kiriakakis1Οι άνδρες ξεκίνησαν με προβλήματα, αφού η Α1 καθυστέρησε μια εβδομάδα να αρχίσει λόγω των τηλεοπτικών. Η Α2 ξεκινησε με την γκρίνια των έξι για προηγούμενες οφειλές της πολιτείας, που παραλίγο να τίναζε το πρωτάθλημα στον αέρα, όμως -σε αντίθεση- οι γυναίκες άρχισαν κανονικά χωρίς γκρίνιες, λες και έχουν λύσει τα δικά τους θέματα, άφησαν δε υποσχέσεις για μια αμφίρροπη σεζόν.

Βλέπετε, οι γυναικείες ομάδες -χρόνια τώρα- σπάνια συνεργάζονταν στο να έχουν κοινή πολιτική απέναντι στις παίκτριες και την ομοσπονδία. Η κάθε μια ασχολιόταν με την υλοποίηση των δικών της στόχων, ανεξάρτητα με το τι συνέβαινε στους άλλους, ή στον χώρο γενικότερα. Αυτή είναι μια παθογένεια ετών, που λόγω της τωρινής οικονομικής συγκυρίας ευελπιστώ να αλλάξει και όλοι μαζί να κρατήσουν το γυναικείο μπάσκετ όρθιο.

Τα πρώτα δείγματα απόλυτα θετικά. Αμφίρροπα παιχνίδια, ομάδες που μέσα στις δυνατότητες τους κάνουν το καλύτερο δυνατό, ένα πρωτάθλημα που ο πέμπτος μπορεί να υποβιβαστεί, καθώς πέντε θα αποχαιρετήσουν την κατηγορία στα πλαίσια της μείωσης των ομάδων από του χρόνου, ο δε δέκατος να σωθεί μέσα από τα πλέι άουτ, κόσμος αρκετός, αφού η διεξαγωγή των αγώνων σε διαφορετικές ώρες βοηθά και -τέλος- μετά από χρόνια μια επιτροπή αποκλειστικά για τα γυναικεία θέματα, που μόνο ότι η πρώτη συνάντηση κράτησε κοντά τρεις ώρες και ο πρόεδρος της Αριστείδης Γολέμης έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον, αν μη τι άλλο σε αφήνει να ελπίζεις.

Στην κορυφή φαίνονταν ότι θα γίνει μάχη, όμως ο Αθηναϊκός φρόντισε να δείξει ότι δύσκολα θα εγκαταλείψει τον θρόνο του. Τί κι αν έφυγαν κορυφαίες παίκτριες, έφτιαξε μια νέα ομάδα, που ο Ζευγώλης της δίνει στοιχεία πρωταγωνίστριας.

Χθες βράδυ, στην κατάμεστη Καλλιθέα, απέναντι του ο πολύ καλός Ίκαρος (κάνω προσπάθεια να μην λέω Εσπερίδες) άντεξε ένα ημίχρονο. Στην επανάληψη οι νταμπλούχες, παίζοντας σπουδαίο μπάσκετ, με καλή κυκλοφορία της μπάλας, ευστοχία και ρυθμό, μετέτρεψαν το 37-37 σε 81-63, επιτυγχάνοντας την 100η συνεχόμενη νίκη τους, ένα ρεκόρ ομολογούμενα απλησίαστο.

Συγχαρητήρια σε όλους τους συντελεστές.

Ερωτηματικό, ποιες θα είναι οι υπόλοιπες τρεις που θα συμπληρώσουν την τετράδα των πλέι οφ και που θα είναι και οι μόνες σίγουρες ότι παραμένουν στην κατηγορία…

Ο Παναθηναϊκός με την πύρινη έδρα του, την Καλέτζου στη μηχανή του, την Ντέλβα μέσα στα καλάθια και κοντά τους πολύ ταλαντούχα κορίτσια, με τη Σαμαντούρα στον πάγκο υπόσχεται πολλά.

