drosos1Θυμίζοντας άλλο (περσινό) Ολυμπιακό, ο Παναθηναϊκός προχώρησε σε ριζικές αλλαγές πριν το τζάμπολ του δευτέρου γύρου της Ευρωλίγκα! Οι “πράσινοι” είδαν ότι δεν τους βγήκαν βασικές επιλογές και όπως ο Ολυμπιακός με τις προσθήκες τέτοια εποχή πέρυσι των Λο και Ντόρσεϊ μεταμορφώθηκε, κάτι ανάλογο κάνουν και οι ίδιοι φέτος.Άλλωστε οι δύο ομάδες έχουν πολλά κοινά σε σχέση με την πορεία τους πέρυσι.

Καθώς και ο Παναθηναϊκός όπως ο Ολυμπιακός πέρυσι φέτος άλλαξε τα πάντα μειώνοντας το μπάτζετ στο μισό, άλλαξε προπονητή, δεν του βγήκαν οι Αμερικανοί, αλλά παρόλα αυτά με την πάροδο του χρόνου βελτιώνεται. Και όπως έχουμε πει για τον περσινό Ολυμπιακό δεν έφταναν μόνο οι Λο και Ντόρσεϊ που άλλωστε δεν ήταν παίκτες που έκαναν την διαφορά, αλλά έδωσαν βάθος και σε συνδυασμό με την δουλειά του Ίβκοβιτς που βγήκε από τον Γενάρη και μετά, οι “ερυθρόλευκοι” έγιναν τρένο που τελικά τα σάρωσε όλα στο διάβα του! Πάντως ο Παναθηναϊκός πλέον αλλάζει και σε συνδυασμό με την δουλειά που γίνεται δικαιούται να αισιοδοξεί.

Όπως άλλωστε είχαμε πει από νωρίς εδώ στο μπλοκ και όπως άλλωστε… φώναζε ο Σωτήρης ο Γεωργίου από την ΕΡΑ ΣΠΟΡ κάθε βράδυ, οι Κίτσεν και Άρμστρονγκ βασικά, είχαν ημερομηνία λήξης και ήταν ατυχείς και βιαστικές επιλογές. Όπως επέμενε μάλιστα ο συνάδελφος και τα λέγαμε και εμείς εδώ συμφωνώντας και εγώ απόλυτα, ο Πάνκο θα ήταν ένας παίκτης ρολίστας που δεν μπορούσε να κάνει την διαφορά γιατί άλλο Ισπανία με μια ομάδα χωρίς άγχος και πίεση που έκανε 15 σουτ το παιχνίδι και άλλο ΠΑΟ με πίεση και με 6-7 σουτ που πρέπει να βάλει τα μισά τουλάχιστον και με δύο ματς την εβδομάδα ενώ στην ACB είχε ένα και καμία ευρωπαϊκή υποχρέωση. Έτσι λοιπόν κούνησε μαντήλι και αυτός και ο ΠΑΟ πήρε τρεις νέους ξένους.

Ο Μπανκς είναι μια βελτιωμένη έκδοση του Κίτσεν με την έννοια ότι είναι μπασμένος, πιο τσαμπουκάς και τελειώνει καλύτερα φάσεις αλλά δεν απειλεί καθόλου. Δεν κάνει την διαφορά. Μια η άλλη ουσιαστικά. Ο Καπόνο όμως κάνει και παρακάνει την διαφορά και θα δικαιώσει τον Δημήτρη τον Γιαννακόπουλο που επέμεινε προσωπικά για την απόκτηση του. Ο αμερικανός παίζει και στο 3 και στο 4. Πάντως λογικά θα πάει στο 3 αφού στο 4 είναι σοφτ στην άμυνα αλλά με τις παγίδες που παίζει ο Παναθηναϊκός μπορεί να κρύψει την ατομική του αδυναμία και να ακροβολίζεται με 2,03 του και την γρήγορη εκτέλεση στην γωνίες αλά Φώτση!

