nikolaou1Ο Καμμένος ξεκίνησε Κίνημα μέσα από το διαδίκτυο και έφτιαξε Κόμμα. Καλό ή κακό, θα κριθεί προϊόντος του χρόνου. Ο Παντελίδης μέσα από το διαδίκτυο “έγινε” τραγουδιστής. Κάποιοι “κόβουν φλέβες” για χάρη του και κάποιοι άλλοι συνειδητά επικροτούν ένα καρακιτσαριό, μία σαχλαμάρα για να χαλαρώσουν.

Ο… Κογκαλίδης μέσα από το διαδίκτυο και το παρόν βήμα, την πρώτη ιστοσελίδα μπάσκετ της Ελλάδας, έδωσε ως επικεφαλής της ομάδας το ερέθισμα για να αναδειχθεί όχι η ομάδα μας, αλλά ο… Νίκος Γκάλης! Όχι, ότι χρειάζεται ο Γκάλης να αναδειχθεί. Αναδείχθηκε προ πολλού μόνος του. Και πέτυχε να σηκώσει την Ελλάδα στις πλάτες του μέσω του υπερφυσικού ταλέντου του.

Όμως, ο Γκάλης χρειάζεται την ψήφο μας. Για να τοποθετηθεί το όνομά του στο Ηall of  Fame των ΗΠΑ, ήτοι μεταξύ των “αθανάτων” του παγκόσμιου μπάσκετ. Υπέρτατη η τιμή. Για την Ελλάδα. Για τον ίδιο τον κορυφαίο αθλητή όλων των εποχών πρωτίστως. Διότι, η Ελλάδα δεν του προσέφερε ποτέ περισσότερα, απ’ όσα προσέφερε εκείνος για την Ελλάδα.

Ούτε γήπεδο στο όνομά του “βαπτίστηκε” ποτέ κι ας γράφει κατεβατά ο Κογκαλίδης. Κι ας έγραφε κάποτε ο Συρίγος ότι μετά το τέλος της καριέρας του Γκάλη απαιτείται να φτιαχτούν δύο αγάλματα, ένα έξω από το ΣΕΦ και ένα έξω από το Αλεξάνδρειο

Κάτι ακούγεται εσχάτως για το δεύτερο… Αν και είμαστε πεπεισμένοι ότι είναι τέτοια η βλακεία ορισμένων “ανεγκέφαλων“, επαρμένων, χούλιγκανς, που ακόμη κι αν συνέβαινε, δεν θα δίσταζαν να το γκρεμίσουν. Πολλώ δε μάλλον αν η ΕΟΚ (λέμε τώρα), ή η Πολιτεία αποφάσιζαν να τοποθετήσουν το άγαλμα του “Νικ” στο ΣΕΦ (λογικό ελέω 1987), ή στο ΟΑΚΑ (άσχετο, αλλά επρόκειτο για παλαιά πρόταση του Λιάνη).

Η νοοτροπία κάποιων Ελλήνων παραμένει αρρωστημένη, και αρκεί να το αντιληφθεί κανείς διαβάζοντας τα εμετικά διαδικτυακά σχόλια μίας μειοψηφίας. Προτιμότερο, λοιπόν, να “βαπτισθεί” γήπεδο για χάρη του Γκάλη. Τα γήπεδα, τουλάχιστον, δεν… γκρεμίζονται. ΄Η, γκρεμίζονται;

Ο συνάδελφος και σύντροφος -λέξη με την πλήρη έννοια της πολιτικής κοινοκτημοσύνης, που ασπάζεται ιδεολογικά ο αμφιτρύων Γιώργος– προσέφερε κατά την προσωπική μας άποψη υπηρεσίες, αναδεικνύοντας το θέμα της ψηφοφορίας μέσω του basketblog. Και δεν έγινε αυτό για “πάρτη” μας, για “πάρτη” του, όπως έγινε στην περίπτωση του Καμμένου ή του Παντελίδη. Έγινε για τον… Γκάλη.

