Για όσους βιαστούν να αναθεματίσουν διαβάζοντας τον τίτλο, θα ήθελα να ξεκαθαρίσω πως ουδέποτε επιχείρησα σύγκριση παικτών από διαφορετικές εποχές κι ούτε πρόκειται να το κάνω τώρα. Το εν λόγω άρθρο έχει να κάνει με την εξαιρετική σεζόν που πραγματοποιεί ο πιο all around παίκτης της Α1 κατά την ταπεινή μου άποψη. Κι αναφέρομαι στον Βλαδίμηρο Γιάνκοβιτς.
 
Ο 23χρονος φέτος πραγματοποιεί μακράν τη κορυφαία σεζόν της καριέρας του και δείχνει έτοιμος να κάνει το βήμα παραπάνω. Το παιχνίδι του θυμίζει αρκετά τον τρόπο που αγωνιζόταν ο τεράστιος Φάνης Χριστοδούλου, δεδομένου πως και οι δύο ήταν και είναι παίκτες δίχως θέση.

Ο μεν Φάνης έπαιζε και στις πέντε θέσεις ενώ ο Γιάνκοβιτς η μόνη θέση στην οποία δεν μπορεί να αγωνιστεί είναι αυτή του σέντερ. Φυσικά επειδή δε διεκδικώ το ρόλο του μάντη, δε γνωρίζω αν ο Βλαδίμηρος θα μπορέσει να κάνει ανάλογη πορεία με τον “μπέμπη”. Αυτό που ξέρω είναι πως εφόσον δεν αλλάξει κάτι δραματικά, ο Τρινκιέρι βρίσκει στο πρόσωπό του εάν τον επιλέξει, έναν παίκτη που μπορεί να προσφέρει σημαντικά σε όλους τους τομείς του παιχνιδιού.
 
Κι αυτό φαίνεται από τα στατιστικά του Γιάνκοβιτς. Η σκληρή δουλειά το καλοκαίρι αλλά πολύ περισσότερο, η αλλαγή νοοτροπίας και αντιμετώπισης του μπάσκετ εντός κι εκτός παρκέ, βγάζουν… μάτι, αφού εκπέμπει μια ηρεμία και ωριμότητα από τον τρόπο με τον οποίο αγωνίζεται.

Ίσως το βάρος του ονόματος που τον συνοδεύει να του βάραινε τους ώμους παλιότερα. Το θέμα είναι πως πλέον δείχνει να το διαχειρίζεται άψογα. Όσο για τα στατιστικά σε όλους τους τομείς παρατηρείται άνοδος, η οποία σε έναν από αυτούς φτάνει στο 800%!

Ας τα δούμε με τη σειρά. Πέρυσι είχε σε 19 αγώνες (2 βασικός) 19.7 λεπτά, 8.7 πόντους, 4.8 ριμπάουντ, 1.3 ασίστ, 0.6 κλεψίματα, 0.1 μπλοκ, 73% στις βολές, 46% στα δίποντα και 34% στα τρίποντα. Φέτος σε 15 αγώνες (12 βασικός) μετράει 24.7 λεπτά, 13.3 πόντους, 7 ριμπάουντ, 2.1 ασίστ, 0.9 κλεψίματα, 0.8 μπλοκ, 83% στις βολές, 64% στα δίποντα και 39% στα τρίποντα. Καλά δεν είναι; Εσείς τι λέτε;  
 
Υ.Γ. Επειδή οι καιροί άλλαξαν και δυστυχώς οι εποχές των παχιών αγελάδων πέρασαν, θεωρώ πολύ δύσκολο ο Πανιώνιος να καταφέρει να έχει στη σύνθεσή του τον Βλαδίμηρο, όσα χρόνια είχε τον Φάνη. Το καλοκαίρι αναμένεται να είναι “καυτό” για τον ίδιο, αφού είναι σχεδόν σίγουρο πως το όνομά του θα βρεθεί ψηλά στη λίστα πολλών μεγάλων ελληνικών κι ευρωπαϊκών ομάδων.