Αποστολή στη Μαδρίτη: Μάκης Δρόσος

Μύρισε Λονδίνο, ο Ολυμπιακός είναι μία κατηγορία μόνος του…. Πέρα από το ματς κέρδισε και τον Παπαπέτρου.

Ο Ολυμπιακός, είναι στον τελικό, αλλά κανείς δεν μπορεί να γράψει και να πει ότι δεν ξανάγινε. Έχει γίνει, μία, έχει γίνει δύο και έγινε και τρίτη. Αν δε, περάσει η Ρεάλ στον τελικό, τότε η όλη υπόθεση θα μυρίζει Λονδίνο και πάλι. Πλέον δεν μιλάμε για θαύμα, αλλά για το “know how” πως σαν αουτσάιντερ να καταφέρνει να κερδίζει ματς, που ελάχιστοι πιστεύουν ότι μπορεί να το κερδίσει.

Είναι πιο ποιοτική ομάδα ο Ολυμπιακός, από την ΤΣΣΚΑ; Όχι δεν είναι. Είναι ωστόσο πιο μπαρουτοκαπνισμένος και έχει τον Σπανούλη. Αυτή είναι η διαφορά, που έκρινε και το σημερινό παιχνίδι και μία ακόμα πρόκριση σε τελικό της διοργάνωσης.

Ο Ολυμπιακός, θα έχανε το σημερινό παιχνίδι, επειδή θα είχε τον Σπανούλη του πρώτου 30λεπτου. Ο Ολυμπιακός πήρε την πρόκριση στον τελικό, επειδή είχε τον Σπανούλη της τελευταίας περιόδου. Από εκεί που είχε 0 στα 11 με δύο πόντους μόλις στο παιχνίδι, σκόραρε 11 πόντους, με το κάθε καλάθι να είναι και πιο καθοριστικό από το προηγούμενο. Τελικά, όλα είναι θέμα DNA, όταν το παιχνίδι άρχισε να στραβώνει και πάλι, η ΤΣΣΚΑ φάνηκε μέσα από το γήπεδο τουλάχιστον, ότι ήταν σαν να ζει και πάλι μέρες Πόλης και Λονδίνου…

Αγωνιστικά η αλήθεια είναι ότι ο Ολυμπιακός το πήγε το παιχνίδι εκεί που το ήθελε και που φανταζόμαστε το είχε σχεδιάσει αρχικά, στους 70 πόντους. Στο πρώτο ημίχρονο, είχε παράπονα από την διαιτησία, γιατί οι βολές ήταν 18 με 2, υπερβολικό σε ένα βαθμό, αλλά με τον ίδιο να έχει πρόβλημα και να μην μπορεί να ακουμπήσει την μπάλα μέσα στο καλάθι και με τα ντράιβ του να είναι υπό κακές προϋποθέσεις. Ενώ από την μεριά του, ήταν αναγκασμένος να κάνει φάουλ πάνω σε προσπάθειες για καλάθι, συνεπώς να οδηγεί σε βολές του Ρώσους, αφού είχε αρκετά μις ματς.

Στο δεύτερο ημίχρονο ισορρόπησε αρκετά και σε αυτόν το τομέα. Την διαφορά για τον Ολυμπιακό την έκανε η άμυνα, το πάθος και ότι και πάλι το πίστεψε. Και όχι μόνο το πίστεψε, αλλά το ήθελε και περισσότερο. Δεν ξέρουμε πως είναι δυνατό, μία ομάδα που έχει πάρει τα δύο από τα τρία τελευταία τρόπαια, να διψάει περισσότερο από μία ομάδα που έχει πάθει “κηδείες” για 7 συναπτά έτη και που κοστίζει 4 φορές περισσότερο. Καμία φορά χρησιμοποιούμε τον τίτλο του looser, για παίκτες ή ομάδες, η ΤΣΣΚΑ έχει looser παίκτες. Και ο Ολυμπιακός winners.

Στο δεύτερο ημίχρονο, η διαφορά πήγε δύο φορές στο -9 π., αλλά και τις δύο ο Ολυμπιακός το γύρισε το ματς. Την δεύτερη μάλιστα το γύρισε μία και καλή. Με τον Ολυμπιακό να καταφέρνει να μην αφήσει την ΤΣΣΚΑ να τον χτυπήσει μέσα από το καλάθι και να αναγκάζει τους Ρώσους να πάνε σε όλα τα σουτ σχεδόν υπό πίεση και στο τέλος του χρόνου. Το ίδιο έκαναν και οι Ρώσοι πάντως σε αρκετές περιπτώσεις, η διαφορά είναι ότι ο Ολυμπιακός τα έβαλε, ή μάλλον ο Σπανούλης.

Από την στιγμή που κράτησε την πιο παραγωγική ομάδα της διοργάνωσης, κάτω από τους 70 πόντους ήταν δεδομένο, ότι θα είχε τουλάχιστον την ευκαιρία του να διεκδικήσει την νίκη. Για μία ακόμα φορά, τo budget δεν μπόρεσε να κάνει την αντεπίθεση του.

Δεν μπορεί κανείς να γράψει δεν ξανάγινε, ή θαύμα, αφού το έχουμε δει και άλλες φορές το έργο. Ένα έργο με τον Ολυμπιακό να είναι πρωταγωνιστής και πάλι. Είχαμε γράψει από χθες, ότι κανείς δεν θέλει τον Ολυμπιακό, σαν αντίπαλο, ούτε η ΤΣΣΚΑ τον ήθελε. Αλλά και η Φενέρ με την Ρεάλ, την ΤΣΣΚΑ, ήθελαν αντίπαλο στον τελικό εξ αρχής, παρά την ελληνική ομάδα.

Κανείς δεν πρέπει να πει ότι ο Ολυμπιακός, είναι σαν να το πήρε. Δεν υπάρχει κάτι τέτοιο, ή το παίρνεις ή δεν το παίρνεις το τρόπαιο. Εκεί που έφτασε είναι υποχρεωμένος να το παλέψει και πάλι όσο δεν πάει, με όποιο αντίπαλο. Άλλωστε ο αντίπαλος του Ολυμπιακού θα έχει τον φόβο του και όχι το αντίθετο. Είπαμε, ότι ο Ολυμπιακός, έχει καταφέρει να έχει τον δικό του τρόπο, ένα τρόπο μοναδικό και επαναλαμβανόμενο.

Αυτό το οφείλει σε μεγάλο βαθμό, όχι μόνο στο ταλέντο ορισμένων παικτών, όχι μόνο στον Σπανούλη, αλλά σε όλο τον ελληνικό του κορμό, οι Έλληνες ήταν και σήμερα που το πήραν το ματς, οι 4 παλιοί και ο Παπαπέτρου, που πέρα από τους πόντους, την καλή δουλειά στην άμυνα και στο ριμπάουντ, έβγαλε πάθος και ήταν το παράπλευρο κέρδος των ερυθρολεύκων.   

Τα λέμε την Κυριακή…