Έγινε για το άθλημα, που υπηρετούμε και το οποίο κουβαλά τις παθογένειές του, αλλά παραμένει ακμαίο. Έχει τη δική του σημειολογία αυτή η πράξη. Όμως κόλακες δεν είμαστε. Το καταγράψαμε επειδή χαιρόμαστε απλώς, που παρακινήσαμε ολόκληρο το Διαδίκτυο και άλλα Μέσα Ηλεκτρονικά και αφυπνήσαμε (ως site) την κοιμισμένη συνείδηση του κόσμου, που ψηφίζει αβέρτα.

Ο Γκάλης προηγείται μέχρι τη στιγμή, που γράφονταν αυτές οι γραμμές με 98.2%, όπερ σημαίνει τον έχουν ψηφίσει σχεδόν και οι 38.000 χρήστες, που μπήκαν στη διαδικασία. Ο ακαταμάχητος Νίκος, που κάθε ομάδα ήθελε κάποτε στις τάξεις της και έγινε “μήλον της έριδος” μεταξύ των μεγάλων της Αθήνας πριν εκείνος γίνει “κάτοικος Θεσσαλονίκης”, δεν χάνει την πρωτιά. Τούτο δεν σημαίνει ότι πρέπει να σταματήσουν όσοι επιθυμούν να ψηφίζουν στο: http://espn.go.com/sportsnation/ballot/_/id/4902/basketball-hall-fame-ballot

Θα μπορούσαμε να γράψουμε χιλιάδες πράγματα για τον Νίκο Γκάλη, αλλά μας έχουν χιλιοπρολάβει άλλοι. Το θεωρούμε περιττό. Θα μπορούσαμε να γράψουμε ένα κείμενο περισσότερο φολκλορικό, προκειμένου να αναδείξουμε τον άνθρωπο που στα γυμνασιακά μας χρόνια, μας εξανάγκαζε να τρέχουμε με τα πόδια στην πλάτη από το φροντιστήριο στο σπίτι για να προλάβουμε τον Άρη να παίζει με την Τρέισερ στην… ΕΡΤ. Θέλαμε. Θέλαμε. Θέλαμε πολλά.

Μόνο, που πρωινιάτικα μία είδηση στην Τηλεόραση και κατόπιν το δημοσίευμα στο facebook μας πλάκωσε στην καρδιά και μας προσγείωσε στην σκληρή πραγματικότητα. Για το παλικαράκι από την Κρήτη, που έδιωξαν οι γονείς του από το σπίτι ελέω κρίσης ο λόγος. “ΕΚΚΛΗΣΗ για βοήθεια μαθητής του Εσπερινού Γυμνασίου Ηρακλείου μόλις 18 ετών είναι άστεγος και άνεργος, οι γονείς (πολύτεκνη οικογένεια) και συγγενείς τον αποκύρηξαν λόγο ΚΡΙΣΗΣ. Ελπίζουμε μέχρι το βράδυ να έχει βρεθεί κάτι για αυτόν τον νέο τηλ. Σχολείου 2810222434 (19:30 – 10:45) και κινητό εξυπηρέτησης 6984445879. Πιθανά χθες να κοιμήθηκε σε ΠΑΓΚΑΚΙ ή κάπου στο ΔΡΟΜΟ“, είναι η ανάρτηση στο facebook.

Δεν διορθώσαμε τις ανορθογραφίες για να παραμείνει το παραπάνω συγκλονιστικό κείμενο αυθεντικό. Οι ανορθογραφίες μας μάραναν. Οι ανορθόγραφοι… που κατάντησαν έτσι την Ελλάδα μας είναι το μείζον θέμα. Διότι δεν είναι ο μοναδικός δεκαοκτάχρονος (το παλικαράκι από την Κρήτη) που αντιμετωπίζει πρόβλημα. Α, ρε Ελλάδα…

[email protected]