drosos1Ωραία πράγματα λοιπόν στην Ευρωλίγκα το διήμερο.. Και ωραίο γέλιο. Με τους περισσότερους δημοσιογράφους να τα βλέπουν, και στην συνέχεια ο κόσμος αντιγράφοντας αυτούς, όλα άσπρο-μαύρο. Έχουμε πει όμως πολλές φορές ότι ούτε η ζωή, ούτε και το μπάσκετ, είναι άσπρο μαύρο!

Δεν μπορεί όλα να τα ισοπεδώνουμε στον βωμό του συμφέροντος και του τι αρέσει στον κόσμο. Γι’ αυτό δεν είναι τυχαία η απαξίωση του κόσμου στις εφημερίδες αλλά σταδιακά και στα σάιτ. Οι δημοσιογράφοι σε πολλές περιπτώσεις έχουν μεταβληθεί σε ρεπόρτερς και παπατζήδες πανηγυρίζοντας και κράζοντας μέσα σε μια εβδομάδα την ίδια ομάδα ή πρόσωπα. Χωρίς να βλέπουν τα θετικά σημεία σε μια άσχημη συνθήκη αλλά και τα μειονεκτήματα σε νίκες. Ανάλογη εικόνα έχουμε και στην Ευρωλίγκα.

Στην πυρά ο Μπαρτζώκας όταν έχασε από Ζαλγκίρις και πήγε να χάσει από την Τσεντεβίτα στο ΣΕΦ και μαζί να αποκλειστεί πρόωρα ο πρωταθλητής Ευρώπης. Είπαμε όμως τότε εμείς υπομονή. Στο κάτω κάτω διώχνεις τον Μπαρτζώκα και ποιόν φέρνεις; Και είπαμε ότι ο καλός Ολυμπιακός κερδίζει και στο Μιλάνο και στην Βιτόρια και παντού και ο κακός χάνει παντού και μένει εκτός. Και αυτό έγινε.

Ο Μπαρτζώκας έκανε 2-3 εσωτερικές αλλαγές και ο καλός Ολυμπιακός πέρασε περίπατο από τα δύο δύσκολα παιχνίδια και αν η Κάχα δεν αρέσει φέτος μην ξεχνάμε ότι είναι ομάδα που πάντα βρίσκει ένα εκρηκτικό δεκάλεπτο και δεν είναι τυχαίο ότι νίκησε μέσα στο Μιλάνο εύκολα από -10, ότι νίκησε εύκολα την Μπαρτσελόνα από -10 και ότι νίκησε στην Βαλένθια από -17!

Ο Ολυμπιακός εξασφάλισε λοιπόν με μαγκιά την πρόκριση σε ένα πολύ δύσκολο όμιλο και κρατά την εκπληκτική παρουσία του σε διάρκεια σε δύσκολες έδρες. Λένε μπήκαν τα τρίποντα. Οκ, αλλά έπαιξε και άμυνα οπότε αν δεν μπαίνανε δεν θα κέρδιζε μαρς αλλά πάλι θα κέρδιζε. Ο Ολυμπιακός βρήκε τη ψυχολογία του, τις συνεργασίες του, την ηρεμία του, έχει κυκλοφορία και μπαίνουν και τα σουτ, έχει διάρκεια, παίζει άμυνα.

Τώρα έχει και χρονική καβάτζα αφού έχει εξασφαλίσει την πρωτιά και στην Ελλάδα και δουλεύει για το μέλλον κάνοντας βασικά το αυτονόητο, διατηρώντας πλέις από πέρυσι. Βεβαίως θα έχει και αυτός διακυμάνσεις στο μέλλον όπως όλες οι ομάδες αλλά έτσι είναι σήμερα το μπάσκετ. Αλλά δεν μπορεί να λέμε τώρα Μπόμπι Νάιτ ο Μπαρτζώκας και τρένο ο Ολυμπιακός. Σε 10 μέρες αν έρθει μια κακή εμφάνιση τι θα λένε πάλι οι ειδικοί…;

Υπομονή λοιπόν, σε καλό δρόμο είναι πάντως ο Ολυμπιακός για τους λόγους που είπαμε αλλά ακόμα έχει αδύνατα σημεία και ο Πάουελ επίσης ήταν εντυπωσιακός στην Βιτόρια αλλά μην βιαζόμαστε. Δεν κρίνεται ένας παίκτης σε ένα ματς και έχουμε δρόμο. Άλλωστε επιμένω ότι δεν είναι κάτι ιδιαίτερο.

