Και τώρα ποιός λοιπόν! Οκ, ο Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς είναι παρελθόν από τον πάγκο του Παναθηναϊκού και το κρίσιμο ερώτημα είναι ποιός έρχεται στην θέση του. Και η πρώτη μεγάλη αλήθεια είναι ότι αν μέχρι πρότινος ο Παναθηναϊκός ήταν γωνία μαγαζί με τα λεφτά που χάλαγε και το ειδικό βάρος που είχε, τα δεδομένα πλέον αλλάζουν άρδην και δραματικά για δύο βασικούς λόγους.

1ον: Καθώς ο Παναθηναϊκός δεν είναι πλέον η πιο πλουσιοπάροχη ή έστω μέσα στις 2-3 ομάδες της Ευρώπης. Χωρίς να σημαίνει ότι ..φτώχυνε κιόλας, θα είναι μέσα στις ομάδες της δεύτερης γραμμής, μετά τις πρώτες 5-6 σε επίπεδο μπάτζετ. Που σημαίνει ότι όπως Μακάμπι και Σιένα έφταναν με μπάτζετ 7-8εκ στο Φάιναλ Φορ, άρα και ο ίδιος μπορεί να παραμείνει σε υψηλό επίπεδο. Αλλά πλέον χωρίς περιθώρια λάθους στο επίπεδο αυτό με τα νούμερα αυτά και κυρίως πρέπει το 12εκ να μην περιλαμβάνει και τα λειτουργικά. Γιατί αν το 12εκ είναι και λειτουργικά σημαίνει 6εκ καθαρά (με εφορία και λειτουργικά που είναι περίπου 1εκ και κάτι, πας συν τα μανατζερικά μην ξεχνάμε στα 6-6,5 το πολύ καθαρά).

2ον: Ποιός προπονητής μεγάλος θα πάρει το ρίσκο να αναλάβει μια ομάδα μαθημένη στην κορυφή χωρίς διοίκηση που θέλει να επενδύσει στο επίπεδό της που ξέραμε αλλά αντιθέτως κάνει μορφή αποεπένδυσης; Που δεν θα έχει τα χρήματα του παρελθόντος αλλά ένα καλό μπάτζετ που σημαίνει ότι αν δεν πάει πχ στο Φάιναλ Φορ θα είναι αποτυχία; Και ποιός προπονητής θα μπει σε σύγκριση με ένα μύθο όπως ο Ομπράντοβιτς; Ξέροντας ότι δεν μπορεί ποτέ να τον φτάσει ή πλησιάσει σε τίτλους και ανταπόκριση από τον κόσμο!

Συνεπώς ο Παναθηναϊκός πέραν από το γεγονός ότι πρέπει να βρει ένα διάδοχο άξιο ως ένα βαθμό του Ζοτς, δεν είναι καθόλου βέβαιο και ας είναι Παναθηναϊκός και 6 φορές πρωταθλητής Ευρώπης, να διαλέξει ή και άκουσον άκουσον για όσα ξέραμε, να τον επιλέξουν!  Οι πράσινοι έχουν πλέον μια βασική πρώτη επιλογή. Να πάνε σε νεαρό τεχνικό που θα κτίσουν πάνω του όπως και αυτός μια νέα ομάδα;

Ή σε ένα έμπειρο τεχνικό που όμως δεν είναι εύκολο να πείσουν και θα πρέπει και αυτός να κοστίσει όσο δύο καλά συμβόλαια με τα νέα δεδομένα αλλά και να του δώσουν και μπάτζετ που δεν υπάρχει ουσιαστικά σε μεγάλο βαθμό; Πας σε ένα νέο τεχνικό άφθαρτο ή εφόσον δεν μπορείς λύσεις τύπου Μεσίνα, σε κάτι ενδιάμεσο όπως Πιανιτζάνι ή Μαχμούντι κτλ;

Ο Παναθηναϊκός μάλλον θα σκεφτεί την λύση Ιτούδη που όμως δεν συγκεντρώνει πιθανότητες πολλές καθώς και ο ίδιος μάλλον πάει στην ασφάλεια Ομπράντοβιτς δίπλα στον Σέρβο. Από εκεί και πέρα θα πάμε στο πρώτο δίλημμα. Ονόματα όπως ο Μεσίνα δεν μπορεί να έρθουν γιατί πολύ απλά θέλουν μεγάλα μπάτζετ. Άρα ο ΠΑΟ πρέπει να πάει σε λύσεις τύπου Μπλατ (που όμως έμεινε Μακάμπι) και Πιανιτζάνι (που φεύγει αλλά ίσως προτιμήσει τα περισσότερα χρήματα τούρκικων ομάδων).

Λύσεις τύπου Μαχμούντι, Ρέπεσα κτλ δεν συγκεντρώνουν ενδιαφέρον καθώς σε αυτή την περίπτωση μπορεί να παίξουν περιπτώσεις νεαρών ταλαντούχων τεχνικών όπως ο Κατσικάρης πχ ενώ έχει ακουστεί ακόμα και ο Πεδουλάκης.

Το βέβαιο είναι ότι η διοίκηση του Παναθηναϊκού έχει δύσκολη και πολύ δουλειά και μια κρίσιμη απόφαση να πάρει. Το πιθανότερο είναι ότι αποκλείουμε Ιτούδη και μεγάλο όνομα για τους λόγους που είπαμε και πάμε σε μια λύση Έλληνα τεχνικού αν δεν μπορέσει κάποιον ανερχόμενο και προσιτό ακόμα ξένο τύπου Πιανιτζάνι.