Δεν ξέρουμε αν ο υπουργός οικονομικών θα κάνει την διαφορά, αλλά ο γκαρντ του Παναθηναϊκού ήταν η διαφορά στο ΟΑΚΑ.

Ο Παναθηναϊκός πέτυχε μία μεγάλη νίκη σήμερα στο ΟΑΚΑ, όχι γιατί κέρδισε καμία μεγάλη ομάδα (παρόλο που μιλάμε για την φιναλίστ του τουρκικού πρωταθλήματος πέρσι), αν και ο Παναθηναϊκός ποιες μπορεί να θεωρεί πιο μεγάλες ομάδες, από τον ίδιο; Αλλά γιατί κέρδισε ένα πονηρό αντίπαλο, που παρά τα οικονομικά προβλήματα, που πάντα επηρεάζουν επαγγελματικές ομάδες, μπορεί να σου κάνει “κηδείες” και το είδαμε πόσο επικίνδυνη είναι, όταν στο τέλος ο Παναθηναϊκός χαλάρωσε και κάπου από το +22 π. η διαφορά έπεσε κάτω από τους 10 π. Η διαφορά έχει μικρή σημασία πάντως, ίσως επειδή στην παρούσα φάση θεωρούμε ότι είναι πολύ δύσκολο οι δύο ομάδες να ισοβαθμήσουν και ο Παναθηναϊκός δεν μπορεί για πολύ ακόμα να μην κερδίζει εκτός έδρας.

Την διαφορά την έκανε ένας Γιάνις, με ένα ν αφού είναι της μόδας τελευταία. Αν και ο Μπλουμς πάντα με ένα ν έγραφε το όνομα του… Janis… Οι 16 πόντοι που πέτυχε είναι τελικά και αυτοί που έδωσαν την νίκη στον Παναθηναϊκό, όχι δεν είναι υπερβολικό αυτό. Ο Μπλουμς έχει 2,8 π. μ.ο στην φάση των 16, δεν σκόραρε καθόλου με Μακάμπι και με Ζαλγκίρις και με την Μπαρτσελόνα και την Ρεάλ πέτυχε συνολικά 11 πόντους, άρα με τους 16 που είχε σήμερα, σκόραρε περισσότερο από ότι σε όλη την Φάση μέχρι στιγμής. Μάλιστα το τελευταίο τρίποντο που πέτυχε, ήταν και αυτό που αύξησε την διαφορά στο τέλος. Κάνοντας και προσωπικό ρεκόρ στην Ευρωλίγκα και δεν άφησε παραπονεμένο ούτε και τον Δημήτρη Χατζηγεωργίου που κάποια στιγμή απογοητεύτηκε στην μετάδοση ότι τον μάτιασε και δεν θα σκόραρε μετά από το πρώτο ημίχρονο

Αυτό που λέμε, είναι ότι με τους 13 π. που πέτυχε ο Μπλουμς στο πρώτο ημίχρονο, ήταν ουσιαστικά και η διαφορά του ημιχρόνου και αυτό που έβγαλε από τον Παναθηναϊκό και την πίεση και το άγχος για το πρέπει του να κερδίσει ένα τέτοιο ματς. Δεν πρέπει να γελιόμαστε ο Παναθηναϊκός, αν έχανε το σημερινό ματς θα έμπαινε σε περιπέτειες σε ότι έχει να κάνει με την πρόκριση του. Έχει που έχει πρόβλημα στο να κάνει διπλά, ήττα σε must win παιχνίδι, θα τον έφερνε με την πλάτη στον τοίχο. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο Παναθηναϊκός είχε απουσίες και πάλι τόσο στην περιφέρεια όσο και μέσα στο καλάθι, άρα σε τέτοια ματς και γνωρίζοντας ότι όσο περνάει ο χρόνος τόσο δεν λειτουργεί υπέρ σου, γιατί έχει λιγότερες επιλογές και περισσότερες πιθανότητες να μείνεις από δυνάμεις, καλό είναι να έχει μεγάλη διαφορά όταν θα σου συμβεί αυτό. Γιατί για ομάδες όπως είναι ο Παναθηναϊκός και όπως έγινε και σήμερα, μπορείς να τις διαχειριστείς στο τέλος τόσο καλά όσο πρέπει ούτως ώστε να πάρεις την νίκη.

