Ο Ολυμπιακός έκανε το 2-1 στην σειρά με την Μπαρτσελόνα και πλέον την Πέμπτη, είναι μία νίκη μακριά από το να πάρει την πρόκριση για το Φάιναλ Φορ της Μαδρίτης.

Με το ταμπλό να γράφει στο τέλος 73-71, σίγουρα υπήρξε μία ανακούφιση. Από το παιχνίδι με την Φενέρ, από την Φάση των “16”, μέσα στο ΣΕΦ, ο Ολυμπιακός έψαχνε ένα διπλό και να διατηρήσει το αήττητο στην έδρα του προκειμένου να πάρει την πρόκριση σε ένα ακόμα Φάιναλ Φορ. Το πρώτος σκέλος του σχεδίου το είχε πετύχει την περασμένη εβδομάδα, στο δεύτερο ματς, στην Βαρκελώνη. Το άλλο μισό σκέλος του σχεδίου του, καλείται να το ολοκληρώσει την Πέμπτη. Γιατί αν δεν κερδίσει την Πέμπτη, ναι μεν θα είναι μέσα στο κόλπο για την πρόκριση και θα πάει σε ένα 7ο ματς “τελικό”, αλλά από την άλλη, θα έχει βγει εκτός σχεδίου και θα έχει πάει στο plan B.

Η αλήθεια είναι ότι ο Ολυμπιακός έπαιξε με την φωτιά σήμερα, πήγε ένα παιχνίδι που θα μπορούσε να έχει καθαρίσει πιο εύκολα και λιγότερο αγχωτικά, στο τελευταίο σουτ. Και λέμε ότι θα μπορούσε να το καθαρίσει πιο εύκολα, από την στιγμή που βρήκε μία ισπανική ομάδα σε άσχημη μέρα και πελαγωμένη για δεύτερο συνεχόμενο παιχνίδι και για να λέμε του “στραβού το δίκιο” μία διαιτησία, που σφύριξε έδρα, όχι ότι αυτό πειράζει, τουναντίον μάλιστα, τόσο τον Ολυμπιακό, όσο και τον κόσμο του.

Για να πούμε ακόμα μία αλήθεια, το παιχνίδι ήταν και κακό ποιοτικά. Ειδικά στην τελευταία περίοδο και καλό μπάσκετ δεν είδαμε και μας έσπασαν και τα νεύρα οι διαιτητές, με τρία instant replay μέσα σε λιγότερο από ένα λεπτό. Βοήθημα είπαμε ότι είναι η τεχνολογία, για να αποφεύγονται τα λάθη, αλλά ανάθεμα τους, τρεις είναι, οι δυο από τις τρεις φάσεις ήταν ξεκάθαρες.

Ας πάμε παρακάτω. Ο Ολυμπιακός το πήγε καλά το παιχνίδι στην άμυνα, ειδικά στην τελευταία περίοδο. Αν και αρχικά έδειχνε ότι πήγαινε να του ξεφύγει από εκεί που λογικά είχε σκοπό να το κρατήσει, στους 70-75 πόντους δηλαδή. Ένα από τα κλειδιά της αναμέτρησης, είναι ότι δεν άφησε την Μπαρτσελόνα ούτε να πυροβολήσει, πολύ απ’ έξω, ούτε και να σουτάρει με καλά ποσοστά και να βρει ρυθμό στο παιχνίδι της. Μάλιστα έκανε πολύ καλή δουλειά και μέσα στο καλάθι, αφού δεν άφησε τους Καταλανούς, να τον χτυπήσουν μέσα στο ζωγραφιστό, τουλάχιστον στο βαθμό, που θα τους έδινε την υπεροχή, εκεί που ούτως ή άλλως έχουν υπεροπλία, στην φροντ λάιν δηλαδή.

