Ο Μάκης Δρόσος εξηγεί πως ο Μπαρτζώκας κοουτσάρισε με μαεστρία σήμερα και πως ο Ολυμπιακός, από νωρίς, έδειξε ότι σε αυτό τον όμιλο ακόμα και ανέτοιμος, είναι η καλύτερη ομάδα.

Μετά από το τέλος του σημερινού παιχνιδιού του Ολυμπιακού με την Γαλατά και την νίκη του, το πρώτο πράγμα που σκέφτηκα, είναι ότι η Πόλη, είναι η πόλη του Ολυμπιακού και αν ποτέ, σαν τον Παναθηναϊκό αύριο, ήταν αναγκασμένος να παίξει ένα παιχνίδι εκτός της χώρας μας σαν γηπεδούχος, η λογική λέει ότι δεν θα έκανε καλύτερη επιλογή από την Κωνσταντινούπολη.

Πριν από το παιχνίδι και ήδη από τις αρχές της εβδομάδας, αυτό για να είμαι ειλικρινής που περιτριγύριζε το μυαλό μου και τις σκέψεις μου, ήταν ότι ο Ολυμπιακός είχε μείνει στάσιμος, αν και με μικρό χρονικό διάστημα να έχει περάσει, αλλά έπρεπε να δείξει κάτι καλύτερο μέσα στο παρκέ, πέρα από μεμονωμένα ξεσπάσματα. Σήμερα το βράδυ το έδειξε, εμφανίστηκε βελτιωμένος και στον τομέα της διαχείρισης αλλά και στον τομέα της επίθεσης.

Με μικρό ακόμα δείγμα γραφής, μπορούμε να κάνουμε μερικές διαπιστώσεις, για το τι θα χαρακτηρίζει το παιχνίδι του Ολυμπιακού. Πρώτα από όλα για ένα ακόμα ματς, η άμυνα του είναι το σημείο αναφοράς στο παιχνίδι του. Έχει αποφασίσει, ότι την όποια ανετοιμότητα του και αδυναμία, προς το παρόν και το όποιο κενό έχει από απουσίες και τραυματισμούς, θα το καλύψει μέσα από την πολύ καλή δουλειά στην άμυνα. Και μέχρι στιγμής αυτό έχει φανεί και εντός και εκτός έδρας και επί ταυτά. Δηλαδή στο άδειο ΣΕΦ στην πρεμιέρα της Α1 με τον Παναθηναϊκό, στην πρεμιέρα της Ευρωλίγκα με την Μάλαγα και σήμερα σε μία έδρα «καμίνι», που κάλλιστα θα μπορούσε να χάσει για μεγαλύτερο διάστημα την αυτοσυγκέντρωση του, ειδικά στο σημείο που έκανε στην 3η περίοδο το καμ μπακ η Γαλατά. Στα τρία αυτά ματς, ο Ολυμπιακός έχει δεχθεί 45, 61 και 67 πόντους αντίστοιχα. Είναι λογικό με τέτοια άμυνα να είναι σχεδόν ανίκητος, από την στιγμή που είναι δεδομένο σχεδόν ότι μπορεί να σκοράρει περισσότερο.

Δεύτερον ο Ολυμπιακός φέτος, το έχουμε πει άλλωστε από το ξεκίνημα της σεζόν, έχει γίνει πιο αθλητικός, πιο γρήγορος και συν της άλλης έχει θωρακίσει το καλάθι του και πάνω από όλα δεν δείχνει να φοβάται ότι θα χάσει ένα παιχνίδι από τα ριμπάουντ. Και όσο δεν δίνει δεύτερες επιθέσεις σε αντιπάλους, δύσκολα μπορεί να φοβάται επίσης.

Το άνοιγμα και το κλείσιμο του στο παιχνίδι σήμερα ήταν εντυπωσιακό και με μαεστρική καθοδήγηση από τον Μπαρτζώκα. Στην πρώτη περίοδο για το πώς είχε προετοιμάσει την ομάδα του και στην τελευταία, για το πώς την βοήθησε από τον πάγκο και θα εξηγήσουμε γιατί. Ο Ολυμπιακός στο πρώτο ημίχρονο είχε κυριαρχήσει σχεδόν μέσα στο παρκέ και είχε κάνει τους Τούρκους να μην πιστεύουν ότι μπορούν μόνοι τους να τον κερδίσουν. Αλλά και πάλι, τέτοια εποχή και με όσα είχαμε δει μέχρι στιγμής από τους ερυθρόλευκους και σε συνδυασμό ότι έχει αρκετούς άπειρους παίκτες και κανά δυο τρεις ακόμα που δεν είναι έτοιμοι και έρχονται από τραυματισμούς, περιμέναμε ότι θα έχει ένα μπλακ άουτ και μία άσχημη περίοδο, όπως και ότι οι τούρκοι δεν θα μπορούσαν να είναι τόσο άστοχοι από την περιφέρεια. Και αυτή η περίοδος, που θα μπορούσε να αποβεί μοιραία, ήταν η 3η , αφού σε ένα παιχνίδι από τους +12 πόντους προβάδισμα, βρέθηκε να χάνει και με ένα καλάθι.

Στο πρώτο ημίχρονο ο Ολυμπιακός έδειξε επιπλέον πόσο καλύτερος είναι με τον Σπανούλη, να είναι σε καλή μέρα. Στο δεύτερο ημίχρονο έδειξε για ένα ακόμα ματς, μετά από το ντέρμπι με τον ΠΑΟ, ότι φέτος και προς το παρόν τουλάχιστον, έχει τον τρόπο ακόμα και όταν ο Σπανούλης δεν είναι στα καλύτερα του, μπορεί να κερδίζει και δύσκολα παιχνίδια. Ενώ φάνηκε και πάλι πόσο σημαντικός είναι και φέτος ο Λο, ακόμα και τώρα που δεν είναι ακόμα απόλυτα έτοιμος.