Δεν είναι υπερβολή λοιπόν ότι ο Μπλουμς ήταν η διαφορά του ΠΑΟ σήμερα και ο λόγος που πήρε την νίκη. Ο Ιβάνοβιτς με τις απουσίες να είναι και πάλι πολλές, πήγε και πάλι σε ένα κλειστό ροτέισον και στηρίχτηκε και πάλι στις παλιές καραβάνες. Το είπε άλλωστε σήμερα ο Δήμος Ντικούδης στην εκπομπή μου 24seconds, ότι αυτό κάνουν οι μεγάλες ομάδες και οι μεγάλοι προπονητές, όταν σφίγγουν τα γάλατα. Άρα ο Παναθηναϊκός μπορεί να είναι ικανοποιημένος, γιατί έκανε μεν το αυτονόητο, αλλά από την άλλη έχοντας αρκετά προβλήματα να ξεπεράσει.

Η Γαλατά, είναι μία ασύνδετη ομάδα, με παίκτες κλειδιά που είναι προχωρημένης μπασκετικά ηλικίας, που πλέον δεν στηρίζεται στο σύνολο, στο σκληρό παιχνίδι και στην άμυνα και την πειθαρχία, αλλά ούτε ο Αταμάν κάνει κουμάντο, ούτε και οι παίκτες εντελώς του κεφαλιού τους. Επαναλαμβάνουμε πάντως ότι δεν είναι αντίπαλος να τον υποτιμήσεις. Έχω την αίσθηση πάντως ότι οι πράσινοι μόνο με την άμυνα και αν δεν είχαν τον Μπλουμς σήμερα, μπορεί και να μην την έβγαζαν καθαρή, γιατί σε ένα ματς που θα πήγαινε κλειστά και κοντά στο σκορ, θα είχαν μεγάλο άγχος στο τέλος και ίσως όχι και τον πρώτο λόγο. Δεν χρειάζεται κάτι παραπάνω για αυτό το ματς, το παιχνίδι είπαμε που κρίθηκε, αλλά οι πράσινοι έχουν δύο τελικούς, πρέπει να κερδίσουν εκτός έδρας, με την Άλμπα και να κερδίσουν και τον Ερ. Αστέρα στο ΟΑΚΑ.

ΥΓ: Ο Λαουάλ, που πήρε ο πρωταθλητής Ελλάδας, είναι μία εξαιρετική προσθήκη. Παίκτης που είναι αθλητικός, παίζει above the rim και είναι καλός στο πικ εν ρολ. Θα δώσει στο σέντερ, στοιχεία, που δεν έχουν οι πράσινοι με τους Μπατίστα (που έχει κάνει κοιλιά και έχει διαβαστεί πλέον από τους αντιπάλους) και ο Μαυροκεφαλίδης που είναι επιρρεπής στους τραυματισμούς. Θα έχει και τον Διαμαντίδη που μπορεί να τον κάνει ¨μάγκα”. Δεν είναι ακριβώς Λάσμε, έχει άλλα στοιχεία στο παιχνίδι του. Βέβαια δεν μπορεί να παίξει νωρίτερα από το ματς με την Μακάμπι, αλλά σε σχέση με τον Ράιτ, μιλάμε για παίκτη που είναι άλλο επίπεδο. Και αν οι πράσινοι είχαν να επιλέξουν ανάμεσα στο να πάρουν φόργουορντ ή να πάρουν ψηλό καλύτερα έκαναν που πήραν ψηλό. Το σημαντικότερο ίσως είναι ότι τόσο στο Μιλάνο όσο και στην Τράμπζο, η φιλοσοφία του προπονητή και η προσέγγιση της ομάδας στο παιχνίδι, δεν είναι και τόσο μακριά από αυτή του ΠΑΟ και του Ιβάνοβιτς και έτσι θα ταιριάξει ίσως πιο εύκολα και πιο γρήγορα.

ΥΓ2: Το μόνο που κρατάμε σαν αρνητικό, είναι ότι συνεχίζεται να μην παίζουν οι νεαροί έλληνες και να μην παίρνουν χρόνο. Δεν λέμε να παίρνουν μεγάλο χρόνο, αλλά να παίζουν ελάχιστα. Εκεί προς το παρόν ο Παναθηναϊκός χάνει και έχει θυσιάσει σε ένα μεγάλο βαθμό το αρχικό του πλάνο στην σεζόν, μπροστά στο βωμό της πρόκρισης και αυτού που δεν μπορεί να αποφύγει όσο και να θέλει, ότι είναι Παναθηναϊκός και καταδικασμένος να θέλει να πρωταγωνιστεί και να προχωράει.