Αποστολή Μαδρίτη: Μάκης Δρόσος

Δεν είναι η ομάδα με το περισσότερο ταλέντο, αλλά είναι η πιο απρόβλεπτη….

Για να είμαστε ειλικρινείς, δεν είναι πολλοί αυτοί που περίμεναν ότι ο Ολυμπιακός, θα είναι παρόν σε αυτό το Φάιναλ Φορ. Ειλικρινείς ωστόσο, είναι εκείνοι που λένε ότι δεν ήθελαν να είναι οι ερυθρόλευκοι σε αυτό το Φάιναλ Φορ. Και εξηγούν το γιατί, διότι ο Ολυμπιακός, είναι η πιο απρόβλεπτη ομάδα που μπορεί να αντιμετωπίσει κανείς αυτά τα χρόνια και κανείς δεν θέλει να βαδίζει με αντίπαλο το άγνωστο.

Ο Ολυμπιακός, είτε με τον Ντούντα, είτε με τον Μπαρτζώκα στον πάγκο, πήρε δύο ευρωλίγκες, αμφότερες κόντρα στην λογική στα προγνωστικά. Αυτό είναι γνωστό και χιλιοειπωμένο. Φέτος με τον Σφαιρόπουλο στον πάγκο, παρίσταται στην Μαδρίτη, ενώ ελάχιστοι θα ήταν εκείνοι που θα στοιχημάτιζαν υπέρ της παρουσίας του, όταν έλυνε την συνεργασία του με τον Μπαρτζώκα. Αλλά και πάλι, κόντρα στα προγνωστικά, ο Ολυμπιακός είναι στο Final Four.

Απέναντι στις τρεις άλλες συμμετέχουσες, ο Ολυμπιακός, είναι η ομάδα που έχει κατακτήσει τις δυο από τις τρεις τελευταίες ευρωλίγκες. Η Ρεάλ είναι η λούζερ, αφού έχει χάσει και τους δύο τελευταίους τελικούς και η ΤΣΣΚΑ, είναι επίσης, από τις αποτυχημένες ομάδες, από την στιγμή, που από το 2008 και μετά, παρόλο που έχει σχεδόν κάθε χρόνο ένα από τα 2-3 πιο μεγάλα μπάτζετ στην διοργάνωση δεν καταφέρνει να “σηκώσει το τιμημένο”. Ενώ η Φενέρ, είναι μεν με τον πολύπειρο Ομπράντοβιτς στον πάγκο της, με τον Ζήση που το είχε σηκώσει στην Μαδρίτη το 2008 με την φανέλα της ΤΣΣΚΑ, αλλά από εκεί και πέρα, όλοι οι υπόλοιποι κάθε άλλο παρά “μπαρουτοκαπνισμένοι” είναι από τέτοιο επίπεδο.

Η ΤΣΣΚΑ έχει πέρα από όλα τα υπόλοιπα άγχη που πρέπει να αποβάλλει και το κατάλοιπο από εκείνο τον τελικό της Κωνσταντινούπολης. Ο Κιριλένκο σε ερώτηση σχετική σήμερα, είπε, ότι ένας αθλητής χρειάζεται και τέτοια παιχνίδια, όπως το 2012, γιατί αποκτά εμπειρία και γνώση. Εμείς έχουμε διαφορετική γνώμη, αφού μάλλον καλύτερο για τον ίδιο και την ΤΣΣΚΑ θα ήταν να το έχει πάρει τότε. Με τα αν πάντως δεν γίνεται δουλειά και αν το είχε πάρει τότε η ρωσική ομάδα, ποιος ξέρει, ίσως ο Σφαιρόπουλος, δεν θα καθόταν τώρα στον πάγκο του Ολυμπιακού.

Η ΤΣΣΚΑ, ξέρει ότι είναι ανώτερη ομάδα από τον Ολυμπιακό, πιο γεμάτη και πιο ποιοτική, αυτό είναι άλλωστε που την αγχώνει και περισσότερο. Όπως και το φιάσκο του 2012 και του 2013. Οι Ρώσοι, αν και έχουν περισσότερα τρόπαια από την ελληνική ομάδα, τουλάχιστον αυτοί που ήταν στην Πόλη και το Λονδίνο, στο μυαλό τους έχουν ότι ο Ολυμπιακός, έχει το know how για να κερδίζει τέτοια ματς.

