kogasΗ “ρώσικη αρκούδα” βρέθηκε σε… νάρκη, σε ύπνωση. Δεν εμφανίστηκε στο παρκέ, μοιάζει σαν να έστησε τον Ολυμπιακό στο… ραντεβού. Και, βεβαίως, στο μπάσκετ πάντα όταν κάποιος χάνει τη γη κάτω από τα πόδια του, υπάρχει ένας αντίπαλος που τον υποχρεώνει σε κακή εμφάνιση.

Ο Ολυμπιακός ήταν απολαυστικός. Χωρίς να είναι καλός στην επίθεση, με τον Σπανούλη να κάνει πολύ ώριμο, αλλά διόλου εντυπωσιακό παιχνίδι. Με τον Παπανικολάου και τον Πρίντεζη να μην είναι στην καλύτερη βραδιά τους. Με τον Λο σε ρηχά νερά και τον Πάουελ εκτός αγώνα.

Όλο αυτό κάπου παραπέμπει. Ο Ολυμπιακός δεν κέρδισε επειδή έκανε… παπάδες στην επίθεση, αλλά γιατί “έπνιξε” τους Ρώσους στην άμυνα. Κι αυτό είναι έργο Μπαρτζώκα. Γιατί μπορεί να είναι πρωτόπειρος σε φάιναλ φορ, αλλά έπεισε τους παίκτες του να παίξουν για κάθε μπάλα, μπλόκαρε τα ατού των αντιπάλων του, έδωσε κατευθύνσεις.

Ο Ολυμπιακός του Λονδίνου όχι μόνο δεν έχει να ζηλέψει κάτι από τον Ολυμπιακό της Κωνσταντινούπολης, αλλά -αντίθετα- δείχνει πως πλέον παίζει ως πρωταθλητής Ευρώπης και όχι ως μια… διψασμένη για διάκριση ομάδα. Όλοι γνωρίζουν ότι είναι πιο δύσκολο να μείνεις στην κορυφή, απ’ ότι να ανεβείς σε αυτήν. Κι ο Ολυμπιακός μένει σε υψηλότατο επίπεδο.

Από τη στιγμή που για τρίτη συνεχόμενη φορά συμμετοχής του σε φάιναλ φορ πηγαίνει στον τελικό (όπως έκανε πριν σε Παρίσι και Κωνσταντινούπολη), είναι πλέον ανάμεσα στις μεγάλες δυνάμεις του ευρωπαϊκού μπάσκετ κι αυτό κανείς δεν μπορεί να του το αρνηθεί. Είναι η απόλυτη καταξίωση

Όπως κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί στον Γιώργο Μπαρτζώκα ότι είχε -και έχει- τεράστια συμμετοχή στην επιτυχία της ομάδας του. Βεβαίως, εδώ που έφτασε και με την ΤΣΣΚΑ στον τελικό της παρηγοριάς, όλοι θέλουμε να τον δούμε να σηκώνει το κύπελλο, οπότε η δουλειά δεν έχει τελειώσει.

Ανεξάρτητα, όμως, από το αποτέλεσμα της Κυριακής, οι “ερυθρόλευκοι” έχουν πετύχει κάτι που ελάχιστες ομάδες το έχουν κατορθώσει, να εμφανιστούν μετά την κατάκτηση του τροπαίου στον επόμενο τελικό. Κι αν το σηκώσουν, θα γίνουν η δεύτερη ομάδα μετά τη Μακάμπι που το πετυχαίνει.

Ο Ολυμπιακός έβγαλε ψυχή και ηρεμία, έδειξε πάθος και ωριμότητα, συνδύασε στοιχεία που -για να είμαστε ειλικρινείς- δεν μας είχε πείσει με την ως τώρα πορεία του στη φετινή περίοδο πως διαθέτει, όταν απέναντί του βρίσκονταν μια ομάδα με εξαιρετικούς παίκτες, σπουδαίο προπονητή, δίψα για διάκριση, πολύ μεγαλύτερο μπάτζετ, ομάδα που για πολλούς ήταν φόβητρο και για περισσότερους (μεταξύ αυτών και ο υπογράφων) φαβορί για την κατάκτηση της φετινής Ευρωλίγκας.

Η ομάδα του μεγάλου λιμανιού διέψευσε κάθε προγνωστικό, πέτυχε κάτι που κανείς δεν περίμενε (να κρατήσει στους 52 πόντους τη “ρώσικη αρκούδα“) και πλέον θέλει άλλη μια μεγάλη εμφάνιση για να γυρίσει θριαμβεύτρια. Μόνο που τώρα έχει πείσει και τους πλέον δύσπιστους ότι μπορεί…

[email protected]