Ο Μάκης Δρόσος από την Μαδρίτη, κάνει την πρόβλεψη του για τον αυριανό τελικό και χρίζει φαβορί τον Ολυμπιακό για να πάρει τον τίτλο.

Ο Ολυμπιακός, είναι το φαβορί, αύριο το βράδυ, για να πάρει το τρόπαιο. Τι; Πως; Που; Κόντρα στην Ρεάλ, την γηπεδούχο Ρεάλ; Είπαμε ότι είναι φαβορί, όχι ότι θα το πάρει. Μιλάμε από ποια αφετηρία μπαίνει στο παιχνίδι. Μετά από αυτό που έκανε και με την ΤΣΣΚΑ, δεν πρέπει να υπάρχει άνθρωπος, λογικός, τουλάχιστον, που να λέει ότι ο Ολυμπιακός, δεν αξίζει και δεν παίρνει τον τίτλο του φαβορί στον τελικό. Δεν είναι μόνο αυτό που έκανε προχθές, αλλά αυτό που έχει κάνει στο Λονδίνο και αυτό που έχει κάνει και στην Πόλη.

Για την Ελλάδα, μπορεί να έχει κάποιος διαφορετική άποψη, δεν είναι επί του παρόντος να το συζητήσουμε, αλλά στην Ευρωλίγκα και σε Φάιναλ Φορ, ο Ολυμπιακός, για όσο θα έχει την τετράδα Σπανούλη – Πρίντεζη – Σλούκα και Μάντζαρη θα είναι πάντα φαβορί. Δεν χρειάζεται να το λέμε εμείς, αφού το έχει αποδείξει το χρονικό διάστημα που αναφέραμε πιο πάνω, ο ίδιος με τις πράξεις του.

Η μπασκετική λογική, δεν είναι αρκετή για να εξηγήσει πως τα καταφέρνει. Το «ελληνική ψυχή», δεν είναι κάτι που επίσης μπορεί να μας δώσει εξήγηση, τουλάχιστον σε μπασκετικό επίπεδο, για να μην πάμε στα πλαίσια του μεταφυσικού. Κανείς δεν μπορεί επίσης να εξηγήσει, πως ο Ολυμπιακός το καταφέρνει, με διαφορετικό προπονητή. Είναι ο Ίβκοβιτς, που έχει μπολιάσει την ομάδα , που άφησε στον Μπαρτζώκα; Μα ο έλληνας τεχνικός, πήγε και το πήρε με τον ίδιο κορμό που αναφέραμε μεν, αλλά με άλλο στυλ και με άλλη αγωνιστική φιλοσοφία. Ενώ ο Σφαιρόπουλος, επίσης είναι στο άλλο άκρο σχεδόν, στην προπονητική του φιλοσοφία με τον Μπαρτζώκα, ενώ και με τον Ντούντα έχει κοινά, αλλά όχι και ταύτιση.

Επίσης, δεν αρκεί, το κλισέ ότι απλά έχει τον Σπανούλη. Ο Έλληνας διεθνής παίκτης, έχει δημιουργήσει τον μύθο του, είναι αυτός που βγαίνει μπροστά, αυτός που παίρνει την “καυτή πατάτα”, αλλά και στην τηλεόραση για να είναι μία εκπομπή, μία παραγωγή ωραία, δεν αρκεί μόνο αυτός που είναι μπροστά στα φώτα και στις κάμερες. Όπως και ο πυροτεχνουργός, αν δεν έχει καλό τιμ, παίζει με την ζωή την δική του και άλλων, όπως και … ο καθένας μπορεί να βάλει ένα δικό του παράδειγμα, αλλά νομίζω ότι έχει πιάσει το νόημα.

Αγωνιστικά, πρέπει να θεωρούμε δεδομένο, ότι ο Ολυμπιακός, δεν θα έχει την ίδια συμπεριφορά αγωνιστικά, όπως στον τελικό του Λονδίνου. Σε εκείνο το ματς, που είχε κερδίσει με 100-88 την Ρεάλ, με το δικό της στυλ παιχνιδιού δηλαδή. Αχ, είπαμε μεγάλη κουβέντα πάλι, δεδομένο. Πιθανό, έπρεπε να γράψουμε. Με τον Σφαιρόπουλο πάντως, η λογική λέει, ότι ο αρχικός σχεδιασμός, θα λέει ότι θα θέλει να πάει το ματς και πάλι στους 70 πόντους.

