Ο Μάκης Δρόσος, μερικές ώρες μετά από το κατά φημισμό ντέρμπι όπως λέει χθες στο ΣΕΦ, δεν μπορεί παρά μόνο να παραθέσει σκόρπιες σκέψεις, που είχε κρατήσει στις σημειώσεις του κατά την διάρκεια της αναμέτρησης και να ευχηθεί καληνύχτα και καλή τύχη μέχρι το παιχνίδι του δεύτερου γύρου στο ΟΑΚΑ..

Σε μία εβδομάδα που το ελληνικό μπάσκετ θρηνεί και έχει δεχθεί αλλεπάλληλα χτυπήματα, ένα ντέρμπι αιωνίων το βράδυ της Δευτέρας, θα μπορούσε να είναι μία γιατρειά, για ένα μπασκετικό, να ξεχάσει για ένα δίωρο, να αποτελέσει ένα βάλσαμο για την πληγή του. Δεν είναι και λίγο μέσα σε 7 μέρες να χάνονται οι Γιώργος Αμερικάνος και Φίλλιπος Συρίγος, αν και δεν είμαι σε καμία περίπτωση αρμόδιος να μιλήσω για να κανέναν από τους δυο, επαναλαμβάνω ότι ακόμα και να μην τους ήξερες προσωπικά, ακόμα και να μην σου άρεσε ο χαρακτήρας κάποιου, μόνο αν είσαι εμπαθής, δεν μπορείς να κάνεις διαχωρισμό της επαγγελματικής αξίας κάποιου και της προσφοράς του, από όλα τα υπόλοιπα. Και αμφότεροι σε ότι έχει να κάνει με το αγαπημένο μας σπορ, διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο σε αυτό που εννοούμε μπάσκετ στην Ελλάδα. 

Για το χθεσινό παιχνίδι χρειάζεται για να περάσουν ώρες, για να γράψεις κάτι για αυτό, για να μπορέσεις όσο γίνεται να αποστασιοποιηθείς από την αρχική απέχθεια που μπορεί να βγάλεις στο κείμενο σου και να δεις και να πεις πιο ψύχραιμα κάποια πράγματα. Ακόμα και τώρα πάντως προσωπικά δεν μπορώ να κάνω κάτι άλλο από σκόρπιες σκέψεις από σημειώσεις που κράτησα και από ερωτήσεις… Ξεκινώντας λίγο ανάποδα, μετά από το τέλος της χθεσινής αναμέτρησης, άκουσα πολλές και διαφορετικές δικαιολογίες, δικαιολογίες που μπορείς να βρεις ανά πάσα στιγμή, αν δεν θες να παραδεχτείς ότι απέτυχες. Και χθες η αλήθεια είναι ότι απέτυχαν όλοι.. προπονητές, ρόστερ, οι λιγοστοί που ήταν στις κερκίδες και εμείς οι δημοσιογράφοι.. που δεν ρωτήσαμε πως γίνεται δύο τόσο σπουδαίες ομάδες να παρουσιάσουν ένα τόσο τραγικό θέαμα. Αγωνιστικά  και ίσως το μοναδικό ενδιαφέρον να είναι, να βρούμε τον λιγότερο αποτυχημένο.

