Ποδαρικό με το αριστερό για τον Παναθηναϊκό λοιπόν και στην ευρωλίγκα και είναι λογικό να υπάρχει ένας πρόωρος προβληματισμός. Μετά από την ήττα και την εμφάνιση την Δευτέρα στο ντέρμπι του ΣΕΦ, με τον Ολυμπιακό, οι πράσινοι για ένα ακόμα παιχνίδι ηττήθηκαν. Και είναι λογικό να είναι πιο έντονη η κριτική ή η απογοήτευση, από την στιγμή που η ήττα ήρθε από την Λιέτουβος Ρίτας, μία ομάδα που χρειάστηκε τα προκριματικά για να είναι στους ομίλους και μεγάλος πρωταγωνιστής για τους Λιθουανούς, ήταν ένας πρώην «ερυθρόλευκος» ο Σεϊμπούτις. Αλλά νομίζω ότι αυτό που προβλημάτισε περισσότερο, είναι ότι γενικά πρώην ρολίστες στην ελληνική λίγκα, ήταν αυτοί που κέρδισαν τον πρωταθλητή Ελλάδας και ο λόγος για τους Τέπιτς, Σεϊμπούτις, Γκετσεβίτσιους και Γλυνιαδάκη.

Η Λιέτουβος ειδικά εντός έδρας δεν είναι μία αμελητέα ποσότητα, το έδειξε και χθες άλλωστε, αλλά στην θεωρία τουλάχιστον δεν είναι μία από τις ομάδες που μπορεί να φοβίσει τον Παναθηναϊκό και υπό φυσιολογικές συνθήκες θα την κερδίσει στις 8 από τις 10 φορές που θα την αντιμετωπίσει, αφού ούτε ο Κουκ είναι top class παίκτης, ούτε και ο Σονγκάιλα επίσης θα μπορέσει να κάνει τόσο καλό παιχνίδι στο δεύτερο γύρο μέσα στο ΟΑΚΑ.

Τι έφταιξε για τον Παναθηναϊκό λοιπόν για να χάσει ένα ακόμα παιχνίδι, έστω και στην παράταση; Μα το έχουμε πει από την προηγούμενη εβδομάδα, όταν πολλοί έλεγαν ακριβώς τα αντίθετα, εμείς γράφαμε ότι είναι αργός, με βαριά πόδια και ανέτοιμος… Δεν θα πούμε τα ίδια αλλά θα πάμε παραπέρα. Θα πάμε εκεί που είχαμε σταθεί στο ίδιο κείμενο σε δύο αράδες μετά από την πρώτη διαπίστωση, ότι είναι πιο πλήρης από πέρσι και όσο περνάει ο καιρός θα βρίσκει ρυθμό και ότι το μεγάλο βάρος πέφτει στον Πεδουλάκη στην διαχείριση.

Η αλήθεια είναι ότι το χθεσινό παιχνίδι χάθηκε στην πρώτη περίοδο, όσο περίεργο και αν ακούγεται αυτό. Το πρώτο 10λεπτο ήταν τόσο έντονο και με τόσο γρήγορο ρυθμό, που ήταν μαθηματικά βέβαιο ότι ο Παναθηναϊκός στην πορεία της αναμέτρησης θα έφθινε σε ενέργεια και σε δυνάμεις, ειδικά στην άμυνα. Και το είδαμε αυτό στις περιστροφές του και στα πόσα ελεύθερα σουτ άφησε στον αντίπαλο του.

Δεν μπορούσε να περιμένει κανείς ότι μέσα σε ένα τριήμερο και μετά από ένα ντέρμπι, οι πράσινοι θα μπορούσαν να είναι πολύ καλύτεροι και πιο γρήγοροι σε σχέση με το παιχνίδι της Δευτέρας, όπως δεν θα μπορούσε να περιμένει κανείς, εκτός αν είναι αδαής, ότι θα έμεναν τόσο χαμηλά στο σκορ και στους 45 π. Οι Λιθουανοί στο πρώτο δεκάλεπτο άνοιξαν τον ρυθμό και δυστυχώς για τον Παναθηναϊκό αντί να τους αναχαιτίσει, ακολούθησε το παιχνίδι τους και εκεί έγινε το μοιραίο λάθος. Αν οι πράσινοι είχαν καταφέρει να ελέγξουν εκεί το ρυθμό, το ματς θα είχε μάλλον διαφορετική έκβαση, τουλάχιστον σε ότι έχει να κάνει με την νίκη.

Από εκεί και πέρα όλα ήρθαν φυσιολογικά. Ο Πεδουλάκης δεν μπορούσε να μην πάει σε ένα μεγάλο ροτέισον. Έχοντας αντιληφθεί και γνωρίζοντας και ο ίδιος ότι η ομάδα είναι ανέτοιμη από επίπεδο φυσικής κατάστασης, αλλά και αγωνιστικής ετοιμότητας, πήγε και πάλι σε ένα μεγάλο ροτέισον. Αυτή την φορά έδωσε και χρόνο συμμετοχής ακόμα και στον Γιάνκοβιτς, που ήταν ο μοναδικός που δεν είχε χρησιμοποιήσει στο ντέρμπι. Δεν είχε άλλη επιλογή, αφού είδε και τον αντίπαλο του να πηγαίνει επίσης σε ένα μεγάλο ροτέισον. Από ότι φαίνεται θεωρεί ότι για να κρύψει αδυναμίες και να δώσει ανάσες σε παίκτες, χρησιμοποιεί πολύ αυτό το μπες βγες, που δικαιολογημένα εκνευρίζει πολλούς από τους φίλους της ομάδας, από όσο αφουγκράστηκα χθες..