Πόσο πιθανό είναι να συμβεί αυτό, μέσα σε δύο 24ωρα, με την υπερπροσπάθεια, που έχει μεσολαβήσει, την Παρασκευή; Πιθανότατο λέμε εμείς. Παρόλο που έφαγε ξύλο, παρόλο που η φροντ λάιν του, έκανε το απίθανο, να κρατήσει μακριά την ΤΣΣΚΑ από το καλάθι και να πάρει κάπου 8 ριμπάουντ παραπάνω, από την πιο αθλητική και με πιο ψηλά κορμιά ρωσική ομάδα. Ενώ και στην περιφέρεια, σε σώμα, πάλι υστερούσε ο Ολυμπιακός. Όπως και πως θα κάνει reset στο μυαλό του, όταν χρειάζεται να αφήσει πίσω ένα ματς, που χρειάστηκε και πάλι να κάνει μία ανατροπή;

Αυτά τα θέματα, έχει δείξει ότι ο ίδιος τα έχει λυμένα. Το έχει αποδείξει στις πράξεις και όχι στα λόγια και στην θεωρία και για αυτό δεν πρέπει να αμφιβάλουμε. Αν θα είναι αρκετά αυτή την φορά, προκειμένου να πάρει τον τίτλο, δεν μπορούμε να το απαντήσουμε. Αλλά λέμε και πάλι, ότι μπαίνει σαν φαβορί. Ενώ δεν μπορεί να αρκεστεί ο ίδιος, ότι έχει κάνει την υπέρβαση. Η πρόκληση, είναι τεράστια, ακόμα και για τους “χορτασμένους” παίκτες του, πολύ περισσότερο για τον διψασμένο του προπονητή, τους νεοφερμένους και τους νεαρούς.

Μπασκετικά, η λογική λέει ότι ο Ολυμπιακός και η πρόκληση που αντιμετωπίζει για να πάρει το τρόπαιο, είναι να κλειδώσει την περιφέρεια της Ρεάλ. Αν το καταφέρει, θα γίνει ακόμα πιο μεγάλο φαβορί ή μάλλον θα το πάρει, αφού είναι αδύνατο να χάσει τον τελικό, από τους ψηλούς της Ρεάλ. Να τον ταλαιπωρήσουν περισσότερο, να τον φθείρουν, ναι, αλλά να οδηγήσουν μόνοι τους την ισπανική ομάδα στον τίτλο, πρέπει να το αποκλείσουμε.

Ο Ολυμπιακός, πρέπει να είναι προετοιμασμένος, ότι και ο Λάσο, θα είναι καλύτερος προπονητικά… Ο Ισπανός τεχνικός, το καλοκαίρι, ήταν στην πόρτα της εξόδου, η Ρεάλ τον εξώθησε προς την παραίτηση, αλλά ο ίδιος έμεινε στο συμβόλαιο του και στην τελευταία του προσπάθεια να αποδείξει, ότι μπορεί. Η Ρεάλ, είναι άλλη ομάδα εντός έδρας, μπορεί να ακούγεται κλισέ, αλλά δεν είναι, όποιος την έχει δει να παίζει μέσα στο ¨σπίτι¨ της το καταλαβαίνει. Το να περιμένει κανείς, ότι δεν θα είναι από μόνη της εξίσου εύστοχη, με τον ημιτελικό, είναι ουτοπικό. Τουλάχιστον στο να συμβεί από μόνο του, με την άμυνα που μπορεί να παίξει και να εφαρμόσει ο Ολυμπιακός, εφικτό.

Μπορεί να γράψει κανείς, αρκετές αράδες ακόμα, για αυτό το ματς, αλλά ίσως καμία από αυτές να μην μας προϊδεάζει για αυτό που θα δούμε το βράδυ της Κυριακής. Επιμένουμε, ότι ο Ολυμπιακός, μπαίνει σαν φαβορί, το έχει κερδίσει αυτό, αλλά το σενάριο να χάσει με τον τρόπο με τον οποίο είχε κερδίσει την ισπανική ομάδα στο Λονδίνο είναι ρεαλιστικό. Το σίγουρο είναι, ότι κανείς δεν θα μπορέσει να πει τέλος, πριν το πραγματικό τέλος της αναμέτρησης. Αν χάνει δηλαδή ο Ολυμπιακός με 15 πόντους, θα υπάρξει Ισπανός που θα πανηγυρίζει. Ή αν κερδίζει ο Ολυμπιακός με 15 πόντους, θα υπάρχει έλληνας που θα πανηγυρίζει πριν την κόρνα; Σε άλλους τελικούς στο παρελθόν αυτό έμοιαζε ανόητο να το πει και να το γράψει κάποιος, αλλά σε τελικό με τον Ολυμπιακό, πρέπει να το θεωρεί κανείς δεδομένο.

Μιλάμε για 40 λεπτά καθαρού μπάσκετ, είθε ο καλύτερος να κερδίσει και να το σηκώσει.