drosos1Είναι ανοιχτό το ντέρμπι; Ορθάνοιχτο είναι η απάντηση! Ένα ντέρμπι, ένα Ελ Κλάσικο που απέκτησε ξαφνικά χρώμα και βαθμολογικό ενδιαφέρον αφού κρίνεται το πλεονέκτημα της έδρας σε πολύ μεγάλο βαθμό και μαζί και ο μισός τίτλος που συνεπάγεται αυτό. Και είναι και σε μια εποχή που υπάρχει γκρίνια στις δύο ομάδες και που προηγείται του πρώτο τίτλου της χρονιάς, του κυπέλλου την Κυριακή.

Μέχρι πριν ένα μήνα ίσως και λίγο πιο κοντά, θα λέγαμε ότι αρχικά το παιχνίδι είναι αδιάφορο ουσιαστικά και μια προπόνηση πριν την πρώτη κούπα. Ακόμα και αν είχε ενδιαφέρον βαθμολογικό όπως τώρα, θα λέγαμε ότι ο Ολυμπιακός έχει προβάδισμα με το μομέντουμ από τον τρομερό δεύτερο γύρο της 1ης φάσης στην ευρωλίγκα. Τα πράματα όμως έχουν πλέον αλλάξει δραματικά ίσως.

Ο Ολυμπιακός δεν έχει καλό μομέντουμ και έχει κάνει μια σημαντική κοιλιά διανύοντας περίοδο ντεφορμαρίσματος. Με παίκτες βασικούς όπως ο Παπανικολάου ντεφορμέ. Με τον καλύτερό του παίκτη στην περιφέρεια αμυντικά τον Μάντζαρη να είναι εκτός και να ψάχνει παίκτη στην θέση του καθώς τον χάνει για όλη την σεζόν.

Ακόμα έχει αρνητική ψυχολογία από την ήττα στην Πυλαία με τον ΠΑΟΚ και την αμφισβήτηση, κακώς, για τον Μπαρτζώκα στον πάγκο αν και σαφώς κάνει λάθη στην διαχείριση όπως με την επιμονή του στο ροτείσον βάση χρόνου και όχι αναγκών της κάθε αναμέτρησης.

Ο Ολυμπιακός λοιπόν έχει να διαχειριστεί όλα αυτά αλλά και επιπροσθέτως την πίεση για το αποτέλεσμα καθώς αυτή την φορά είναι φαβορί και πρέπει να κερδίσει για να αποδείξει την ανωτερότητά του. Αυτό το γεγονός που φόρτωνε με πίεση και άγχος τον ΠΑΟ τόσα χρόνια όταν κυνήγαγε σαν μίνι αουτσάιντερ ο Ολυμπιακός.

Από την άλλη πλευρά, έχουμε ένα Παναθηναϊκό που δεν πείθει στην επίθεση αλλά έχει μια συνολικά καλή και μεστή εικόνα αφού έχει δουλέψει πολύ στην άμυνα και είναι εξαιρετικός στο κομμάτι αυτό με την στάμπα του Πεδουλάκη. Βέβαια αυτό είναι το ένα κομμάτι της ιστορίας καθώς στην άμυνα ο Παναθηναϊκός είναι εξαιρετικός αλλά δεν κερδίζεις τα μεγάλα ματς μόνο από την άμυνα και αυτό φάνηκε και με την Ρεάλ αλλά και με κάποιες τυχερές νίκες των “πρασίνων” νωρίτερα στην ευρωλίγκα ή ακόμα και με την Μπάμπεργκ.

Ο ΠΑΟ πάντως δείχνει να προτιμά όπως λέει το παρασκήνιο αν μπορούσε να διαλέξει μια νίκη στα δύο επερχόμενα Ελ Κλασικο, στο κύπελλο για να πάρει τον πρώτο τίτλο για φέτος σαν νέα ομάδα άλλωστε σε ρόστερ. Παρόλα αυτά βλέπει την ευκαιρία να διεκδικήσει την νίκη με τα νέα δεδομένα στο ΣΕΦ και να φτιάξει την ψυχολογία αλλά και να βάλει σε μπελάδες τον Ολυμπιακό με την έννοια ότι θα υπάρξουν κλυδωνισμοί ειδικά αν χάσει και στον κύπελλο μετά. Σε αυτές τις περιπτώσεις λέμε όλοι που θα κριθεί το παιχνίδι.