Το σουτ δεν ξεχνιέται και έρχεται πάλι με την προπόνηση και τα παιχνίδια. Αυτό που ήθελα να δω ήταν τα κιλά του. Ο Καπόνο παρά την απραξία σχεδόν εννέα μηνών είναι μια χαρά σωματικά και ορεξάτος και τρέχει πολύ καλά το γήπεδο. Πλέον θέλει να μπει στο πνεύμα της ομάδας και του ευρωπαϊκού μπάσκετ. Και κάτι ακόμα. Είναι πανέξυπνος παίκτης και στην άμυνα δεν κρύβεται. Με το μυαλό του διαβάζει καλά το γήπεδο πάνω κάτω και θα κλέβει μπάλες. Και σημαντικότερο όλων πασάρει και καλά και στην πρώτη ταχύτητα, σημαντικό για το πάσινγκ γκέιμ και τις συνεργασίες του με τους ψηλούς και τα σέντερ από τις γωνίες ειδικά όταν έχει νταμπλ τιμ.

Περιμένω από τον Καπόνο ποιοτικό χρόνο συμμετοχής, μακρινό σουτ που και να μην βγει θα απασχολεί αντίπαλο στις γωνιές και αυτό σημαίνει πιο άνετους ψηλούς στο σέντερ και κυρίως διάδρομοι για τον Διαμαντίδη. Γιατί πλέον ο Παναθηναϊκός θα απειλεί με ΔιαμαντίδηΟύκιτς και ντράιβ, με την μπάλα στο 5 και περιφερειακά με Καπόνο. Και εκτός αυτού 12-14 ποντάκια θα τα έχει εύκολα ο αμερικανός. Και κρίσιμα ποντάκια όμως… Και κάτι άλλο, υπάρχει και το τρικ να κατέβει στο δύο, με την προϋπόθεση ότι στον άσο θα είναι ο Διαμαντίδης που έχει την καλή πάσα από την δυνατή στην αδύνατη.

Πάμε στον Γκιστ. Ιδιόρρυθμος παίκτης. Γι αυτό δεν έχει πιάσει πολύ όπου πήγε. Προσόντα πολλά, αλλά σοφτ και μποέμ…. Αν μπει στο καλούπι της ομάδας θα κερδίσει καλά συμβόλαια στα επόμενα χρόνια που θα τελειώσει την καριέρα του. Αν δεν μπει για να πάμε στο αρνητικό σενάριο αλλά είναι ο γνωστός Γκιστ, θα παίζει και στο 4 καθώς είναι κινητικός και έχει το σουτάκι από τα 4 μέτρα που δεν είχε φέτος ο ΠΑΟ. Παίζει και στο 5 ειδικά για όσο λείπει ο Σόφο και παίζει και μαζί με τον Λάσμε καθώς κανείς δεν έχει τρίποντο αλλά ο Πεδουλάκης θα έχει μέσα σε αυτό το σχήμα τον Καπόνο και θα προχωρήσει με το αγαπημένο του μπάσκετ ρόλων και ειδικών συνθηκών.

Ο Γκιστ δίνει ποιότητα αφού δεν μπορούσες να πάρεις τον Φώτση και έχεις παίκτη για δύο θέσεις και θωρακίζεσαι στο 5. Και θα έχει από τον αμερικανό στα καλά ματς 7-8 π. και 5-6 ριμπ. αλλά και παίκτη που να τελειώνει φάσεις από τα 4-5 μέτρα στα ντράιβ των Διαμαντίδη και Ούκιτς.

Συνεπώς με όλα αυτά ο ΠΑΟ είναι ένα βήμα και δύο πιο πάνω από ότι ήταν. Γεμίζει το ρόστερ, βρίσκει δύναμη στα καλάθια και ας έχει απουσίες, προσθέτει λύσεις στο 4αρι όχι όμως με στάρτερ 4αρι καθώς εδώ θα έχει αλχημείες με Τσαρτσαρή, Μασιούλις, Καπόνο και Γκιστ. Περιμένει την άνοδο του Διαμαντίδη επιθετικά και την συνεργασία του με τον Ούκιτς. Και με στήριγμα την τρομερή του άμυνα αν έχει και το μακρινό σουτ που λογικά θα έχει πλέον με τον Καπόνο και το βάθος στην ρακέτα, ο ΠΑΟ πάει για πρόκριση στην οκτάδα με αξιώσεις πλέον και επίσης κοιτάει και στο ΣΕΦ με αξιώσεις επίσης στους τελικούς…!