Ο Μάκης Δρόσος σχολιάζει την επικαιρότητα!

Αυτά είναι Σαββατοκύριακα, να διαβάζεις υπερβολές και ακούς φανφάρες και να νομίζεις ότι ζεις σε ένα παράλληλο σύμπαν… Ωραία…

Μόλις δεύτερη αγωνιστική και μία από τα ίδια για το πρωτάθλημα, μία από τα ίδια και όχι θετικά.. Αλλά καλύτερα ας τα πάρουμε χρονικά τα πράγματα. Ήρθε χθες Σάββατο διακοπή στο Παλέ, στο ντέρμπι ανάμεσα στον Άρη και στον ΠΑΟΚ. Ένα ακόμα ντέρμπι που δεν μπόρεσε να διεξαχθεί σε κόσμια πλαίσια. Αυτό που έγραψα στο facebook το γράφω και εδώ. Δεν μπορούμε να μαζευτούμε 3,000 ή 10,000, να πηγαίνουμε στο γήπεδο και να έχουμε το νου μας μόνο στο παιχνίδι, να φωνάξουμε να βρίσουμε, αλλά μέχρι εκεί; Εμείς που σκάβουμε στην Αμφίπολη, με τον τόσο πλούσιο πολιτισμό, την βαριά παράδοση και την βαριά του τσολιά, αν θέλετε, δεν μπορούμε για 90 λεπτά, άντε βία κάτι παραπάνω, να μην ασκήσουμε βία κατά την διάρκεια ενός μπασκετικού αγώνα…;

Και αντί να συζητήσουμε, γιατί είχαμε ένα χαμό ενός φιλάθλου (σε άλλο άθλημα θα πει ένας βλάκας, αλλά περί βλάκα θα πρόκειται) και τι έχουμε κάνει στο διάστημα αυτό, για να μην συμβεί ανάλογο περιστατικό, (που κατά τύχη μπορεί να μην έχει συμβεί και πάλι) συζητάμε, αν ο Αναστόπουλος έκανε καλά που διέκοψε το ματς, αν έπρεπε να δώσει άλλη προειδοποίηση, αν η πρώτη προειδοποίηση ήταν άκυρη, αν αυτό που πετάχτηκε ήταν κέρμα ή αν ήταν οβίδα ή αν ήταν κροτίδα, αν ήταν τσόφλι και αν τον βρήκε, πως τον βρήκε. Αν αρχίσω να πετάω στον γείτονα κέρματα, θα πρέπει να προειδοποιήσει πρώτα πριν στείλει την αστυνομία να μην συλλάβουν και επιπλέον δεν θα πάσχω από κάτι.. κάποια νοητική βλάβη θα έχω για να το κάνω, έτσι δεν είναι; Δεν είμαι υπέρ των «φλώρων» που πάνε στο γήπεδο, δεν περιμένω να είναι κυριλέ, αλλά περιμένω να μην απειλείται ανθρώπινη ζωή, δεν είμαι υπέρ των «βαρβάτων» της κερκίδας.

Τώρα γιατί ο Αναστόπουλος και ο κάθε Αναστόπουλος, δεν είχε διακόψει παιχνίδι στο παρελθόν, θα είναι μία ωραία συζήτηση να την κάνουμε και να ανταλλάξουμε απόψεις και να συμφωνήσουμε ότι θα έπρεπε έχει διακόψει, αλλά διάολε σε αυτή την χώρα έπρεπε να γίνει η αρχή από κάπου. Μα να γίνει από εμάς θα πουν οι Αρειανοί, μα να γίνει από εμάς θα πουν οι ΠΑΟΚτσήδες, μα να γίνει από εμάς θα πουν οι Παναθηναϊκοί, μα θα γίνει από εμάς θα πουν οι Ολυμπιακοί.. και πάει λέγοντας, άρα να κάνει η μάνα και να μην γίνει από πουθενά και απλά να περιμένουμε πότε θα κλάψουμε πάλι. Ο πρώτος λόγος που λέω ότι το πρωτάθλημα είναι της «πλάκας»…