Αυτό που δεν πρέπει να λησμονούμε είναι ότι χθες είχε εκτός και τον Μπράμος, ένα παίκτη που και αυτός είναι ανέτοιμος, αλλά από την άλλη θα μπορούσε στην άμυνα να αναλάβει ειδικούς ρόλους και να δώσει λύσεις, που ίσως ήταν αρκετές για να πάρει την νίκη. Και δίκαια ο ΠΑΟ μπορεί να φωνάζει για την φάση με τον Ουίκιτς και τα βήματα που χρεώθηκε σε ένα κρίσιμο σημείο πριν από το τέλος, που δεν έγιναν ποτέ…

Θεωρώ ότι η μεγαλύτερη ανησυχία, είναι ότι ακόμα και οι παίκτες που ήταν από το ξεκίνημα της προετοιμασίας, δείχνουν ανέτοιμοι, σε σχέση πάντα με το επίπεδο που θα έπρεπε να είναι τέτοια εποχή. Όσο ο ΠΑΟ δεν δημιουργεί ρήγματα με τον Διαμαντίδη στην επίθεση, είναι πιο στατικός, για αυτό και η χρησιμοποίηση και του ανέτοιμου Ούκιτς θαρρώ, αν και τα 22’ που αγωνίστηκε χθες ήταν υπερβολή. Ο αρχηγός ήταν «βαρίδι» στο χθεσινό ματς για τον ΠΑΟ, εκτός και αν απομονώσουμε το τελευταίο του τρίποντο, αυτό ήταν όμως το πρώτο και μοναδικό εύστοχο από τα 7 που επιχείρησε συνολικά. Εντύπωση μου έκανε, ότι στις κρίσιμες επιθέσεις στην παράταση, ειδικά στην μία, πήγε στην επαναφορά από το πλάι και όχι για να πάρει την μπάλα…

Είναι δεδομένο ότι ο Παναθηναϊκός θα είναι μετά από 15-20 μέρες πολύ καλύτερος και πιο έτοιμος σε επίπεδο φυσικής κατάστασης και έκρηξης, αυτό το έχουμε πει ήδη εδώ και μέρες. Το θέμα είναι πως θα μπορέσει να κρύψει το πρόβλημα του, ότι είναι υπερβολικά αργός αυτό το καιρό. Δείχνει ότι θα πηγαίνει σε μάξιμουμ ροτέισον, δεν έχει και άλλη λύση, πρέπει να κρατήσει ούτως ή άλλως και ισορροπίες και αρκετούς ευχαριστημένους. Θα έχει άλλωστε τέτοιο πονοκέφαλο όλη την σεζόν. Το θέμα είναι η σωστή διαχείριση και το τάιμινγκ της κάθε αλλαγής.

Ο Μαυροκεφαλίδης που για ένα ακόμα ματς μας δικαιώνει ότι είναι η καλύτερη κίνηση του ΠΑΟ μετά από τον Φώτση, μπορούσε να βοηθήσει περισσότερο από τα 10’ που αγωνίστηκε. Άρεσε πολύ η αλλαγή του έλληνα τεχνικού, με τον Μπατίστ να μπαίνει στην παράταση και να του περνάει την μπάλα, ο αμερικάνος δεν είναι για το πικ εν ρολ πλέον, χαρακτηριστική η φάση που πήρε την λόμπα και πήγε για το κάρφωμα αλλά δεν… Ο Μπατίστ είναι ένα πολύτιμο εργαλείο και για τον φετινό ΠΑΟ αλλά για ειδικές καταστάσεις…

Ο Παναθηναϊκός επίσης με τον Φώτση και τον Μαυροκεφαλίδη να εκτελούν από μέση και μακρινή απόσταση, θα δημιουργεί «αεροδιαδρόμους» στις αντίπαλες άμυνες για τους περιφερειακούς, τους είχε και χθες, απλά κανείς δεν τους εκμεταλλεύτηκε ή δεν ήταν σε θέση να το κάνει.

Εν κατακλείδι ο Παναθηναϊκός, ήταν βελτιωμένος στο Βίλνιους σε σχέση με το παιχνίδι του ΣΕΦ και ο Ματσιούλις έδειξε καλύτερος όπως και οι Λάσμε, Γκιστ. Δεν χάθηκε και ο κόσμος με την ήττα, αν και είναι από αυτές που πληγώνουν επιπλέον το γόητρο του κόσμου, αλλά θα ξεχαστεί αρκετά γρήγορα. Την επόμενη αγωνιστική με αντίπαλο την Λαμποράλ, θα είναι πολύ καλύτερος στο ΟΑΚΑ, το θεωρούμε δεδομένο. Το θέμα είναι να μην παρασυρθεί και θεωρήσει ότι οποιοδήποτε στραβοπάτημα έχει τον τρόπο και τον χρόνο να το καλύψει, καλό θα είναι να κερδίζει ακόμα και αν δεν παίζει αυτό που μπορεί, έχει αυτή την δυνατότητα. Ο φετινός Παναθηναϊκός έχει ακόμα μεγαλύτερες προοπτικές από πέρσι, είναι θέμα διαχείρισης καθαρά η επιτυχία του και πρέπει άμεσα να ανεβάσει στροφές. Προς το παρόν πρέπει να προβληματίζεται αλλά όχι να ανησυχεί…