Και πρέπει να το πιστώσουμε αυτό είναι η αλήθεια, τόσο στην ομάδα, αλλά και στον Σφαιρόπουλο, που παίζει με 2 και κάτι παίκτες επί της ουσίας, για αυτό το επίπεδο, στις θέσεις 4-5. Αλλά και εκεί δεν έχει αφήσει να φανεί η αδυναμία του. Πολύ πιο εύστοχος ο Ολυμπιακός δεν ήταν, πολύ καλύτερος από την Μπαρτσελόνα επίσης δεν ήταν, πιο ψυχωμένος ήταν όμως και όταν χρειάστηκε να πάει το παιχνίδι στην δύναμη και να ρίξει και το ξύλο του, ειδικά εκεί που κόλλησε στο 66 π. και δεν καθάριζε το ματς. Και φυσικά είχε και την έδρα και την δύναμη του κόσμου, που έπαιξαν τον ρόλο τους. 

Ο Ολυμπιακός, δεν ενθουσίασε με το παιχνίδι του, αλλά σκοπός δεν ήταν να ενθουσιάσει, αλλά να προκριθεί. Το βασικό ερώτημα, είναι αν αρκεί αυτό που είδαμε από αυτόν σήμερα, για να κερδίσει και την Πέμπτη και να πάρει την πρόκριση. Κατά πάσα πιθανότητα δεν αρκεί, δυστυχώς αυτή είναι η αλήθεια. Ο Ολυμπιακός θα πρέπει να δείξει ακόμα το κάτι τις παραπάνω. Τι θα είναι αυτό; Ένα παίκτη πέρα από τους Πρίντεζη (που ήταν βαρόμετρο και κλειδί για την νίκη και σήμερα) και από τον Σπανούλη, να κάνει σκορ και να βοηθήσει παραγωγικά.

Ο Ολυμπιακός επίσης δεν πρέπει να ξεχνάμε, ότι πάει να κάνει κάτι που δεν έχει κάνει καμία ομάδα τα τελευταία χρόνια, από τότε που έχουμε την διευρυμένη Ευρωλίγκα. Ότι πάει να κερδίσει τρία σερί ματς, αφού είχε χάσει στο πρώτο παιχνίδι της σειράς.

Επίσης ανησυχητικά, ήταν δυο ακόμα πράγματα. Το πρώτο, ότι δεν πήρε χαμπάρι, δεν προσπάθησε και δεν στόχευσε τον Τόμιτς, που παρόλο που είχε 4 φάουλ, δεν τον σημάδεψε για να τον βγάλει έξω. Και για ένα σημείο, ήταν ο Κροάτης ο οποίος κρατούσε όρθιους τους Ισπανούς και μέσα στην υπόθεση νίκη. Το δεύτερο λάθος, είναι ότι στην συνολική εικόνα της αναμέτρησης, αδικείται και πήρε μεγάλο ρίσκο, που άφησε την Μπαρτσελόνα να έχει το τελευταίο σουτ και τον τελευταίο λόγο στο ματς. Άσχετα αν δεν μπήκε, το σουτ του Αμπρίνες.

Επίσης δεν πρέπει να ξεχνάμε, ότι ο βασικός σκοπός της Μπαρτσελόνα, από το δεύτερο παιχνίδι και μετά, δεν ήταν άλλος, από το να κερδίσει ένα ματς στο ΣΕΦ. Επί της ουσίας, μέσα στον στόχο της είναι, άσχετα, αν θα έχει πιο μεγάλο άγχος τώρα.

Στα συν του Ολυμπιακού, ότι ο Πασκουάλ, δείχνει ότι είναι ο γνωστός Πασκουάλ, που πνίγεται σε ένα ποτήρι νερό, όταν δεν του βγαίνει το αρχικό του πλάνο. Αν και σήμερα, ποιο ήταν το βασικό του πλάνο και τι διαφορετικό είχε ετοιμάσει, η αλήθεια είναι ότι δεν το είδαμε. Αυτό διόλου ενοχλεί τον Ολυμπιακό, αλλά σίγουρα θα πρέπει να περιμένει, ότι και τρικ θα έχει η ισπανική ομάδα και διαφορετική διαιτησία.

Στο 50-50 είναι το ματς της Πέμπτης, ούτε μονάδα παραπάνω, για κανένα από τους δύο. Και ο Ολυμπιακός, πάει για την υπέρβαση όχι για να κάνει το αναμενόμενο, μην το ξεχνάμε.