drosos1Πάει και η πρεμιέρα της 2ης φάσης της Ευρωλίγκα λοιπόν που όμως δεν έχει άμεση πίεση αφού με 14 ματς ευνοούνται οι μεγάλοι και οι καλοί και γκέλες να κάνεις μπορείς να σώσεις την παρτίδα. Βεβαίως οι ελληνικές ομάδες και οι φίλοι τους είναι πλέον μάλλον κακομαθημένοι και επειδή είχαν καλή πρώτη φάση τους ξένισε η αγχωτική νίκη του Παναθηναϊκού και η ήττα του Ολυμπιακού. Και οι δύο πάντως προχωράνε καλά και αναμενόμενα και όχι απλά δεν έχουν λόγους ανησυχίας, αλλά πρέπει να είναι και αισιόδοξοι.

Ας δούνε άλλωστε όλοι τι κάνουν μεγάλοι (;) προπονητές και ομάδες στην Ευρωλίγκα που αν ήταν οι δικοί μας πχ προπονητές στους πάγκους αυτούς (Μιλάνο, ΤΣΣΚΑ, Εφές, Φενέρ, Μπαρτσελόνα) θα τους είχαν.. κρεμάσει! Έχασε λοιπόν ο Ολυμπιακός. Και; Αν είναι να χάσει κάποια ματς ο Ολυμπιακός δεν είναι αυτό της Κάχα μέσα σε αυτά; Μια Κάχα με μεγαλύτερο ίσως μπάτζετ από του Ολυμπιακού και σκληρή έδρα και παράδοση που την βρήκε πεθαμένη λόγω Ιβάνοβιτς και της έριξε μια 20αρα προ μηνός και τώρα ξένισε που έχασε εύκολα.

Μα γιατί; Μια χαρά ομάδα είναι η Κάχα και ήταν λογικά δύσκολο το ματς. ΟΚ, έκανε κακή εμφάνιση ο Ολυμπιακός αλλά μέσα στο πρόγραμμα δεν είναι και ένα κακό ματς και μια κακή περίοδος; Λένε τώρα πάλι κάποιοι για Μπαρτζώκα. Οκ, έκανε λάθος που δεν έβαλε μαζί Πρίντεζη και Αντιτς και τους καθάρισε ο Λάμπε. Αλλά και τα λάθη μέσα στο πρόγραμμα δεν είναι; Ή δεν έκαναν λάθη οι Ομπράντοβιτς και Ίβκοβιτς; Ή κέρδιζαν όλα τα ματς και δεν το θυμάμαι; Λένε για τον Πάουελ ότι ήταν ανύπαρκτος.

Μα είπαμε μια βελτιωμένη έκδοση του Άρμστρονγκ είναι ατομικά αλλά επειδή στον Ολυμπιακό η ομάδα είναι έτοιμη και δουλεμένη από πέρσι κιόλας, έχει έτοιμες φάσεις ο αμερικανός που της τελειώνει και δείχνει χρήσιμος. Αλλά είναι προίόν της ομάδας και όχι ατομικής ποιότητας. Συνεπώς δεν έγινε κάτι που έχασε ο Ολυμπιακός και δεν είναι κακή καν ήττα. Και θα έρθουν και άλλες όπως και μεγάλες νίκες και δεν άλλαξε κάτι.

Ο Παναθηναϊκός από την πλευρά του πήρε μια σημαντική νίκη από πολλές απόψεις. Θα ήταν πολύ άσχημο και θα τον… κυνήγαγε ένα ξεκίνημα με γκέλα από ομάδα της 2ης γραμμής σαν όνομα και μάλιστα εντός. Επίσης επειδή έχουν όλα διπλή ανάγνωση κρατάμε μερικά πράματα. Είναι σημαντικό ότι νίκησε χωρίς Διαμαντίδη (ο Σχορτσιανίτης ούτως ή άλλως είναι 15′ και έχει και άλλους παίκτες πλέον εκεί). Αλλά δεν έχει μάθει να παίζει χωρίς τον αρχηγό του.

Είναι επίσης σημαντικό να κερδίζει χωρίς ουσιαστικά Διαμαντίδη και Ούκιτς που πάνω τους χτίστηκε ουσιαστικά η νέα ομάδα. Από την άλλη είχε ένα εκπληκτικό πρώτο μέρος και ένα κάκιστο δεύτερο που ήταν τραγικός, έπαιζε με την φωτιά και τελικά νίκησε με την εμπειρία, την έδρα και την τύχη. Δεν μπορούσε να παίξει πιν εν ρολ και να βάλει την μπάλα στο καλάθι. Δεν βγαίνει έτσι όμως 14 αγωνιστικές πρόγραμμα στην Ευρωλίγκα και ειδικά αν δεν έχει σε κάποια σημαντικά ματς τον Διαμαντίδη.

Ο Καπόνο τα έχωνε μπροστά όπως τα λέγαμε και έτσι θα είναι. Λένε είναι τρύπα στην άμυνα. Οχι δεν είναι. Απλά δεν είναι ατομικά καλός αμυντικός. Αλλά χτες τον ξέχασε ο Πεδουλάκης στον πάγκο όταν ο Παναθηναϊκός πελαγοδρομούσε. Και ο απόλυτα επιτυχημένος Πεδουλάκης χτες ήταν σε κακή μέρα. Ξέχασε τον Καπόνο και ας έχει μις ματς στην άμυνα. Άλλωστε από την επίθεση πήγε να χάσει καθώς αμυντικά είχε πάλι σχεδιάσει και το πέτυχε να δεχτεί 65-67π. Και αυτό είναι δικό του έργο.

Ο Ούκιτς ήταν τραγικός αλλά αν τον θέλει ο Παναθηναϊκός πρέπει να παίζει 25′. Αυτός είναι ο Ούκιτς αλλιώς τον διώχνεις. Και δεν γίνεται όταν έχεις +15 και τον Διαμαντίδη εκτός να μην έχεις τον Ούκιτς εντός που ξέρει να κρατά την μπάλα (να την τρώει όπως έλεγε ο Γεωργίου στην ΕΡΑ ΣΠΟΡ..!) και ειδικά μάλιστα στην τελευταία επίθεση που απλά έπαιζες και με τον χρόνο. Και την πήρε να την κατεβάσει ο ασταθής σαν κλασικός πόιντ Μπανκς που την έχασε και παραλίγο να χάσεις και το ματς τζάμπα και βερεσέ.

Από εκεί και πέρα όμως ο ΠΑΟ δουλεύει σωστά γενικά και με την άμυνά του, κερδίζει και χωρίς τον Διαμαντίδη, αλλά επιμένω ότι χωρίς άνοδο επιθετικά του αρχηγού του και πλήρη ενσωμάτωση του Ούκιτς, θα είναι 20-30% κάτω από αυτό που μπορεί. Από εκεί και πέρα ο ΠΑΟ δείχνει πλέον έχοντας βάθος ότι όπως είναι η Ευρωλίγκα φέτος μπορεί να κερδίσει παντού αλλά και να χάσει αντίστοιχα.

Ο Καπόνο θα είναι κλειδί και δικαιώνεται η επιμονή του Δημήτρη Γιαννακόπουλου να τον αποκτήσει ντε και καλά. Ο Γκιστ είναι χρήσιμος αλλά 4-5αρι και λίγο μπερδεμένος ειδικά τώρα που είναι αρχή και σε ομάδα με αρχές. Δεν κάνει την διαφορά αλλά δίνει βάθος.