Τώρα για το αν θα πρέπει να διακόπτονται τα παιχνίδια με το που θα έχουμε ρίψη αντικειμένου, φυσικά και πρέπει να διακόπτονται.. αν θέλουμε αρένα, ας πάμε στους Ρωμαίους, όχι της Ρώμης της τωρινής, αλλά αυτών με τις αρένες, πριν εκατοντάδες χρόνια, με μία μηχανή του χρόνου. Και φυσικά θα πρέπει αυτός που προβαίνει στην πράξη αυτή να συλλαμβάνεται και να τηρείται ο νόμος… Χαχα, ωραία τα λέω… αλλά είμαι ρομαντικός και της άποψης, ότι αν δεν μπορούμε να πλησιάσουμε τον πολιτισμό, σοβαρό πρωτάθλημα δεν θα έχουμε ποτέ. Και μην ακούσω ότι είναι λίγοι, αυτοί που κάνουν επεισόδια και οι ίδιοι και οι ίδιοι, αφού είναι τόσο λίγοι και οι ίδιοι και τους ξέρουμε, γιατί δεν έχουν εξαλειφθεί τα κρούσματα, τα επαναλαμβανόμενα, άρα έχουμε να κάνουμε με ανίκανους. Ωχ αυτό δεν συμφέρει.. ακόμα περισσότερο κάποιους… Ως εδώ με το παιχνίδι ανάμεσα στον Άρη και τον ΠΑΟΚ.

Πάμε στα σημερινά. Ο Ολυμπιακός έχασε από την Κηφισιά. Και να σου τι ανταγωνιστικό πρωτάθλημα και να σου ότι τέλος η σεζόν και η πρωτιά για την κανονική περίοδο. Και να σου ο Σούλης Μαρκόπουλος για τον πάγκο του Ολυμπιακού. Πρώτα από όλα δεν είναι και τόσο μεγάλη έκπληξη να χάσει ο Ολυμπιακός και από την Κηφισιά. Και δεύτερο με την ήττα αυτή δεν έγινε ανταγωνιστικό το πρωτάθλημα με την μία. Είπαμε να στηρίζουμε το σπίτι μας, να μην πέσει να μας πλακώσει, αλλά όχι και να τρελαινόμαστε κιόλας. Και πέρσι ο Ολυμπιακός έχασε από τον ΚΑΟΔ, για παράδειγμα, ακόμα μεγαλύτερη έκπληξη, είχαμε ένα πιο ανταγωνιστικό πρωτάθλημα; Εγώ δεν το είδα πάντως.

Στην Ιταλία πέρσι το Μιλάνο που έφτασε στον τελικό έκανε 5 ήττες στην κανονική περίοδο και η Σιένα που επίσης ήταν τελικό έκανε 10 ήττες στην κανονική περίοδο. Στην Ισπανία η Ρεάλ τερμάτισε με δύο ήττες στην κανονική περίοδο και η Μπαρτσελόνα με 7 και η Βαλένθια που ήταν στην μέση, με 4 ήττες ενώ η Μάλαγα που παίζει και ευρωλίγκα είχε 11 ήττες. Στην Τουρκία η Φενέρ είχε 6 ήττες και η Εφές 8 ενώ η Γαλατά 11 ήττες στην κανονική διάρκεια και οι τρεις ομάδες ευρωλίγκα. Να εδώ πάει και έρχεται να πούμε ότι το πρωτάθλημα έχει σασπένς, αλλά όχι και στην Ελλάδα, ξέρουμε σχεδόν κάθε χρόνο ότι Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός μάξιμουμ θα κάνουν 2-3 ήττες…

Η Κηφισιά είχε πάει να κερδίσει τον Ολυμπιακό μέσα στο ΣΕΦ, όταν είχε χάσει με 69-64 στο τέλος και είχε χάσει με 67-75 σε ένα παιχνίδι που είχε απειλήσει μέσα στο Ζηρίνειο. Απλά φέτος έκανε την απειλή της πράξη, από την στιγμή που βρήκε τον Ολυμπιακό και με σημαντικές απουσίες, όπως ήταν αυτές των Ντάρντεν, Παπαπέτρου και Πρίντεζη και κουρασμένο από την προσπάθεια που έκανε στην Βαλένθια και πολύ πιο χαλαρό από ότι θα ήταν στο παιχνίδι αυτό, αν δεν είχε κερδίσει τους Ισπανούς.

