Στην ΑΕΚ επικρατεί μία κοσμογονία και ας έχει πέσει ο ουρανός να την πλακώσει. Αρκεί ν’ αναλογιστεί κανείς τις κατηγορίες στις οποίες συμμετέχουν η ποδοσφαιρική και η μπασκετική ομάδα και θα αντιληφθεί γιατί ο… επικείμενος τελικός του χάντμπολ με τον Διομήδη Άργους αποτελεί για την “Ένωση” αυτοσκοπό διάκρισης.

Η έλευση του Δημήτρη Μελισσανίδη έχει δημιουργήσει προσδοκίες όμως. Ειδικά από την στιγμή, που ενώθηκαν δυνάμεις στην ΑΕΚ, με τους Κοτσάτο-Αλεξίου να συμμαχούν μαζί του και να επιμένουν να ξανακτίζουν βήμα-βήμα το μπάσκετ, που οικοδομήθηκε και γκρεμίστηκε επί ημερών Φιλίππου σε μία λογική παράνοιας, με την ακούσια συνεπικουρία του Μπάμπη Καραμανλή.

Η επιστροφή του Δήμου Ντικούδη συνιστά -το γράψαμε και νωρίτερα- την μεγαλύτερη κίνηση-μεταγραφή των Κοτσάτου-Αλεξίου, από την ημέρα που ανέλαβαν να αναστήσουν την “Βασίλισσα”, αν και ο δρόμος είναι ακόμη μακρύς και επίπονος. Και συνιστά η επιστροφή Ντικούδη, ως παράγοντα πια, στην ΑΕΚ που αναδείχθηκε, την μεγαλύτερη “μεταγραφή”, όχι μόνο για λόγους συμβολισμού, αλλά και ουσίας για όσους γνωρίζουν την ιδιαίτερη προσωπικότητα του Θεσσαλού.

Ο Ντικούδης των… 12 τίτλων σε 14 χρόνια επαγγελματικής καριέρας, αποτελεί την μια πλευρά, την πιο λαμπρή και αξιοζήλευτη του αθλητή, που σταμάτησε στα 35 (!) του, όπερ σημαίνει όρθιος, πολύ πριν να τον γονατίσουν οι συνθήκες και ο χρόνος. Η άλλη πλευρά του Ντικούδη, είναι εκείνη, που ο ίδιος επιμελώς “έκτισε”, ήτοι ενός αθλητή, που δεν απασχόλησε ποτέ και κανέναν, που “κρυβόταν” όταν έσβηναν οι προβολείς, όταν απομακρυνόταν από τα παρκέ. Που μιλούσε λίγο, αλλά εννοούσε πολλά.

Όπως τότε, που μετά τον πρωταθληματικό τίτλο με την ΑΕΚ του 2002 απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους είπε “είμαστε μάγκες… Να το γράψετε”. Σαν να ήταν χθες θυμόμαστε στην πάλαι ποτέ ιστορική “Απογευματινή”, που ο τότε διευθυντής μας, o ευφυής Πέτρος Μπακατσέλος, ενθουσιασμένος από την αντρίκεια απαίτηση του ανδρός, μας έδειξε τον τίτλο που ετοίμαζε για την επόμενη: “Δήμο Ντικούδη, είστε μάγκες… Το γράψαμε”!

Ο Δήμος με την βαριά περπατησιά, για όσους τον γνωρίζουν λίγο περισσότερο, έχει μπροστά του μία αποστολή, καινούρια για τον ίδιο. Παρότι έχει δοκιμαστεί ως πρόεδρος των παικτών σε μάχες και συγκρούσεις, γνωρίζει ότι η ιδιαιτερότητα της ΑΕΚ με την αδιαμφισβήτητη πίεση, ανεξάρτητα αν φορά κανείς σορτσάκι ή φόρμα, ή κουστούμι, είναι ξεχωριστή. Ο Δήμος όμως γνωρίζει την ΑΕΚ. Είχε προαναγγείλει άλλωστε μέσα από “μισόλογα”, αλλά και από ευθείες τοποθετήσεις του, ότι αν κληθεί, θα επιστρέψει να βοηθήσει την ομάδα που ανδρώθηκε και στην οποία ουδέποτε “πούλησε” ΑΕΚοφροσύνη.

Η ώρα έφτασε. Ουδείς μπορεί να βάλει στοίχημα για το αν θα τα καταφέρει στον βαθμό, που ο ίδιος προσδοκά. Πρόδηλο είναι, ότι χρειάζεται τον χρόνο του για να αφοσιωθεί στο μετερίζι του και βρει την απαιτούμενη χημεία με τον Βαγγέλη Ζιάγκο και όλους όσοι βρίσκονται κοντά στο αγωνιστικό Τμήμα. Το παρελθόν του προδίδει, ότι η ΑΕΚ πρόσθεσε στο δυναμικό της ένα άτομο προδιαγραφών Ευρωλίγκας, τον οποίο εμπιστεύτηκαν ομάδες όπως η ΤΣΣΚΑ και ο Παναθηναϊκός με τους οποίους πανηγύρισε την κατάκτηση τροπαίων. Η ΑΕΚ πρόσθεσε στο δυναμικό της ένα άτομο, που φείδεται λόγων, καθώς προτιμά τα έργα, και θ’ αποδειχθεί αυτό από την ερχόμενη Τρίτη και μετά, ήτοι την επομένη της παρουσίασης του από την ΑΕΚ, αφού κατόπιν οι εμφανίσεις του στον Τύπο θα δακτυλομετριούνται στο ένα χέρι.

Τι σηματοδοτεί ο Δήμος για τον παίκτη της ΑΕΚ, ή για τον αντίπαλο της ΑΕΚ είναι αυτονόητο. Τούτο είναι ο άλλος λόγος που η διοίκηση επέλεξε να επανεντάξει στο “κιτρινόμαυρο” στρατόπεδο έναν από τους πιο συνεπείς “στρατιώτες”, ο οποίος ακόμη κι όταν βρέθηκε σε “αλλότρια εδάφη” κατάφερε να μην προκαλέσει και κλονίσει τον ψυχισμό του “Ενωσίτη“. Έχει κι αυτό την σημειολογία του…

Ο νέος Αθλητικός Διευθυντής της ΑΕΚ, πάντως, με το “καλημέρα” κινητοποιεί δυνάμεις στην “Ένωση“, διεγείρει συνειδήσεις και “τρομοκρατεί” (άθελά του) τους αντιπάλους της, οι οποίοι έτσι ή αλλιώς είναι υποψιασμένοι με την ιστορική δυναμική της…

Αυτή την φορά ο Δήμος Ντικούδης (με τον οποίο μιλήσαμε πριν από μερικές ώρες) δεν μας υπέδειξε τίποτε. Όπως τότε, το 2002, ως προς όλους. Εμείς την Δευτέρα δεν θα είμαστε παρόντες στην επίσημη επιστροφή του στη Νέα Φιλαδέλφεια, λόγω προσωπικού προβλήματος, αλλά του υποσχεθήκαμε (πρώτα ο Θεός να είμαστε όλοι καλά από υγεία) ότι θα γράψουμε ότι “θα στηρίξουμε το όνειρό του”, στον βαθμό που το απαιτούν οι συνθήκες βεβαίως και στον βαθμό που το επιβάλλουν οι δημοσιογραφικοί κώδικες. Διότι η κριτική (ΠΟΥ ΘΑ ΥΠΟΣΤΕΙ ΚΑΙ ΑΥΤΟΣ) είναι μέρος της δουλειάς μας…  Δήμο, σε στηρίζουμε… Το γράψαμε.

[email protected]