Αυτά είναι λόγια για να λέμε συνήθως. Ενα Ελ Κλάσικο είναι πάντα ένα Ελ Κλάσικο και όλα είναι πάντα πιθανά όποια και αν είναι η διαφορά των ομάδων. Πάντως βασικά με την εικόνα των ομάδων τελευταία το ματς θα έχει πολύ δύναμη και αμυντική προσήλωση αλλά κλειδί θα είναι λογικά το τρίποντο. Καθώς ο Ολυμπιακός όταν δεν έχει μακρινό σουτ παρουσιάζει μεγάλα νεκρά διαστήματα στην επίθεση. Βέβαια ο Ολυμπιακός στο ΣΕΦ όπως έκανε και με την Φενέρ αναζητά το τρανζίσιον και το ανοιχτό γήπεδο.

Συνεπώς έτσι καλύπτει ακόμα και το κακό τρίποντο όταν δεν έχει την μέρα του. Και που κλειδί στο μακρινό σουτ είναι πολλές φορές ο Παπανικολάου που είναι κουρασμένος τελευταία. Από εκεί και πέρα ο Ολυμπιακός θέλει να πάει στους 75-80 π που δύσκολα θα πάει ο φετινός Παναθηναϊκός σε ένα τόσο δύσκολο εκτός έδρας παιχνίδι εκτός αν έχει μακρινό σουτ που μέχρι τώρα είναι το απόλυτο κλειδί στην επιθετική του λειτουργία.

Ο ΠΑΟ που θα πάει το ματς στους 65π περιορίζοντας σαφώς τον Σπανούλη για να του μπλοκάρει την γρήγορη εκτέλεση και τις συνεργασίες και ακόμα να έχει όπως θέλει καλές επιστροφές για να αποφύγει το τρανζίσιον και το ανοιχτό γήπεδο που αναζητά ο Ολυμπιακός. Ο ΠΑΟ πάντως θέλει να λύσει τον γόρδιο δεσμό στην επίθεση που καθώς ο Σχορτσιανίτης δεν είναι σε καλή κατάσταση και παίζει κανένα δεκάλεπτο και όχι ποιοτικό να κάνει την διαφορά και καθώς επίσης ο Διαμαντίδης είναι επιθετικά παραδόξως άτολμος χωρίς πατήματα και σκορ, κλειδί απόλυτα είναι το τρίποντο που δοκιμάζει πολλά.

Αν του βγουν έχει καλώς, αν όχι όπως με την Ρεάλ ή και στον 1ο γύρο στο ΟΑΚΑ (60-64 με 6/25τρ) αντίο ζωή που λέμε. Και εδώ είναι το θέμα αν μπορέσει να βάλει καινούργια πράματα ο ΠΑΟ και ο Πεδουλάκης στο παιχνίδι του τριφυλλιού. Ή πράματα που έχει και δεν τα βγάζει όπως τα πικ εν ρολ, όπως τα μις ματς έχοντας παίκτες ψηλούς και διεισδυτικούς με τους Διαμαντίδη και Ούκιτς και να αξιοποιήσει τον παροπλισμένο και με κακή διαχείριση σαφώς από τον πάγκο Καπόνο.

Καθώς με όλα αυτά τα δεδομένα και τελευταία εικόνα περιμένουμε κλειστό ματς με πολύ δύναμη και πάθος και στους 65-70π που αν ο Ολυμπιακός τρέξει θα το πάρει και αν ο ΠΑΟ έχει πάνω από 9-10τρ και με ποσοστά πάνω από 45% μπορεί να πάει στους 70π και να κάνει το διπλό με την άμυνά του. Όπως και το να βρει ο Ολυμπιακός στην κλειστή άμυνα του ΠΑΟ λύσεις στο σετ μπάσκετ στο 5 εναντίον 5. Πάνω απ όλα όμως να έχουμε ένα ήρεμο ντέρμπι χωρίς ακρότητες και ο καλύτερος ας κερδίσει.