Α.. να βάλουμε και το άλλο ότι η Κηφισιά, έχει ενισχυθεί φέτος και έχει παίκτες με ακόμα μεγαλύτερη εμπειρία και ήδη από πέρσι ήταν μία πολύ καλή ομάδα, που έγινε ακόμα καλύτερη φέτος και έχει ένα προπονητή όπως είναι ο Παπαθεοδώρου, που το ψάχνει αν μη τι άλλο το πράγμα και βελτιώνεται και ο ίδιος. Μπράβο λοιπόν στην ομάδα των βορείων προαστίων. Ο Ολυμπιακός έχει ένα μείον για την πρωτιά στην κανονική διάρκεια, αλλά όσοι τρέχουν από τώρα να πουν ότι ο Παναθηναϊκός έχει καπαρώσει την πρώτη θέση στην κανονική διάρκεια (χωρίς να έχουν γίνει τα μεταξύ τους ματς), μάλλον το καλοκαίρι δεν πήραν χαμπάρι τις αλλαγές που έγιναν στους πράσινους και μάλλον δεν το σκαμπάζουν το μπάσκετ και καλύτερα θα είναι να κρατήσουν και μία πισινή, για να μην έχουμε κωλοτούμπες και τις κάμψεις όπως συνηθίζεται.

Ένα μεγάλο μείον σε αυτή την χώρα, είναι ότι έχουμε δημοσιογράφους που είναι οπαδοί, οπαδοί που είναι δημοσιογράφοι, πρόεδροι που είναι προπονητές, προπονητές που είναι και πρόεδροι και γενικά έχουν κάποια μια δυσκολία να ξεχωρίζουν ρόλους και έτσι έχουμε μπερδέματα. Και ενώ ο Τόμιτς ήταν για να πάρει την ευκαιρία του, μετά από το διπλό στην Βαλένθια για την ευρωλίγκα, σήμερα ακούστηκε ότι ο Σούλης Μαρκόπουλος, είναι στο στόχαστρο για να αναλάβει τους ερυθρόλευκους. Δεν θα μακρηγορήσω.. Πρώτο ο Ολυμπιακός, αν αληθεύει ότι μιλάει με τον Μαρκόπουλο εδώ και καιρό και δεν είναι και πάλι μία απόφαση της τελευταίας στιγμής, που ήρθε εξαιτίας του αποτελέσματος, τότε δεν πιστεύει τον Τόμιτς, άρα τον «καίει» μία και καλή.

Για τον Μαρκόπουλο που έχω εκφράσει την άποψη, ότι είναι ο καλύτερος έλληνας προπονητής αυτή την στιγμή, αφού δεν πήρε την ευκαιρία του στην Εθνική ομάδα, δίκαια να επιθυμεί κατά πάσα πιθανότητα να δοκιμάσει στο τοπ επίπεδο τις δυνάμεις του. Αλλά θα πρέπει να είναι πιο επικοινωνιακός και πιο δεκτικός στην μεγάλη πίεση, θα πάει σε μία ομάδα που θα έχει «φάει» 1 ½ προπονητή μέσα σε 10 μέρες, δεν ξέρω αν είναι οι πιο κατάλληλες προϋποθέσεις για να κάνει την δοκιμή του, αλλά τις περισσότερες φορές οι συνθήκες στην ζωή αυτή δεν είναι ιδανικές.

Ο ΠΑΟΚ, πάντως έχει λόγο λογικά στο να εγκρίνει μία τέτοια μετακίνηση. Ο «μεγάλος» ΠΑΟΚ, πρέπει να πει όχι, εδώ είπε όχι η Στρασμπούρ για τον Κολέ, όχι πρέπει να πει και ο ΠΑΟΚ, αν θέλει να είναι επικοινωνιακά εντάξει και αν θέλει να είναι ανταγωνιστικός στην σεζόν. Δεν έχει και τον «μικρό» Μαρκόπουλο από πίσω για να το σκεφτεί περισσότερο, μιας και ο δεύτερος είναι στον Κόροιβο πλέον. Για τον ΠΑΟΚ, που είναι μία ομάδα που στηρίζει την τύχη του σε μεγάλο βαθμό στην προπονητική επιρροή του Μαρκόπουλου, η χρονιά θα είναι κατά πάσα πιθανότητα πολύ χειρότερη από ότι υπολόγιζε, χωρίς αυτόν στο τιμόνι του. Και μετά από το μεγάλο διπλό στην Τουρκία και τις δηλώσεις ένα 24ωρο μετά την νίκη στην Σμύρνη επί της Καρσίγιακα, πως θα πει ναι να φύγει ο προπονητής; Θα πρέπει να αποζημιωθεί τόσο πολύ, ούτως ώστε να λύσει πολλά θέματα και να μην χάσει και τον κόσμο και την πίστη του προς την ομάδα.

Πάντως αυτά είναι τα ωραία Σαββατοκύριακα, αλλά αύριο έχουμε Δευτέρα.. εργάσιμη μέρα και πρέπει να είμαστε πιο ρεαλιστές….