Αυτό που αφουγκραστήκαμε σήμερα, είναι ότι η ΤΣΣΚΑ, έχει άγχος, προσπαθεί να το κρύψει μεν, προσπαθεί να πείσει ίσως και τον εαυτό της, ότι δεν έχει, αλλά το σκέφτεται. Το σκέφτεται ότι αν έρθει η ήττα τότε τι θα γίνει, θα ξηλωθεί μία ομάδα και πάλι; Ο Ολυμπιακός, από την δική του μεριά, δεν προλαβαίνει να έχει άγχος, επειδή όπως είπε και ένας παίκτης, σε ατάκα που λέει μάλλον την αλήθεια, ο Σφαιρόπουλος, δεν τους αφήνει να ηρεμήσουν και να σκεφτούν, κάτι άλλο πέρα, από αυτά που θέλει ο ίδιος για το παιχνίδι. Αλλά εκ των πραγμάτων ο Ολυμπιακός, είναι αυτός που δεν έχει λόγο να είναι αγχωμένος.

Αυτό δεν σημαίνει, ότι πάει με την λογική παίζουμε και ότι βγει. Ο Ολυμπιακός, ακόμα και να χάσει, δεν θέλει σε καμία περίπτωση να χάσει με μεγάλη διαφορά και με κάτω τα χέρια. Ξέρει ότι κάτι τέτοιο μπορεί να του δημιουργήσει πονοκεφάλους, που δεν θα είχε, ακόμα και αν είχε αποκλειστεί από την Μπαρτσελόνα. Το μεγαλύτερο λάθος θα είναι να πάει με την λογική, ότι αφού φτάσαμε μέχρι εδώ, είναι όλα μία χαρά. Γιατί έτσι θα χάσει το παιχνίδι με τους Ρώσους, με το καλημέρα και θα χάσει ότι έχει κερδίσει τα τελευταία χρόνια με τις δύο Eυρωλίγκες που έχει κατακτήσει.

Κόντρα στην ΤΣΣΚΑ, ο Ολυμπιακός υστερεί και σε κορμιά και σε βάθος και σε ποιότητα, αυτή είναι η αλήθεια, αλλά και με την Μπαρτσελόνα υστερούσε και την απέκλεισε. Η εμπειρία μας λέει, ότι είναι πιο δύσκολο να αποκλείσεις μία καλύτερη ομάδα σε σειρά αγώνων, παρά σε ένα μονό ματς, που είναι είτε ημιτελικός, είτε τελικός. Ο Ολυμπιακός, θα μπει στο αυριανό παιχνίδι, να παίξει με το “χαλασμένο” μυαλό των Ρώσων και να χαλάσει το παιχνίδι τους από το πρώτο κιόλας λεπτό. Αν το καταφέρει αυτό, θα είναι πολύ κοντά στο να τους αποκλείσει, σε αντίθετη περίπτωση, δεν θα πλησιάσει καν στην πρόκριση. Το πιο σημαντικό άλλωστε σε Φάιναλ Φορ, είναι να ξέρεις τι πρέπει να κάνεις για να πάρεις την πρόκριση και τον τίτλο και όχι να αποδείξεις, ότι μπορείς να κάνεις πράγματα για τα οποία δεν είσαι ικανός.

Στο άλλο ζευγάρι, η Ρεάλ τουλάχιστον, θέλει την ΤΣΣΚΑ περισσότερο για αντίπαλο στον τελικό, παρά τον Ολυμπιακό. Γιατί η ισπανική ομάδα, μπροστά στο κοινό της, θα θέλει να έχει το μυαλό της μόνο στο τρόπαιο που κυνηγάει 20 χρόνια τώρα και για τρίτο συνεχόμενο τελικό και όχι να ξορκίσει δαίμονες του παρελθόντος. Ενώ και η Φενέρ και ο Ομπράντοβιτς, μάλλον θέλει τον μαθητή του απέναντι και όχι μία ολόκληρη ομάδα, που θα θέλει να τον κερδίσει.