Η Eθνική μας ομάδα, στην πρώτη από τις δύο πρόβες τζενεράλε με την εθνική ομάδα της Τουρκίας, έδειξε ετοιμοπόλεμη, αλλά η αλήθεια είναι ότι αδίκησε τον εαυτό της τόσο με τους 70 π. που πέτυχε όσο και με την χαλαρότητα και νεκρά διαστήματα στην τελευταία περίοδο… Η Εθνική μας επικράτησε της Τουρκίας με 70-56 στο πρώτο από τα δύο φιλικά παιχνίδια, που αποτελούν πρόβα τζενεράλε, ενόψει του Μουντομπάσκετ. Έκανε η εθνική μας ένα καλό παιχνίδι σήμερα στο ΟΑΚΑ; Ναι και βέβαια έκανε. Έκανε το καλύτερο παιχνίδι που θα μπορούσε να κάνει στην δεδομένη χρονική στιγμή και αυτό που περιμέναμε με βάση τις δυνατότητες της; Όχι δεν το έκανε ή για να είμαστε ειλικρινείς, το έκανε για τρεις περιόδους, αφού στην τελευταία αν και δεν απειλήθηκε από τους Τούρκους, αλλοίωσε την εικόνα της που ήταν πολύ καλή. Οι Τούρκοι ήταν ο πιο δυνατός αντίπαλος που έχουμε συναντήσει μέχρι στιγμής σε φιλικό ματς; Όχι, οι Λιθουανοί είναι πολύ πιο ποιοτικοί σαν ομάδα και πιο έτοιμοι και πιο πλήρεις, αλλά και η Τουρκία μην ξεγελαστεί κανείς, παρόλο που τους κερδίσαμε σχετικά εύκολα έστω και σε ένα φιλικό παιχνίδι, δεν είναι εύκολος αντίπαλος. Μπορεί να δείξει την Παρασκευή ένα καλύτερο πρόσωπο η εθνική μας ομάδα; Το απαντήσαμε ήδη, ότι ναι μπορεί.

Ερωτήματα μπορούμε να βάλουμε και άλλα και να απαντήσουμε για το σημερινό ματς. Όπως είδαμε ένα καλύτερο Κατσικάρη; Είδαμε ένα άλλο πλάνο σε σχέση με τα όσα είχαμε δει μέχρι στιγμής; Με τον Καλάθη είχε κάτι τόσο το πολύ καλύτερο η εθνική μας ομάδα; Και ποιο είναι το πιο μεγάλο πρόβλημα που έχουμε διαπιστώσει μέχρι στιγμής και κενό που υπάρχει; Ας βάλουμε μία τάξη, αφού δεν υπάρχει λόγος να μακρηγορούμε σήμερα. Η εθνική μας ομάδα, ήταν καλή, μας άρεσε και άφησε υποσχέσεις, περισσότερες και από το τουρνουά της Λιθουανίας. Τι είδαμε από τον Κατσικάρη; Πρώτα από όλα δεν ξέρουμε αν είναι τυχαίο, αλλά με τον Καλάθη να κάνει ντεμπούτο και να είναι στην αποστολή, ο Μάντζαρης πήρε τον ρόλο του τρίτου πόιντ ουσιαστικά στην ομάδα. Αυτό που είδαμε επίσης είναι ότι ο Κατσικάρης σετάρει το δίδυμο του στην περιφέρεια και προσπαθεί στο «2» θεωρητικά να έχει ένα παίκτη που θα έχει το σουτ και όχι να παίξει με δύο χειριστές της μπάλας. Δηλαδή τον είδαμε να ξεκινάει με Ζήση στον άσο και με τον Βασιλειάδη στο «2» και μετά στο μεγαλύτερο διάστημα αυτός μαζί με τον Σλούκα έπαιξαν στο 2 και είχαμε εναλλαγές στο πόιντ. Δηλαδή δεν θέλει να παίζει με δύο χειριστές της μπάλας, με εξαίρεση όταν στο 2 για ένα μικρό διάστημα πήγε με τον Ζήση. Επίσης έδειξε να έχει ένα πιο σαφές πλάνο σε ότι έχει να κάνει με το ροτέισον και πως έχει ένα κατασταλάξει σε ότι έχει να κάνει με το χρόνο και πως θα τον μοιράζει, πάντα με τις ιδιαίτερες συνθήκες του αγώνα. Αυτό επίσης που είδαμε και πάλι, το ξέρουμε άλλωστε, είναι ότι η εθνική μας ξεκινάει την τύχη της στα παιχνίδια, από την άμυνα. Οι Τούρκοι δεν είναι τόσο κακοί επιθετικά, εμείς τους κάναμε και τους αναγκάσαμε να μείνουν τόσο χαμηλά στο σκορ. Από την άλλη έχουμε και εμείς από την δική μας μεριά λόγο να είμαστε προβληματισμένοι, που με μία τέτοια εμφάνιση για 27 λεπτά, φτάσαμε εν τέλει με το ζόρι στους 70 πόντους στο τέλος της αναμέτρησης. Θα μπορούσαμε να έχουμε κάνει το πιο παραγωγικό μας παιχνίδι μέχρι στιγμής.

