Οι ηγεσίες των συναρμόδιων Υπουργείων (αν και γνωρίζω προσωπικά ότι ήδη κινούνται νομικά) οφείλουν να καταγγείλουν, να αναδείξουν το γεγονός. Οφείλουν να ΥΠΟΧΡΕΩΣΟΥΝ τη στοιχηματική εταιρία να δώσει στη δημοσιότητα τα ονόματα όσων έχουν παίξει στις πλάτες των παιδιών. Διαφορετικά, όσοι σιωπήσουν είναι (συν)ένοχοι.

Αν υπάρχει μια επένδυση, αυτή δεν μπορεί παρά να είναι στα νέα παιδιά, στο μέλλον. Αν δεν θέλουμε να προκύψουν… Κατίδηδες, οφείλουμε να μάθουμε στα παιδιά το “ευ αγωνίζεσθαι“, να τα προστατεύσουμε από τέτοιες τρομακτικά επικίνδυνες καταστάσεις.

Εμείς ρίξαμε τον σπόρο. Ποτίσαμε επιμελώς το… δέντρο που άνθισε. Τώρα περιμένουμε να απολαύσουμε τους καρπούς. Όχι για μας, αλλά για το άθλημα που αγαπάμε και -τουλάχιστον εδώ το αποδεικνύουμε με τον πλέον περίτρανο τρόπο- που υπηρετούμε.

[email protected]