Στον Παναθηναϊκό έχουμε ακόμα πιο ωραία… Έτοιμο για φάγωμα τον είχαν πολλοί τον Πεδουλάκη. Και μάλιστα τον έκραζαν και υποστηρικτές του. Γιατί ρε παιδιά; Και εμείς είπαμε τα λάθη που έκανε; Ο Ομπράντοβιτς με πολύ πιο ποιοτικές ομάδες δεν έκανε λάθη; Δεν είχε φέρει λάθος παίκτες; “Παλτάκοινώς; Δεν είχε κάνει ήττες από Ολυμπιάδες, Ολύμπιες Λάρισας και Φρανκφούρτες; Ο Πεδουλάκης με νέα ομάδα σε όλα, με μπάτζετ 50% κάτω, δεν έχει δικαίωμα να έχει ένα κακό μήνα;

Όταν ομαδάρες όπως η ΤΣΣΚΑ και το Μιλάνο και η Κάχα Λαμποράλ και άλλοι δεν στρίβουν; Άλλωστε ο Πεδουλάκης περιμένει την δουλειά που κάνει τον Δεκέμβρη όπως λέει ο ίδιος. Και όμως τον Άρτζι τον είχαν έτοιμο για την πυρά βασικά οι δημοσιογράφοι και το περιβάλλον. Και είχαν ετοιμάσει και διάδοχες καταστάσεις…

Και δεν είδα και πολλούς να μιλάνε για το εξαιρετικό του κοουτσάρισμα στο ματς με την Ρεάλ; Δηλαδή χάνει ο Παναθηναϊκός, φτάιει ο Πεδουλάκης. Κερδίζει ο Παναθηναϊκός, μάγκες οι παίκτες. Η αλήθεια είναι στην μέση πάντα.

Ούτε για πέταμα ήταν ο Παναθηναϊκός, ούτε έγινε ομαδάρα ξαφνικά. Θέλει χρόνο και πρέπει επίσης να δουλέψει στο δίδυμο ΔιαμαντίδηΟύκιτς περιμένοντας την άνοδο του πρώτου και την συνεργασία τους που δικαιολογημένα έχει μείνει πίσω αφού δεν έκαναν προετοιμασία μαζί. Από εκεί και πέρα ο ΠΑΟ θα έχει διακυμάνσεις αλλά βρίσκει αρχές στο παιχνίδι του και ρισκάρει όπως έκανε ο Πεδουλάκης με την Ρεάλ με την αμυντική πεντάδα (που κέρδισε και τον Μπράμος) που αν δεν έβγαινε το ανοιχτό γήπεδο θα έμενε στους 25π στο ημίχρονο!

Πάντως είναι σημαντικό για τον Παναθηναϊκό να κερδίζει την Ρεάλ που έχουμε πει ότι δεν έχει ακόμα μέταλλο και ο Λάσο είναι στον πάγκο άπειρος, όταν έχει 3/19τρ, την πλάτη στον τοίχο και τον Διαμαντίδη μηδέν στην επίθεση. Το καλό για τον ΠΑΟ είναι ότι ηρέμησε πλέον, εξασφάλισε την πρόκριση καθώς και 20π να φάει στο Καντού την επόμενη εβδομάδα πρέπει να κερδίσει στο ΟΑΚΑ Ολίμπια και Φενέρ και ίσως ούτε καν τους τούρκους καθώς η Καντού μπορεί να χάσει και λογικά από την Ρεάλ στην Ιταλία. Και περιμένει τους δύο αμερικανούς.

Ο Μπανκς δεν είναι κάτι ιδιαίτερο και ίσως μπλέξει την χημεία αφού ο Κίτσεν κάνει την δουλίτσα του χωρίς υπερβολές. Ο Καπόνο να δούμε σε τι κατάσταση είναι αλλά 3-4 σουτάκια μπορεί να τα βάλει από τις πάσες του Σόφο όταν έχει τριπλ τιμ πάνω του! Δεν θέλει κάτι άλλο ο ΠΑΟ από αυτόν και στην άμυνα θα τον “κρύψει” με τις βοήθειες από Μπράμος, Μασιούλις κτλ. Αλλά σαφώς ο ΠΑΟ θα έχει διακυμάνσεις, καλές νίκες και κακές ήττες και θέλει υπομονή ειδικά προσθέτοντας και δύο παίκτες ακόμα! Και τέτοια εποχή!