Του Γιώργου Κογκαλίδη
12/02/2012

Αν δει κανείς τα τελευταία ματς του Ολυμπιακού, ενδεχομένως θα σταθεί στον τρόπο με τον οποίο χάνει τη διαφορά στο τέλος, στον τρόπο με τον οποίο θέτει υπό διαπραγμάτευση “δικά του” παιχνίδια. Το “take no prisoners” απέχει από το να είναι το κυρίαρχο δόγμα, στο “ερυθρόλευκο στρατόπεδο”, πλην όμως για την ώρα ο Ολυμπιακός είναι πιο πειστικός από τον Παναθηναϊκό και δεν κρίνω εξ αποτελέσματος.

Αναμφίβολα, οι “κόκκινοι” χρειάζονται πολλά για να αποδείξουν ότι δικαιούνται να αμφισβητήσουν τον ως τώρα κυρίαρχο του παιχνιδιού. Και το γεγονός πως απόψε υπήρχαν άδεια (όχι πολλά, αλλά υπήρχαν) καθίσματα στις εξέδρες, δείχνει πως ακόμα δεν έχουν κερδίσει “ψήφο εμπιστοσύνης” από τον κόσμο.

Αν γυρίσουμε λίγο πίσω το… ρολόι, θα συμφωνήσουμε πως ο φετινός Ολυμπιακός είχε πολλά περισσότερα προβλήματα να επιλύσει. Κακή χημεία, λάθος Αμερικανοί, ομάδα χωρίς προσανατολισμό, άοσμη και άχρωμη, σύνολο που λειτουργούσε ανάλογα τα κέφια του Βασίλη Σπανούλη. Απόψε (όπως και στα τελευταία παιχνίδια στην Ευρωλίγκα) είδαμε άλλο Ολυμπιακό.

Μια ομάδα που βγάζει ενέργεια, που έχει διαφορετικούς πρωταγωνιστές κάθε βραδιά (άλλοτε είναι ο Σλούκας, σήμερα ο Μάντζαρης), αλλά που πάνω και πρώτα απ’ όλα έχει τρομερή ενέργεια.

Στη διάρκεια του αγώνα οι “πράσινοι” έμοιαζαν κουρασμένοι, έμοιαζαν να μην έχουν… καύσιμο στη μηχανή, ενώ την ίδια στιγμή οι “ερυθρόλευκοι” (ΜΟΝΟ στον τομέα ενέργειας και τίποτ’ άλλο) έδειχναν… πυραυλοκίνητοι.

Ενδεχομένως, όταν θα φτάσουμε στους τελικούς, να είναι διαφορετική η εικόνα των ομάδων, ενδεχομένως και όχι. Ο Παναθηναϊκός έχει πρωταγωνιστές παίκτες που κουβαλάνε φορτίο, έχει πιο… περιορισμένο ρόστερ (αναφορικά με παίκτες πρώτης γραμμής) και μεγαλύτερα διαγράμματα ανάμεσα σε παίκτες που είναι πρωταγωνιστές και “βοηθητικοί” (καταχρηστικοί όλοι οι όροι, απλά για να μας βοηθήσουν να αντιληφθούμε την εικόνα).

Ο Ολυμπιακός χρειάζεται πολλά για να είναι αξιόπιστος διεκδικητής τίτλου, όμως -ειδικά με την παρουσία του Ντόρσι– είναι καλύτερος στην άμυνα, έχει δίψα, έχει… γυαλάδα στο μάτι.

Μπορεί ο Παναθηναϊκός να κάνει τριπλ κράουν, μπορεί να πάρει τους τελικούς με 3-0, μπορεί, μπορεί, μπορεί. Δεν έχω μαντικές ικανότητες, όμως αυτή τη στιγμή ο Ολυμπιακός μου φαίνεται πιο πειστικός.

[email protected]