Έπρεπε να μην γίνει τόσο νωρίς το παιχνίδι, οι ομάδες ήταν ανέτοιμες.. να είχαν βάλει κλειδάριθμό στην κλήρωση.. Ακούστηκε μετά από το παιχνίδι η άποψη από πολλούς, αλλά δεν το ασπάζομαι.. Γιατί; Γιατί το πρόγραμμα είναι πρόγραμμα, οφείλεις να προετοιμάσεις την ομάδα σου με βάση το πρόγραμμα που βγαίνει, αυτή την εβδομάδα οι αιώνιοι έχουν πρεμιέρα και στην ευρωλίγκα, θα έπρεπε να έχουμε βάλει και εκεί κλειδάριθμο, να παίξουν με τους πιο αδύναμους..; Δεν νομίζω. Είχαν τραυματισμούς οι ομάδες και απουσίες, αλλά και ανέτοιμους παίκτες, άκουσα επίσης.. Ναι αλλά υπάρχει κανένας που να μπορεί να εγγυηθεί ότι αν το παιχνίδι θα γινόταν μετά από δύο μήνες για παράδειγμα, οι ομάδες θα ήταν απόλυτα υγιείς και δεν θα έλειπε ο Σπανούλης από τον Ολυμπιακό ή ο Διαμαντίδης από τον Παναθηναϊκό; Μα φυσικά και όχι. Το Ευρωμπάσκετ δεν επέτρεψε στις ομάδες να έχουν τους παίκτες στην διάθεση τους στην προετοιμασία και είχαν και κόπωση. Συγνώμη, αλλά το ευρωμπάσκετ δεν ήταν κάτι έκτακτο, κάτι που διοργανώθηκε την τελευταία στιγμή, άρα έπρεπε να υπάρχει προγραμματισμός και πλάνο για το πώς θα αντιμετωπιστούν οι διεθνείς, από όλες τις πλευρές.. Αν το παιχνίδι γινόταν μετά από ένα τρίμηνο, θα μπορούσαμε να επικαλεστούμε κόπωση των παικτών από τα διπλά παιχνίδια μέσα στην εβδομάδα. Και συν της άλλης και τους παίκτες που είχαν οι δύο ομάδες από την αρχή της προετοιμασίας, δεν τους είδαμε να διαπρέπουν.. Αυτό που θέλω να πω είναι ότι αν θέλουμε να βρούμε δικαιολογίες, ανά πάσα στιγμή μπορούμε να το κάνουμε, το θέμα είναι ότι χθες αμφότεροι οι προπονητές απέτυχαν να παρουσιάσουν τις ομάδες τους έτοιμες στο βαθμό που θα έπρεπε να είναι τέτοια εποχή. Γιατί αν αυτό που είδαμε είναι το 65-70% του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού για την φετινή χρονιά, θα πρέπει να προβληματιστούν πολύ μα πολύ περισσότερο από ότι μόνο για την χθεσινή τους εμφάνιση.

Αν κάποιος δεν είχε δει το παιχνίδι ζωντανά και έβλεπε το τελικό αποτέλεσμα 55-45, κάλλιστα θα μπορούσε να πει ότι διακόπηκε για κάποιο λόγο και πάλι, μάλλον λόγω επεισοδίων.. Αλλά όχι ήταν το τελικό αποτέλεσμα. Με τις ομάδες πάντως να είναι πάνω κάτω, όπως περίπου τις περιμέναμε. Με τον Παναθηναϊκό να είναι ακόμα χειρότερος πάντως, γιατί κάποια στιγμή κυριεύτηκε από πανικό ή είχε εξ αρχής λάθος σχεδιασμό. Γιατί δεν μπορεί να εξηγηθεί διαφορετικά η χρησιμοποίηση του Ούκιτς, που μόνο αποσυντόνισε τους πράσινους και δείχνουν και οι αριθμοί του αλλά και η εικόνα του, ότι ο Κροάτης δεν ήταν έτοιμος ούτε για ένα λεπτό συμμετοχής σε αυτό το παιχνίδι.