Για πολλούς οι δυο νεοφώτιστες στην Α1, Ελληνικό και Τερψιθέα είναι οι άλλες δυο. Έχουν πολύ καλό υλικό, που η έμπειρη Καπογιάννη και ο εργατικότατος Παπασπυριδάκος κατευθύνουν εξαιρετικά, ενώ ταυτόχρονα έχουν ένα τεράστιο πλεονέκτημα: Ασχολούνται μόνο με μπάσκετ, καθώς το οικονομικό είναι λυμένο και οι αθλήτριες ασχολούνται απερίσπαστες με αυτό.

Από κει και πέρα χαμός. Μεγάλη εντύπωση μου έκανε η σημερινή επιβλητική εμφάνιση του ΠΑΟΚ και το 73-45 απέναντι στον αξιόμαχο Κρόνο, που μια εβδομάδα πριν πέτυχε μεγάλη νίκη επί του Ίκαρου.

Οι “ασπρόμαυρες” με κόουτς τον προπονητή της εθνικής κορασίδων Μελετιάδη κράτησαν τον περσινό κορμό, πρόσθεσαν την Σταυρίδου, ωρίμασε η -αδυναμία μου, επιτρέψτε μου- Άννα Νίκη Σταμολάμπρου μετά τη συμμετοχή της με πρωταγωνιστικό ρόλο σε δυο πανευρωπαϊκά πρωταθλήματα φέτος και η ομάδα υπόσχεται πολλά.

Θα δώσει άλλη μορφή στο πρωτάθλημα μια δυνατή Θεσσαλονίκη, αφού και ο Άρης που είδα χθες, με ένα ταλαντούχο νεανικό σύνολο, τη Νίκη Χατζάκου πολύ βελτιωμένη και εφόσον αλλάξει ξένη (κάτι ακούγεται για τη Μίλκοβα) θα είναι σκληρό καρύδι.

O Αστέρας Εξαρχείων με τον Άγγελο Κουλουριώτη ξανά στον πάγκο είναι μια ειδική περίπτωση. Άλλαξε, όπως συνηθίζει τα τελευταία χρόνια, όλη την ομάδα, ενώ σπατάλησε και την μια αλλαγή της ξένης για δυο παιχνίδια. Επίσης ακόμα περιμένει την απόφαση του ΑΣΕΑΔ για την έκδοση των δελτίων των Καλαμπάκου και Βούλγαρη.

Ο Μαζαράκης έχει έναν δικό του τρόπο λειτουργίας. Έδωσε τα κλειδιά στην απίστευτη Κατερίνα Δελή, επανενεργοποίησε την πανύψηλη Γλυνιαδάκη (μάλλον η Εθνική βρήκε ψηλή από το πουθενά) και έχοντας την αμέριστη συμπαράσταση από τους μοναδικούς πιστούς φίλους του, που με τις μπυρίτσες και τη δική τους φιλοσοφία ενισχύουν με εκπληκτικό τρόπο την ομάδα, είναι ικανός για το καλύτερο και το χειρότερο.

Πανιώνιος, Ολυμπιακός Βόλου και ΔΑΣΑΛ (Εύνικος, συγνώμη) θα δώσουν τη δική του μάχη για το ποια ομάδα από τις τρεις δεν θα είναι ανάμεσα στις δυο που θα πέσουν απευθείας. Όπως βλέπουμε, λοιπόν, ένα πρωτάθλημα για όλα τα γούστα.

Κλείνοντας, θα ήθελα να ευχηθώ στις ομάδες να αντέξουν. Στις, δε, παίκτριες να δείξουν μεγαλύτερη υπομονή και να ξέρουν ότι οι παράγοντες κάνουν ό,τι μπορούν σε εποχές δύσκολες, που επιχειρήσεις κλείνουν, η ανεργία ολοένα και διογκώνεται, να κρατήσουν τις ομάδες τους ζωντανές.

Καλή χρονιά με υγεία και καλή δύναμη σε όλους.