Αν και τα φιλικά δεν αποτελούν ασφαλές εφαλτήριο συμπερασμάτων για την συνέχεια και για τις επίσημες υποχρεώσεις, εν τούτοις δεν παύουν να αποκαλύπτουν κάποια πράγματα για την πραγματική εικόνα των ομάδων. Και οι ειδικοί βλέπουν τις ομάδες που δουλεύουν και αυτές που… κοροϊδεύουν και θα περιμένουν να βγει λαβράκι ο Αμερικανός για να πετύχουν τον στόχο τους και θα παίζουν το μπάσκετ του γύρω γύρω όλοι και ότι κάτσει στο τρίποντο.

Ήδη λοιπόν υπάρχει μια αρχική εικόνα βάση ρόστερ και φιλοσοφίας των ομάδων χωρίς πάντως να έχουμε σαφή αντίληψη για όλους αφού που να προλάβουμε να τους δούμε ακόμα άπαντες. Πάντως είδαμε τα μεγάλα φιλικά, αυτά των μεγάλων, των “αιωνίων” σε Ιταλία και Βουλγαρία και άλλωστε αυτοί είναι που συγκεντρώνουν τα φλας της δημοσιότητας.

Ο Ολυμπιακός έδειξε ότι βαδίζει αναμενόμενα στο περσινό πλάνο. Ορθώς ο Μπαρτζώκας δεν έχει πολλά να αλλάξει, σχεδόν τίποτα, και απλά θέλει να μοιράσει καλύτερα και σύμφωνα με τον δικό του τρόπο σκέψης τον χρόνο και ιδιαίτερα από την στιγμή που αποκτήθηκε και ο Περπέρογλου που είναι παίκτης πρώτο ράφι και άρα πρέπει να βρει χρόνο.

Ο Μπαρτζώκας που θα δοκιμάσει τον “Πέρπε” και σε ψηλά σχήματα στο “2”. Γενικά ότι έβλεπε πέρυσι το βλέπει από κοντά πλέον και κάνει μερικές προσθαφαιρέσεις σε κάποια συστήματα. Για παράδειγμα είναι φανατικός υπέρμαχος της συνεχής κίνησης στο πέντε εναντίον πέντε που ο Ολυμπιακός είχε κάποια προβλήματα πέρυσι και έτσι δουλεύει πάνω στο κομμάτι αυτό και την αγαπημένη του επιθετική άμυνα.

Μοιράζει τους ρόλους και στους ψηλούς και γενικά οι “ερυθρόλευκοι” έχοντας την ίδια ομάδα ακριβώς με πέρυσι, είδαμε ότι στα φιλικά μπήκαν στο σημείο αφετηρίας αφού πάμε με κεκτημένη ταχύτητα. Πάντως ο Μπαρτζώκας μετά και το ναυάγιο με τον Καββαδά ψάχνει και ένα ψηλό αλλά και ένα περιφερειακό ακόμα θέλοντας να γεμίσει το ρόστερ αφού ουσιαστικά μετρά μόλις 13 παίκτες αυτή την στιγμή, αλλά όλοι πρωτοκλασάτοι ή σχεδόν πρωτοκλασάτοι.

Και άλλωστε ο Ολυμπιακός στην Ιταλία αντιμετώπισε καλές ομάδες αφού η Σάσαρι είναι από τις πλέον ανερχόμενες και με πολύ επιθετικό μπάσκετ, η Σιένα έριξε ταχύτητα αλλά είναι Σιένα και η ΤΣΣΚΑ είναι ΤΣΣΚΑ χωρίς πάντως απόντος φέτος του Κιριλένκο και του Σβεντ να τρομάζει. Αλλά θα έχει μεγάλο προπονητή (Μεσίνα)!

Από την άλλη πλευρά όπως κάναμε πέρυσι με τον Ολυμπιακό λόγω αλλαγών, αντίστοιχα ασχολούμαστε φέτος με τον Παναθηναϊκό που άλλαξε όλο το ρόστερ. Βασικά όμως εδώ δεν είδαμε πολλά. Καθώς χωρίς τους δύο βασικούς του πόιντ και αστέρια της ομάδας όπως οι Διαμαντίδης και Ούκιτς, δεν μπορούμε να δούμε αυτά που θέλει να δει και ο Πεδουλάκης. Άλλωστε αυτοί οι δύο θα είναι ο κινητήριος μοχλός επιθετικά.

