kogasΗ νίκη του ΠΑΟΚ επί του Ολυμπιακού είναι απλά το κερασάκι σε μια τούρτα, που με μεράκι φτιάχνεται από την πρώτη αγωνιστική. Γιατί, σε πείσμα όλων των μίζερων, όλων όσων μεγάλωσαν βλέποντας στο διπλανό ανοιχτό της γειτονιάς τον “αέρινο” να παίζει ένας εναντίον ενός με τον “μάτζικ“, όλων όσων βλέπουν το ποτήρι μισοάδειο (ενδεχομένως πρέπει να επισκεφθούν έναν ψυχολόγο), όλων όσων ήρθαν εκ… μεταγραφής από την μπάλα (ποδόσφαιρο), το πρωτάθλημά μας είναι μια χαρά.

Προσοχή (γιατί κυκλοφορούν και ηλίθιοι στον κόσμο): Δεν είναι σούπερ επειδή έχασε ο Ολυμπιακός κι έχουμε πλέον ντέρμπι κορυφής στο ΣΕΦ.

Είναι σούπερ επειδή σε λίγα ματς είναι δεδομένο το αποτέλεσμα και ο νικητής.
Είναι σούπερ επειδή από τα τρία αποψινά παιχνίδια, το ένα τέλειωσε στην παράταση, το άλλο στο καλάθι και στο τρίτο είχαμε τη… μεγάλη ανατροπή.
Είναι σούπερ γιατί τα γήπεδα είναι γεμάτα και αναρωτιέμαι γιατί ο ΕΣΑΚΕ δεν βγάζει στη δημοσιότητα τα στοιχεία, ώστε να αποδειχθεί αυτό που βλέπουμε και με αριθμούς.
Είναι σούπερ επειδή (αν και θα βγουν αύριο να μιλήσουν για τη διαιτησία, όπως συμβαίνει πάντα όταν χάνει ένας εκ των δύο “μεγάλων” της Αθήνας) είναι αξιόπιστο σε υπερθετικό βαθμό.

Αναμφίβολα το θέμα της ημέρας είναι η νίκη του ΠΑΟΚ. Κι εδώ φαίνεται πόσο μας λείπει το αντίβαρο της Θεσσαλονίκης. Σκεφτείτε ένα πρωτάθλημα, όπου εκτός από τους δύο “μεγάλους” του κέντρου θα είχαμε αντίστοιχα δύο “μεγάλους” (όχι σε ιστορία, γιατί αυτή δεν παραγράφεται, αλλά σε αγωνιστική εικόνα) στη συμπρωτεύουσα.

Σε συνδυασμό με την παρουσία του Απόλλωνα (πόσα γήπεδα γεμίζουν Δευτέρα απόγευμα;) και τη σταθερή πορεία του Πανιωνίου, το άπλωμα σε διάφορες πόλεις (Δράμα, Καβάλα, Ρέθυμνο) και το συμμάζεμα στα οικονομικά (πλέον όλοι έχουν τακτοποιήσει τα του οίκου τους), θα μιλάγαμε για το… καλύτερο πρωτάθλημα στην Ευρώπη.

Ο ΠΑΟΚ δεν εμφανίστηκε από το πουθενά. Είχε χτυπήσει το καμπανάκι την περασμένη εβδομάδα, στο ΟΑΚΑ, όταν δυσκόλεψε αρκετά τον Παναθηναϊκό. Κι από την αρχή, χωρίς θόρυβο, πραγματοποιεί εξαιρετική πορεία.

Ανοίγω μια μικρή παρένθεση (δεν δικαιούμαι να το γράψω, γιατί δεν το επισήμανα έγκαιρα, αλλά δεν πειράζει): Είναι, δηλαδή, καλύτερος ο Αντρέα Τρινκιέρι από τον Σούλη Μαρκόπουλο (στον οποίο αρμόζει ο ΑΠΟΛΥΤΟΣ ΣΕΒΑΣΜΟΣ);

Επανέρχομαι: Οι γνωστοί παραλίες – προπονητές του διαδικτύου θα σπεύσουν να “κρεμάσουν στα μανταλάκια” τον Γιώργο Μπαρτζώκα. Το έκαναν και με τον Αργύρη Πεδουλάκη, θα το έκαναν με όποιον Έλληνα ήταν στον πάγκο των δύο “μεγάλων“, γιατί εκτός του ότι μεγάλωσαν με την εικόνα του Τζόρνταν να παίζει ως αργά στο ανοιχτό της γειτονιάς τους, συναντούσαν στα εφηβικά τους πάρτι τον Ίβκοβιτς, τον Μεσίνα (αυτός, αλήθεια, δεν είναι για κλωτσιές, μετά την ήττα – ντροπή από τη Μάλαγα;), τον Πιανιτζιάνι (αν κι αυτόν εσχάτως τον ξέχασαν) και άλλους μεγάλους του είδους (θα πήγαινε και ο Πατ Ράιλι, αλλά είχε αυστηρό πατέρα και δεν τον άφηνε).

Φταίει, βεβαίως, ο Μπαρτζώκας που έπαιξε χωρίς δύο από τους τρεις σέντερ, τον έναν εκ των δύο βασικών πόιντ γκαρντ κι έχασε από νωρίς τον άλλον. Όχι, δεν ήταν όλες οι αντιδράσεις του σωστές, αλλά από αυτό το σημείο μέχρι να του χρεώσουμε την κακή επιλογή του Κάρεϊ Σκάρι (για όσους έβλεπαν μπάσκετ προτού έρθουν στην Ελλάδα Ίβκοβιτς και Ομπράντοβιτς) πάει πολύ.

Δεν έχασε ο Ολυμπιακός απόψε. Ο ΠΑΟΚ κέρδισε. Ο Ολυμπιακός καλείται να διαχειριστεί μεγαλύτερο φορτίο, καθώς πλέον έχει μπροστά του αγώνες που κρίνουν πολλά, χωρίς να έχει όλα τα όπλα στα χέρια του.

Βεβαίως, όταν το ίδιο έλεγαν στον Παναθηναϊκό, που έπαιξαν για πρώτη φορά πλήρεις κόντρα στη Ρεάλ, οι στοχαστές – αναλυτές το προσπερνούσαν. “Σε λα βι” που λένε και οι Γάλλοι.

Όπως και να ‘χει, από σήμερα έχουμε μια εντελώς διαφορετική πραγματικότητα, μια υπέροχη κινούμενη άμμο, σε όλα τα μήκη και πλάτη της Α1 (όπως και στην Ευρωλίγκα), έχουμε μπροστά μας τα καλύτερα. Έχουμε σασπένς και αυτό μόνο καλό μπορεί να κάνει στο σπορ.

Γιατί, σε τελική ανάλυση, ο Ολυμπιακός εξακολουθεί να έχει το πάνω χέρι, γιατί ακόμα και αν ο Παναθηναϊκός κερδίσει στο ΣΕΦ, και καλύψει τη διαφορά (υπόθεση εργασίας και μόνο), ποιος σας λέει ότι δεν θα χάσει άλλο παιχνίδι;

Αυτό το μπάσκετ έχουμε και μας αρέσει. Είναι μπασκετάρα κι όποιοι δεν βολεύονται, ήρθε και Γιαπωνέζος στην μπάλα, βάζει και γκολ ο Πετρόπουλος (πόσα ξέρω ο άνθρωπος;), υπέπεσε και σε παράπτωμα ο Πίνο, άντε. Τραβάτε κι αδειάστε μας τη γωνιά.

[email protected]