Ακόμα και ο Μαυροκεφαλίδης, έμεινε περισσότερο από ότι θα έπρεπε μέσα στο παρκέ, αν και ανέτοιμος έδειξε ότι δίνει ένα επιπλέον στοιχείο στον ΠΑΟ, τον ψηλό στην κορυφή, που βλέπει τις πάσες στα φτερά, ανοίγει την ρακέτα και την άμυνα του αντιπάλου και έχει και το καλό σουτ από μέση απόσταση. Όμως πήρε χρόνο από τους Λάσμε και Γκιστ, που δεν τους άφησε να βρουν ρυθμό και ήταν αρνητικοί. Ο Γκαμπονέζος και ο Αμερικάνος έδειξαν και ξαφνιασμένοι, είχαν την εντύπωση ότι θα μπορέσουν να κάνουν ότι στους περσινούς τελικούς, με αντίπαλο την φροντ λάιν του Ολυμπιακού και όταν δεν τους βγήκε βραχυκύκλωσαν και είχαν εναλλακτικές. Το 30λεπτο του Φώτση ήταν επίσης μεγαλύτερο από αυτό που έπρεπε να έχει κι συν της άλλης δεν χρησιμοποιήθηκε όπως έπρεπε και δεν εκμεταλλεύτηκε το μακρινό του σουτ η ομάδα του. Σε ένα παιχνίδι που περιμέναμε τον Πεδουλάκη να χρησιμοποιήσει ένα μικρότερο ροτέισον, με τους πιο έτοιμους παίκτες, ο ΠΑΟ πήγε σε ένα ροτέισον 11 παικτών, με όλους να έχουν από 10’ σχεδόν και πάνω χρόνο συμμετοχής. Και αν μέσα στην σεζόν, θα έχει αυτή την πολυτέλεια και πονοκέφαλο, ως προς την διαχείριση, ο Έλληνας τεχνικός χθες έπρεπε και περιμέναμε, να έχει περιοριστεί στους 7-9 παίκτες.  

Αμυντικά ο ΠΑΟ δεν το πήγε άσχημα το παιχνίδι, έδειξε όπως και στην προετοιμασία του, καλές περιστροφές, διάθεση και ότι αυτό θα είναι το μεγάλο του όπλο και φέτος. Από την άλλη όμως έδειξε, ότι δεν έχει καταφέρει ή δεν έχει συμβιβαστεί με την ιδέα, ότι πρέπει να βρει ισορροπία και με την επίθεση. Όταν τρως 55 π. μέσα στο ΣΕΦ, σε μία έδρα που ακόμα και ομάδες ευρωλίγκα θα τρώνε τουλάχιστον 70 π., δεν μπορεί να χάνεις και εύκολα μάλιστα και χωρίς να δείχνεις ικανός να απειλήσεις και έχοντας κάνει και καλή δουλειά στην άμυνα στον Σπανούλη, που βρέθηκε και σε άσχημη μέρα.

Ο Παναθηναϊκός δεν έχασε το χθεσινό παιχνίδι από την άμυνα του, από την επίθεση του, το έχασε, το είχε πάθει και με την Ρεάλ πέρσι αλλά και με την Μπάρτσα. Ένα από τα θετικά στον επιθετικό τομέα, είναι ότι ο ΠΑΟ στήνει καλά τα σκριν, ειδικά με τον Διαμαντίδη, αλλά είχε μεγάλο πρόβλημα στην γρήγορη κυκλοφορία της μπάλας, ειδικά στην περιφέρεια και έδειξε πολύ στατικός και αργός. Και έτσι δεν είχε τρόπο να εκμεταλλευτεί τους Λάσμε και Γκιστ στις συνεργασίες και δεν είχε εναλλακτικό πλάνο.

Ο Διαμαντίδης ήταν πρώτος σκόρερ αλλά και πάλι δεν είδαμε τις διεισδύσεις του, για να πασάρει στους ακροβολισμένους, με 4/20 τρ. δεν πας πουθενά σε ένα ντέρμπι. Ο Κάρι με τα μπες βγες δεν βρήκε ρυθμό ποτέ, το ίδιο και ο Παππάς που είχε και το επιπλέον άγχος του πρώτου του ντέρμπι, ενώ ο Μπατίστ έδειξε πόσο βαρύς είναι πλέον και ότι δεν μπορεί να παίζεται με αυτόν το σκριν. Ο αμερικάνος είναι ένας παίκτης για να δημιουργεί για 5-10 λεπτά μέσα στο παιχνίδι ειδικές καταστάσεις, ή να μαρκάρει πιο ψηλά κορμιά, που σου δημιουργούν πρόβλημα. Αν δεν έχει τέτοια θέματα να λύσει, δεν έχει άλλη χρησιμότητα μέσα στο παρκέ, κάνει αργή την ομάδα του, ακόμα περισσότερο. Γενικά ο Παναθηναϊκός έδειξε να λειτουργεί σπασμωδικά και νευρικά στο παιχνίδι, με πολύ μονοδιάστατη ανάπτυξη επιθετικά και χάλασε μόνος του τον όποιο ρυθμό θα μπορούσε να βρει με τα πολλά μπες βγες και με την χρησιμοποίηση ανέτοιμων παικτών.