Νεκρά διαστήματα είδαμε και πάλι στο παιχνίδι μας, όχι τόσο μεγάλα σε σχέση με τα προηγούμενα ματς, αλλά είχαμε και πάλι, παρόλα αυτά μπορούμε να το πάρουμε σαν δείγμα βελτίωσης. Αυτό που δεν άρεσε είναι η χαλαρότητα που δείξαμε προς το τέλος, αν και μπορεί να πει κάποιος ότι είναι ένα φιλικό παιχνίδι και δικαιολογείται εν μέρει. Κρατάμε επίσης ότι ο Βουγιούκας είναι ίσως ο πιο βελτιωμένος παίκτης από το ξεκίνημα της προετοιμασίας και σήμερα πήγε να αδικηθεί σε ένα σημείο από τον χρόνο που είχε στο παιχνίδι. Έκανε και πάλι ένα πολύ καλό μας και είναι πολύ σημαντικό αυτό για την εθνική μας ομάδα, που δεν τρομάζει παρά τα ψηλά κορμιά της μέσα στο καλάθι. Και ο Μπουρούσης πέρα από ότι είναι ένας ψηλός που μπορεί να κάνει συγκεκριμένα πράγματα, παρόλο που είναι φιλότιμος και παλεύει, δεν είναι ο παίκτης εκείνος που έχει διάρκεια στο παιχνίδι του. Το μεγάλο μείον αυτής της εθνικής, που έχουμε διαπιστώσει μέχρι στιγμής, είναι ότι με βάση το ρόστερ που έχει, είναι καταδικασμένη σχεδόν να παίζει με ένα 7-footer μέσα στο παρκέ.

Αν για παράδειγμα μπορούσε να έχει την δυνατότητα να παίξει στο 4-5, με σχήμα ψηλών που είχαν τα τελευταία δύο χρόνια ο Παναθηναϊκός και ο Ολυμπιακός και πιο παραγωγική θα ήταν και πιο απρόβλεπτη ενώ θα είχε μία επιπλέον διάσταση στο παιχνίδι της. Αλλά αυτό μπορεί να γίνει, μόνο αν ο Αντετοκούμπο παίξει στο 4 ή ακόμα και 5, κάτι που δεν μπορεί να γίνει φέτος σε καμία περίπτωση, αλλά μπορεί να συμβεί στο μέλλον, από την επόμενη χρονιά και έπειτα που θα έχει δέσει περισσότερο το κορμί του και δεν θα τον σέρνουν οι πιο γεροδεμένοι. Αρκεί να τον έχουμε στην διάθεση μας και εκεί στηρίζουμε αυτό που έχουμε γράψει ότι αυτή η εθνική μπορεί τα επόμενα χρόνια να φτάσει και πάλι κορυφή. Από εκεί και πέρα οι Τούρκοι δεν ήταν και τόσο η ομάδα που περιμέναμε, από ομάδα του Αταμάν. Ούτε τόσο ζώνη παίξανε όπως περιμέναμε, για να δούμε και εμείς πως θα αντιδράσει η εθνική μας, ούτε και «ξύλο» πολύ έπαιξαν, για να δούμε επίσης και εκεί αντιδράσεις πιο κοντά σε συνθήκες από επίσημα ματς. Αυτό που μας άρεσε και πάλι, είναι ότι η εθνική μας έψαξε πολύ το παιχνίδι μέσα από το καλάθι, περισσότερο με την περιφέρεια και το ντράιβ και μετά κυνήγησε το σουτ.

Και έχουμε πει και πάλι, ότι αυτή η ομάδα όταν σουτάρει συνειδητά και όχι επειδή την έχει οδηγήσει εκεί ο αντίπαλος, είναι και πολύ καλύτερη στα ποσοστά της. Από τον Κατσικάρη που έχει βελτιώσει πολύ και το δικό του κομμάτι, το μόνο μείον του στο σημερινό παιχνίδι, είναι ότι παρόλο που ξέρει πολύ καλά τον Βασιλειάδη, δεν του έδωσε την ευκαιρία να πάρει σουτ και να έχει plays δικά του. Αν δεν τα έχει αυτά ο Βασιλειάδης τότε δεν είναι και ο πιο χρήσιμος παίκτης μέσα στο παρκέ. Τα υπόλοιπα ήταν πταίσματα, έδειξε ότι και καλά είχε προετοιμάσει την ομάδα και καλά το πήγε και το παιχνίδι στην διάρκεια του. Περιμένουμε να δούμε και το παιχνίδι της Τουρκίας, την Παρασκευή, αλλά παρόλο που θα μπορούσαμε να γράψουμε πολλά ακόμα, κρατάμε ότι η εθνική μας δείχνει να πηγαίνει όσο πιο έτοιμη μπορεί στην Ισπανία. Κενά θα έχει, προβλήματα θα έχει, είναι νέα ομάδα, με νέο προπονητή και θα βγάλει και αδυναμίες που δεν έχουμε δει μέχρι στιγμής. Είπαμε ότι αυτή η ομάδα είναι για να περάσει από τον πρώτο γύρο και να παλέψει για την πρόκριση στα χιαστί. Αν το καταφέρει θα είναι πετυχημένη για μένα. Όποιος περιμένει κάτι παραπάνω για φέτος, μάλλον θα απογοητευτεί. Αν αυτό το παραπάνω έρθει θα έχουμε ένα επιπλέον λόγο να είμαστε χαρούμενοι και δικαιωμένοι.