Με το παιχνίδι να έχει γίνει και ντέρμπι, ο Μπαρτζώκας έκανε ότι πρέπει να κάνει ένας σοβαρός προπονητής, που θέλει να έχει το τιμόνι μιας ομάδας της ελίτ. Βοήθησε με το κοουτσάρισμα του. Η νίκη του Ολυμπιακού δεν ήρθε από την άμυνα γενικά και αόριστα για να έχουμε να λέμε, αλλά ειδικά και από την στιγμή που με μεθοδικό τρόπο, κατάφερε να απομονώσει και να βγάλει στην 4η περίοδο, από το παιχνίδι της Γαλατά τον Αρόγιο. Και αυτό έγινε, με τον έλληνα τεχνικό να ρίχνει πάνω του, τον Μάντζαρη, τον Σλούκα και βγάζοντας του την γλώσσα μέχρι το παρκέ. Με το που το κατάφερε αυτό, έκοψε την Γαλατά στα δύο και την άφησε εκτεθειμένη μέσα στο παρκέ. Και σε όλο αυτό το διάστημα είχε καταφέρει να έχει προφυλάξει και ξεκουράσει τον Σπανούλη, έχοντας τον στον πάγκο, μέχρι 5,30 πριν από το τέλος της αναμέτρησης αν δεν κάνω λάθος στον ακριβή χρόνο. Όχι με την ομάδα του να έχει το +10 π. προβάδισμα, αλλά με το παιχνίδι να πηγαίνει στο πόντο. Και αυτό είναι ένα παράσημο για τον έλληνα τεχνικό και δείγμα της μεγαλύτερης αυτοπεποίθησης που έχει αποκτήσει, τόσο για τις δικές του ικανότητες όσο και για το γεγονός ότι έχει πολύ πιο γεμάτο και πιο ποιοτικό ρόστερ. Και είχαμε γράψει πριν καιρό, ένα κείμενο με τίτλο, τεράστια δύναμη και βάρος ασήκωτο για τον Μπαρτζώκα, με τον έλληνα τεχνικό να επιβεβαιώνει προς το παρόν το τεράστια δύναμη.

Φυσικά δεν μπορεί να μην σταθούμε ότι διατήρησε την ψυχραιμία του και σε μερικά σφαλτσοσφυρίγματα, που από την άλλη όμως ήταν λογικό να πάρει μία ομάδα, σε μία τέτοια έδρα.

Το πώς μοίρασε το σημερινό παιχνίδι και το ροτέισον που έκανε ο Μπαρτζώκας ήταν εξαιρετικό και αυτό φαίνεται από τον χρόνο που πήραν όλοι οι παίκτες εκτός από τον Κατσίβελη. Που αν εξαιρέσουμε τον Σπανούλη, που δεν μπορεί να παίζει κάτω από 25 λεπτά και τον Λοτζέσκι που σε αυτή την κατάσταση, δεν μπορεί να μην παίζει 25 λεπτά επίσης, ακόμα και ο Αγραβάνης έπαιξε για ένα 10λεπτο, ποιοτικό μάλιστα και από εκεί και πέρα οι υπόλοιποι από 15 έως 20’ και να δείχνουν ότι ήταν την σωστή στιγμή όλοι τους μέσα στο παιχνίδι.

Στον μόνο που θα κάνουμε ειδική αναφορά από παίκτες, είναι ο Λοτζέσκι. Αυτό που έχει εντυπωσιάσει δεν είναι ότι σουτάρει καλά, δεν είναι ότι σκοράρει, αλλά η ηρεμία που βγάζει μέσα στο παιχνίδι και το γεγονός ότι παίζει στον Ολυμπιακό, όχι σαν να έρχεται από το Βέλγιο, αλλά σαν να έρχεται από την Μπαρτσελόνα, την Ρεάλ ή την ΤΣΣΚΑ. Πάντως για μία ακόμα φορά θα επιφυλαχτώ, αφού προς το παρόν είναι άγνωστος στους αντιπάλους και θα έχει ενδιαφέρον να τον δούμε και όταν οι άμυνες θα προσαρμοστούν περισσότερο πάνω του.

Το να έχανε ο Ολυμπιακός στο σημερινό παιχνίδι δεν θα ήταν καταστροφή, η νίκη του όμως ήταν όφελος, αφού κέρδισε περισσότερα πράγματα πέρα από τους βαθμούς. Κέρδισε ένα βήμα προόδου, που είναι σημαντικό για μία ομάδα, που ναι μεν έχει κατακτήσει δύο απανωτές ευρωλίγκες, αλλά στον αντίποδα έχει κάνει πολλές αλλαγές φέτος και συν της άλλης όλοι έχουν ένα επιπλέον κίνητρο απέναντι της να την κερδίσουν. Πλέον ήδη μετά από τα δύο πρώτα παιχνίδια δείχνει το απόλυτο φαβορί για να πάρει την πρώτη θέση στον όμιλο αυτό, αν και περιμένουμε ότι θα έχει και άσχημα παιχνίδια και έλλειψη διάρκειας στην απόδοση του, για κανένα μήνα ακόμα. Και με τον Μπέγκιτς να μπαίνει και αυτός στον ρυθμό, θα δώσει μία επιπλέον διάσταση στο παιχνίδι του. Προς το παρόν έχει κάθε λόγο να είναι ικανοποιημένος, ας το χαρεί, αλλά να μην επαναπαυτεί.