Επίσης όταν λείπουν οι παίκτες που από αυτούς θα περνάει κατά 60-70% η μπάλα και το 30-40% των επιθέσεων θα εκδηλώνεται από αυτούς, δεν μπορούμε να κρίνουμε σωστά τους άλλους. Για παράδειγμα ο Κίτσεν έδειξε θετικά στοιχεία αλλά παίζοντας πολύ περισσότερο και παίρνοντας πρωτοβουλίες που δεν θα έχει όταν μπουν οι βασικοί. Άρα δεν αποτελεί κριτήριο και επιμένω ότι είναι ένα γυμνασμένο παιδί στην περιφέρεια αλλά χωρίς κάτι σούπερ. Καλούτσικος ρολίστας αλλά ξέρει ότι αυτό πρέπει να κάνει και δείχνει να το ευχαριστιέται και είναι σημαντικό.

Ο Πάνκο θα είναι ο Πάνκο που περιμένουμε των 8-10π και 3-4ρ αλλά λείπει το βασικό 4αρι που ψάχνει ο ΠΑΟ για να δούμε πως θα είναι η φροντ λάιν του. Σαφώς μην ξεχνάμε ότι ο 34αρης Πάνκο πέρυσι δεν είχε δύο ματς την εβδομάδα. Θετικότατος ήταν ο Σχορτσιανίτης αλλά το θέμα είναι να διατηρηθεί όλη την σεζόν έτσι καθώς πάντα ξεκινά καλά. Ο Άρμστρονγκ θα είναι αυτός που περιμένουμε. Αλτικός αλλά με πρόβλημα στην ατομική άμυνα με βαριά σέντερ. Καλός για τα μικρομεσαία ματς, λίγος για τα μεγάλα.

Αυτός που μ’ άρεσε και δείχνει να βρίσκει πάλι πατήματα καθότι προέρχεται από σοβαρούς τραυματισμούς αλλά είναι σε καλή ηλικία, είναι ο Μασιούλις που είναι κλειδί καθώς μαζί με τον σοβαρότατο και σταθερό Μπράμος, φτιάνουν μια εξαιρετική περιφέρεια. Ο ΠΑΟ θα παίζει σκληρά στην άμυνα όπως με τον Ζοτς και καθότι είναι θιασώτης της ίδιας σχολής και ο Πεδουλάκης, θα είναι ανταγωνιστικός και με τους μεγάλους αλλά πρέπει να βρει καλό 4αρι και να είναι εξαιρετικός ο Σόφο για να βγει η χρονιά επιτυχημένα στην φροντ λάιν στα μεγάλα ματς και να μην μπουκώσει με όλη την αντίπαλη ομάδα κρεμασμένη πάνω στην περιφέρεια του που ειδικά φέτος περιμένει ακόμα περισσότερο και από πέρυσι που είδαμε πως μπούκωνε λόγω της έλλειψης Φώτση (μακρινό σουτ από 4αρι), θέλει δημιουργία και καθαρό μυαλό.

Όσον αφορά στις άλλες ομάδες δεν έχω σαφή γνώμη αλλά φαίνονται κάποια πράματα. Οι τιμές έπεσαν και ΠΑΟΚ και Άρης έκαναν καλές κινήσεις περιμένοντας πρωτοβουλίες από Ελληνες έστω και γηρασμένους αλλά με έμπειρους προπονητές. Λογικά θα είναι καλύτεροι από πέρυσι. Ο Πανιώνιος έχει πολύ καλό ρόστερ αλλά θέλει να δέσει. Για τον Κολοσσό δεν έχουμε εικόνα αλλά έχει έμπειρη περιφέρεια και αν του βγουν οι ψηλοί που είναι άγνωστοι, μπορεί να βρει την άκρη.

Η Καβάλα δεν μ’ αρέσει καθόλου με μετριότατο ρόστερ και με όλη την ομάδα καινούργια. Ο Απόλλων Πατρών θα έχει πρόβλημα στο σκορ καθώς δεν έχει στάρτερ-σκόρερ. Και δεν πήρε ένα Αμερικανό ηγέτη. Ο Πανελευσινιακός δείχνει σοφτ στην άμυνα και μπερδεμένος. Ο Ίκαρος δουλεύει καλά. Ο ΚΑΟΔ και ο Ηλυσιακός θα είναι στα περσινά επίπεδα, ο ΑΓΟΡ ακόμα πρέπει να τον δούμε και το Περιστέρι χωρίς Αμερικανούς ακόμα δείχνει ότι δουλεύει στην άμυνα αλλά δεν υπάρχει εικόνα για την επίθεση.

Και άλλωστε παιδιά σκόρερ που βλέπετε τώρα σε πολλές ομάδες, σε λίγο θα… παρκάρουν ίσως κακώς στις περισσότερες περιπτώσεις μόλις ενσωματωθούν οι Αμερικανοί.