Ο Ολυμπιακός για το μόνο πράγμα που μπορεί να είναι ικανοποιημένος, είναι ότι κέρδισε το παιχνίδι και μένει ζωντανός για το κυνήγι της πρώτης θέσης στην κανονική περίοδο. Άντε και να κρατήσει ότι κατάφερε να κερδίσει, με τον Σπανούλη να είναι σε κακή μέρα. Οτιδήποτε άλλο θετικό προσπαθήσει να βρει από την χθεσινή αναμέτρηση, θα ψάχνει για πολύ και σε λάθος συμπεράσματα θα τον οδηγήσει. Σε σχέση με πέρσι έδειξε ότι έχει ματσάρει για τα καλά τον Παναθηναϊκό στους ψηλούς. Αμυντικά δεν μπορεί και ο ίδιος, να μην είναι απόλυτα ικανοποιημένος. Όταν κρατάς τον αντίπαλο σου στους 45 π. τι άλλο μπορεί να ζητήσεις; Με μία τέτοια άμυνα πέρσι άλλωστε είχε φτάσει στον τελικό της ευρωλίγκα. Αλλά και εδώ, όπως και στην περίπτωση του ΠΑΟ, μεγάλο ρόλο έπαιξε και η αστοχία του αντίπαλου.

Οι ερυθρόλευκοι δεν έχουν να κρατήσουν κάτι και αυτοί από την επίθεση τους. Αντίθετα έχουν ένα μεγάλο πρόβλημα που παραμένει. Δεν στήνουν καλά το σκριν. Αυτός είναι και ένας και από τους λόγους που έδειξε τόσο κακός ο Σπανούλης και δεν πήρε ανάσα από τους αντιπάλους του. Ένας από τους λόγους που πολλές φορές γύριζε άσκοπα την μπάλα και κινδύνεψε να του τελειώσουν οι επιθέσεις με την μπάλα αμανάτι. Περιέργως δεν πέρασε και την μπάλα μέσα στο καλάθι, κάτι που δεν μπορεί να συμβαίνει και να το επιδιώκει, μόνο όταν έχει τον Μπέγκιτς στο παιχνίδι. Ο Μάντζαρης έκανε πολύ καλή δουλειά, ειδικά στην άμυνα αλλά και στο οργανωτικό κομμάτι, όμως δεν ήταν έτοιμος για 32’ μέσα στο παρκέ, ήταν υπερβολή, όπως και τα 9 τρίποντα που σούταρε. Ο Λοτζέσκι είναι ένας παίκτης που μπορεί να μην είναι τρομερός, μπορεί να μην είναι θεαματικός ίσως, αλλά δείχνει ότι μπορεί να είναι σταθερός, μεστός, να μην αποτελεί πληγή στην άμυνα και να δίνει λύσεις και στο σουτ, που χθες είχε πρόβλημα γενικά και ο Ολυμπιακός. Ο αμερικάνος ειδικά όταν υποδέχεται την μπάλα από την δυνατή στην αδύνατη και έχει χώρο μπροστά του μπορεί να είναι φονιάς, το είχαμε επισημάνει, δεν τον έψαξε και τόσο σε αυτή την φάση η ομάδα του.  

