kogasΟ Ολυμπιακός κέρδισε… χθες στην Τοσκάνη πολλά περισσότερα από δύο βαθμούς, πολλά περισσότερα απ’ όσα περιγράφει η διαφορά του ενός πόντου. Και σε απόλυτους αριθμούς, αλλά και σε αναγνώριση, αφού σε άλλο ένα παιχνίδι που μπήκε επιτακτικά το “πρέπει“, αν και λαβωμένος, έδειξε απίστευτο χαρακτήρα.

Πάμε πρώτα από τα… χειροπιαστά: Σε έναν όμιλο που έγινε ροντέο, μετά τη νίκη της Μακάμπι επί της Χίμκι και την άνετη (αναμενόμενο) επικράτηση της Κάχα Λαμποράλ επί της Φενερμπαχτσέ, οι “ερυθρόλευκοι” είναι έναν βαθμό πάνω από τους τρεις που ισοβαθμούν κι εκ των οποίων ενδέχεται να χωρέσει μόνο ένας στην τελική οκτάδα.

Κάνει λάθος όποιος θεωρεί ότι ο Ολυμπιακός έχει προκριθεί. Ναι, έχει το πάνω χέρι, όμως κανένα από τα τρία ματς που ακολουθούν, με Μακάμπι (εντός), Φενέρμπαχτσε (εκτός) και Χίμκι (εντός) δεν είναι εύκολο. Όσο λογικό είναι να κάνει η ομάδα του μεγάλου λιμανιού 3-0 νίκες, άλλο τόσο εύκολα μπορεί να βρεθεί στο 0-3, γι’ αυτό χρειάζεται προσοχή μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο.

Για την ώρα ο Ολυμπιακός είναι με το σπαθί του σε τροχιά πρόκρισης. Έχοντας περάσει από έδρες όπως το “Γιαντ Ελιάου“, το “Παλαέστρα“, αλλά και το απόρθητο έως τότε γήπεδο της Χίμκι, δικαιούται να είναι στις κατά τεκμήριο οκτώ καλύτερες ομάδες της Ευρώπης.

Η παρέα του Γιώργου Μπαρτζώκα έδειξε απίστευτο χαρακτήρα (γεγονός που το είχαμε τονίσει και παλιότερα). Χωρίς τον Βαγγέλη Μάντζαρη (εδώ και καιρό), χωρίς τον Γιώργο Πρίντεζη (τεράστια απώλεια και κενό που ΔΕΝ καλύφθηκε), με τον Τζος Πάουελ ωσεί παρόντα, αλλά και τον Βασίλη Σπανούλη να παίζει στο μεγαλύτερο μέρος της τελευταίας περιόδου με τέσσερα φάουλ, οι “κόκκινοι” έδειξαν ότι δεν βρέθηκαν τυχαία στην κορυφή της Ευρώπης και πως θέλουν όσο τίποτα να φτάσουν ως το Λονδίνο.

Ίσως να παίξει ρόλο η διαφορά στην τελική συγκομιδή, αν και οι Ιταλοί έχουν σαφώς δυσκολότερο πρόγραμμα, όμως είναι αστείο ακόμα και να συζητήσουμε το πώς και το γιατί.

Αν και ο Ολυμπιακός είχε να δώσει φάουλ και σε αυτό το επίπεδο το να επιτρέψεις στον αντίπαλο να σουτάρει, μπορεί και να το πληρώσεις ακριβά. Όμως, τέλος καλό όλα καλά κι ο κόουτς Μπαρτζώκας θα έχει πράγματα να πει με τους παίκτες του, που δικαιολογημένα φάνηκαν χωρίς καθαρό μυαλό (προϊόν κούρασης) στο τέλος.

Οι “ερυθρόλευκοι” έχουν λύσει αρκετά σταυρόλεξα που είχαν την ένδειξη “για δυνατούς λύτες“. Έχουν κι άλλα μπροστά τους. Για την ακρίβεια έχουν μόνο “επικίνδυνες αποστολές” ως το τέλος. Κανείς, όμως, δεν δικαιούται να μην αναγνωρίζει την προσπάθεια του προπονητή και των παικτών.

Υ.Γ.: Σε άλλη μια συνάντηση με Ιταλό προπονητή, όχι μόνο το αποτέλεσμα ήταν θετικό για τον Έλληνα κόουτς (είτε αυτός είναι ο Μπαρτζώκας, είτε ο Πεδουλάκης), αλλά αν δούμε και τα δεδομένα, μάλλον ο Λούκα Μπάνκι δεν θα μοιράσει την κασέτα για προπονητικό σεμινάριο.

Να τα λέμε, όχι μόνο γιατί επιλέχθηκε Ιταλός τεχνικός για τον εθνικό μας πάγκο, αλλά κι επειδή οι δύο Έλληνες αμφισβητήθηκαν πριν ακόμα αναλάβουν τους “αιώνιους.

[email protected]