Αν πω ότι μου προκάλεσε έκπληξη το γεγονός της μη κλήσης του εξαιρετικού (και φέτος) Λουκά Μαυροκεφαλίδη στην Εθνική Ελλάδας, θα υποχρεωθείτε να πείτε ότι σας προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι δεν το άφησα ασχολίαστο. Ας μην μπούμε στον κόπο, λοιπόν, και ας πάμε στην ουσία.

Ο Μαυροκεφαλίδης δεν κλήθηκε όχι επειδή δεν ήταν καλός στη διάρκεια της χρονιάς, αλλά διότι δεν συνεμορφώθει προς τας υποδείξεις. Άρα στην Εθνική, στην ομάδα που εκπροσωπεί το ελληνικό μπάσκετ, καλούνται οι αρεστοί και όχι οι άριστοι.

Ως προς τη στάση του Γιώργου Βασιλακόπουλου και πάλι δεν νιώθω ιχνοστοιχεία έκπληξης. Αναμενόμενη η τακτική. Δυστυχώς, δεν νιώθω έκπληξη ούτε για το γεγονός ότι ο Ηλίας Ζούρος έκανε τα… κέφια των διοικούντων. Αντίθετα, νιώθω… μελαγχολία (ενθυμούμενος και το γνωστό σύνθημα), γιατί ένας προπονητής αξιολογότατος επιλέγει να παίζει ρόλο “υπαλλήλου“.

Επειδή στην Ελλάδα πολλοί έχουν μάθει απλά να… αντιγράφουν τα δελτία Τύπου, άντε να τους ενημερώσουμε ότι ο Μαυροκεφαλίδης, ακόμα κι αν ήθελε ο Ζούρος δεν μπορούσε να αγωνιστεί στην Εθνική. Κι αυτή τη φορά δεν είναι κάτι που αμφισβητείται, αν και οι… αυλικοί μπορούν να αμφισβητήσουν ακόμα και… πιστοποιητικό γέννησης. Όμως, ο ομοσπονδιακός κόουτς δεν τον είχε στα πλάνα του και αυτό φαίνεται από μια παράγραφο του σχετικού ανακοινωθέντος:

“Ο Σοφοκλής Σχορτσανίτης (Μακάμπι Τελ Αβίβ) και ο Κώστας Κουφός (Ντένβερ Νάγκετς) δεν εκλήθησαν να συμμετάσχουν στην προετοιμασία καθώς βρίσκονται στο στάδιο αποθεραπείας μετά από τραυματισμό” αναφέρεται σχετικά.

Κατά συνέπεια, όσοι άλλοι δεν κλήθηκαν απλά δεν βρίσκονταν στις επιλογές του Ηλία Ζούρου. Κι αναρωτιέμαι τί άλλο πρέπει να κάνει ένας παίκτης μέσα στη χρονιά για να παίξει στην Εθνική;

Προσέξτε: Δεν μιλάμε για μια ομάδα που ο πρόεδρος παίρνει όποιον κάνει κέφι, μιλάμε για την “επίσημη αγαπημένη” μας, η οποία δεν μπορεί και δεν πρέπει να είναι τσιφλίκι κανενός. Και δυστυχώς, από τότε που ο Λάζαρος Παπαδόπουλος, σ’ αυτό εδώ το site (νεόκοπο τότε) είχε μιλήσει ανοιχτά για την κατάσταση στα αποδυτήρια της Εθνικής, τίποτα δεν έχει αλλάξει.

Μάλλον λάθος έκανα: Τα πράγματα αλλάζουν προς το χειρότερο. Γιατί τότε υπήρχε η… υπόνοια ότι ο προπονητής (ήταν ο Παναγιώτης Γιαννάκης) έκανε αυτό που ευχαριστούσε τον “ισχυρό άνδρα“, ενώ τώρα πια είμαστε απολύτως βέβαιοι, ότι Βασιλακόπουλος και Ζούρος είναι απολύτως ευθυγραμμισμένοι.

Ας μας εξηγήσει, αν δεν είναι έτσι τα πράγματα, ο ομοσπονδιακός τεχνικός γιατί δεν κλήθηκε ο Μαυροκεφαλίδης στην Εθνική, ή γιατί δεν αναγράφεται ο λόγος που αποκλείστηκε (όπως συνέβη με Κουφό και Σχορτσιανίτη).

Προς άρση παρεξήγησης: Δικαίωμα του Ηλία Ζούρου να παίρνει όποιον παίκτη θεωρεί ότι ταιριάζει στη φιλοσοφία του και υποχρέωσή μας να κρίνουμε τις επιλογές του.

[email protected]