Για ένα πράγμα που δεν δικαιολογείται ο Ολυμπιακός, είναι ότι δεν κατάφερε να βάλει μεγαλύτερη ενέργεια στο παιχνίδι του. Δεν έτρεξε, δεν προσπάθησε. Έδειξε να τον ωφελεί ότι δεν είχε κόσμο το ματς. Σε καμία στιγμή οι νεοφερμένοι δεν έδειξαν να έχουν άγχος στο παιχνίδι τους. Και θεωρώ ότι ο Πέτγουεϊ με τα 0/5 τρ., με κόσμο μέσα στο ΣΕΦ, ίσως ποτέ να μην επιχειρούσε ή να έβαζε το 6ο από την γωνία και ίσως ο Σπανούλης που δεν ήταν σε καλή μέρα, να μην έμενε εκτός στο τέλος… Ο Σλούκας, που ήταν ένας από τους διεθνής της Εθνικής μας φέτος στην Σλοβενία, έδειξε ότι ούτε πρόβλημα ενέργειας είχε, ούτε και πρόβλημα στο να πάρει κρίσιμες φάσεις (καταρρίπτοντας την δικαιολογία που αναφέραμε στο ξεκίνημα του κειμένου) και να βάλει τα σουτ, που έδωσαν την ώθηση και την νίκη στην ομάδα του.

Η απουσία του Λο, τελικά έδειξε ότι είναι πολύ σημαντική και σε αυτόν τον Ολυμπιακό και η ενέργεια του και το στυλ παιχνιδιού του, δίνουν άλλη διάσταση στην ανάπτυξη του και ίσως μόνο αυτός μπορεί να ξεμπλοκάρει τον Σπανούλη. Η νέα φροντ λάιν του, ναι μεν κάνει την δουλειά στα ριμπάουντ και στην άμυνα, αλλά πρέπει να συμμετέχει περισσότερο και στο παιχνίδι στην επίθεση, που σε μεγάλα διαστήματα και χθες ήταν γύρω γύρω όλοι…

Τα τελικά συμπεράσματα από το χθεσινό ντέρμπι. Αν ήσουν φίλαθλος, που είχες διαρκείας ή πληρώσει εισιτήριο για να δεις το παιχνίδι, δικαιωματικά μπορούσες να ζητήσεις το αντίτιμο να σου επιστραφεί, αν δεν διεκδικούσες και αποζημίωση. Για αυτούς που το είδαν από την τηλεόραση, θα μπορούσαν να σηκωθούν από το καναπέ, περισσότερες φορές και από ένα τηλεθεατή του μπέιζμπολ…ναι ήταν τόσο βαρετό που δεν μπορώ να θυμηθώ ποιο κάρφωμα είχε το παιχνίδι. Είναι δυνατόν να μην έχει κάρφωμα αυτό το ματς; Μπορεί και να είχε αλλά δεν μπορώ να το θυμηθώ.. φαντάσου..!

Αμφότεροι οι προπονητές απέτυχαν να παρουσιάσουν τις ομάδες τους τόσο έτοιμες, όσο επιβαλλόταν για τέτοια εποχή, τέτοια εποχή λέω για να μην έχουμε παρεξηγήσεις. Άστοχος ο παραλληλισμός με το παιχνίδι του Σπόρτινγκ, το 40-42 του κυπέλλου, εκείνο το παιχνίδι μπορούσες να το ανεχτείς γιατί το παρκέ το πατούσε ο Νίκος Γκάλης και ο Έντι Τζόνσον.. Ο Παναθηναϊκός έχασε την ευκαιρία να καθαρίσει την πρωτιά στην κανονική περίοδο, ο Ολυμπιακός κράτησε ζωντανές τις ελπίδες του και ίσως ένα επιπλέον ενδιαφέρον για το δεύτερο παιχνίδι στο ΟΑΚΑ. Και οι δύο ομάδες έχουν ένα πλούσιο και σε βάθος ρόστερ, που η διαχείριση τους είναι μία επιπλέον πρόκληση και στοίχημα για τους προπονητές. Από την μία είναι κακό να μην έχει κόσμο το γήπεδο, από την άλλη μπαίνεις και στον πειρασμό να πεις ότι τουλάχιστον έτσι διασφαλίζεται ότι θα ασχοληθείς μόνο με το μπάσκετ, αν και χθες ούτε και με αυτό καταφέραμε να ασχοληθούμε.

Καληνύχτα και καλή τύχη μέχρι το παιχνίδι του ΟΑΚΑ, ίσως εκεί μας αποζημιώσουν…