Μεγάλα ερωτηματικά αλλά και αντιδράσεις και σχόλια προκάλεσαν εκ νέου τα προκριματικά του Ευρωμπάσκετ του 2013 στην Σλοβενία. Και ποικίλουν οι αντιδράσεις και “φωνές” των συμμετεχόντων και όχι μόνο για την αναγκαιότητα τόσο μεγάλων προκριματικών μέσα στο καλοκαίρι αλλά και την διοργάνωση του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος κάθε διετία.

Η αλήθεια είναι ότι το μπάσκετ δεν είναι ποδόσφαιρο και έχει μεγαλύτερο χώρο και δυνατότητες για δράση και με την έννοια αυτή θεσπίστηκε το κάθε δύο χρόνια Ευρωμπάσκετ οπότε μαζί με το Μουντομπάσκετ ανά τετραετία και την Ολυμπιάδα επίσης ανά τετραετία, το μπάσκετ έχει κάθε καλοκαίρι μια μεγάλη διοργάνωση και άρα κρατά τον κόσμο κοντά του και κερδίζει και νέους φίλους ειδικά σε εποχές που το ποδόσφαιρο δεν έχει τόσο μεγάλη δράση και ειδικά σε υψηλό επίπεδο.

Συνεπώς με την λογική αυτή είχαμε το κάθε δύο χρόνια Ευρωμπάσκετ. Όμως οι παίκτες φωνάζουν και έχουν δίκαιο για το γεγονός ότι δεν ξεκουράζονται ποτέ και έτσι είναι αναγκασμένοι πολλές φορές να κοντράρονται με τις ομάδες τους στο ΝΒΑ για το αν θα παίξουν ή άλλες φορές να ξεκουράζονται και έτσι να έχουμε ουσιαστική αλλοίωση στα Ευρωμπάσκετ με την έννοια ότι αλλάζουν οι ισορροπίες σε μεγάλο βαθμό από το αν θα κατέβουν τα μεγάλα αστέρια.

Επειδή στο μπάσκετ σε αντίθεση με το ποδόσφαιρο στους Ολυμπιακούς Αγώνες έχουμε κάτι σαν Μουντιάλ ποδοσφαιρικό που κατεβαίνουν όλα τα μεγάλα ονόματα και έχοντας και το κανονικό Μουντομπάσκετ, αυτό σημαίνει δύο πολύ μεγάλες διοργανώσεις μέσα σε μια τετραετία. Άρα αν βάλουμε και ένα Ευρωμπάσκετ κάθε 4 χρόνια, οι αθλητές κάτι κερδίζουν.

Συνεπώς είναι λογική να μετατεθεί το Ευρωμπάσκετ σε τετραετία και όχι διετία και άλλωστε παλιά ήθελαν πολλοί να αναλαμβάνουν τέτοια γεγονότα. Πλέον λόγω οικονομικής κρίσης γενικότερα είδαμε ότι οι ενδιαφερόμενοι περιορίστηκαν και άρα δεν χρειάζεται καν να “εξυπηρετηθούν” φίλοι… ψηφοφόροι!

Από εκεί και πέρα ένα μεγάλο ερωτηματικό είναι τα προκριματικά. Πότε πρέπει να γίνονται. Έχουμε δει πολλά προκριματικά που μεγάλοι επειδή τους λείπουν βασικά λόγω ΝΒΑ τα μεγάλα αστέρια τους, έχουν μείνει ακόμα και εκτός. Θα μπορούσε λοιπόν η διοργανώτρια να δίνει περισσότερες απευθείας συμμετοχές στο επόμενο Ευρωμπάσκετ σε σχέση με το περασμένο.

Αλλά εδώ δεν θα είχαν ενδιαφέρον ίσως οι θέσεις 5-8 αν και παίζουν ρόλο για το ΠροΟλυμπιακό τουρνουά οπότε μπορεί να πάει σε μια λύση συμμετοχής στο επόμενο Ευρωμπάσκετ των πρώτων 8 και του διοργανωτή και παγκόσμιου πρωταθλητή.

Το μεγάλο ερώτημα επίσης είναι πότε θα γίνονται οι αγώνες. Η αλήθεια είναι ότι όπως είδαμε και σε αυτά τα προκριματικά νέες χώρες που η ΦΙΜΠΑ θέλει να τις βάλει στο “παιχνίδι” γέμισαν τα γήπεδα και είχαμε και εκπλήξεις και καλά ματς και το μπασκετάκι κέντρισε το ενδιαφέρον…

Βεβαίως αυτό θα μπορούσε να γίνει και το χειμώνα που όλοι οι παίκτες θα έδιναν το παρών και θα μπορούσαν όπως γίνεται και στο ποδόσφαιρο να βρεθούν σε συνεργασία με Ευρωλίγκα, λίγκες κτλ, κενές ημερομηνίες.

Εδώ όμως θα είχαμε ένα άλυτο τεράστιο πρόβλημα. Καμία ομάδα του ΝΒΑ δεν θα άφηνε τους παίκτες της και έτσι θα είχαμε ακόμα μεγαλύτερη αλλοίωση δυναμικότητας ουσιαστικά. Συνεπώς τα τέλη Αυγούστου δεν είναι κακή ιδέα καθώς υπάρχει μεγαλύτερη άνεση για τους ΝΒΑερς να έρθουν.

Ίσως θα μπορούσαν να είναι πιο γρήγορα χρονικά τα προκριματικά και χωρίς να παίζουν οι μεγάλες ομάδες σε κάτι Αλβανίες και Λουξεμβούργα… Και να έχουμε κάτι ανάλογο με τα προκριματικά της Ευρωλίγκα. Αλλά έτσι θα έχανε στις νέες αγορές το μπάσκετ που θέλει να μπει γιατί δεν θα έβλεπαν την Σερβία και την Ιταλία πχ και τα μεγάλα τους ονόματα οι μικρές χώρες.

Συνεπώς είναι λογικό ότι όποια απόφαση και να πάρουμε πάντα κάποιος θα γκρινιάζει και δεν υπάρχει κάτι τέλειο για κανένα. Οπότε συνεχίζουμε χωρίς γκρίνιες και με την αγάπη μας για το μπάσκετ και το άθλημα ότι απόφαση και να πάρει η ΦΙΜΠΑ και η Ευρωλίγκα και ο καθένας.