Του Θωμά Αυγέρη
13/03/2012

Ντέρμπι έχουμε αύριο στη Θεσσαλονίκη. Ένα ντέρμπι παραδοσιακό όπως το χαρακτήρισε ο Σούλης Μαρκόπουλος, ανάμεσα στους δύο αιώνιους αντιπάλους της συμπρωτεύουσας. Ένα ντέρμπι που μερικούς μήνες πριν έκρινε τη τρίτη θέση και τα προκριματικά της Ευρωλίγκα, σήμερα φτάσαμε στο σημείο να δίνει υπό προϋποθέσεις πλεονέκτημα σε έναν εκ των δύο για την κατάκτηση της έκτης θέσης.

Η αγωνιστική πτώση των δύο αιωνίων αντικατοπτρίζει σε όλο τους το μεγαλείο τα προβλήματα του ελληνικού μπάσκετ. Δύο ΚΑΕ οι οποίες έχουν στις πλάτες τους υπέρογκα χρέη που τις έχουν φέρει από το προσκήνιο στο ρόλο του κομπάρσου. Τι διακυβεύεται αύριο; Πέραν του γοήτρου τίποτα άλλο κατά τη γνώμη μου.

Από την μία πλευρά ο Βαγγέλης Αλεξανδρής “έχτισε” φέτος μία ομάδα που βασίζεται κυρίως σε νεαρούς παίκτες με ορίζοντα μέλλοντος υπό προϋποθέσεις. Ποιες είναι αυτές; Να παραμείνει ο ίδιος στον πάγκο για να συνεχίσει το έργο του, να παραμείνουν φυσικά και ορισμένοι από το φετινό ρόστερ ούτως ώστε να δημιουργηθεί ένας αγωνιστικός κορμός ο οποίος έλειψε φέτος. Οι “κίτρινοι” με το υπάρχον έμψυχο υλικό ήταν φανερό πως δε μπορούσαν να κρατήσουν δύο καρπούζια στην ίδια μασχάλη κι αυτό φάνηκε ξεκάθαρα σε αρκετά παιχνίδια του πρωταθλήματος. Αλλά όταν είσαι Άρης ή ΠΑΟΚ δεν μπορείς ελαφρά τη καρδία να πεις “κύριοι δεν μπορούμε να παίξουμε στην Ευρώπη“.

Πρόβλημα λόγω της ευρωπαϊκής του παρουσίας είχε κι ο ΠΑΟΚ. Ο Σούλης Μαρκόπουλος αναγκάστηκε ουσιαστικά να κάνει ορισμένες μεταγραφές πολύ συντομότερα απ’ ότι θα τις έκανε αν δεν υπήρχαν τα προκριματικά της Ευρωλίγκα. Με δεδομένο πως τα οικονομικά ήταν… «στενά, οι επιλογές δεν ήταν οι καλύτερες δυνατές, όμως ουδείς μπορεί να τον κατηγορήσει γι’ αυτές (πέραν ίσως τούτης του Αντριουσκεβίτσιους). Στο δικέφαλο αντιμετώπισαν κι ακόμη ένα πρόβλημα.

Στον Άρη υπήρχε η κούραση από τη συμμετοχή στο Top 16 του Eurocup, αλλά την ίδια στιγμή στον ΠΑΟΚ ξεκινούσε η αποψίλωση του ρόστερ. Ο Μαρκόπουλος έχασε και τους τρεις Αμερικανούς που ξεκίνησαν τη σεζόν (Γκορί, Ράιτ και Γκίντενς) και στη συνέχεια του έφυγε κι ένας Έλληνας (Καλαμπόκης). Ο Πρέλεβιτς προσπαθεί να συμμαζέψει τα οικονομικά της ομάδας, αφού έχει μπροστά του τις δόσεις του άρθρου 99 που είναι η βασική προτεραιότητα της ομάδας και πάλι καλά να λένε στους ασπρόμαυρους που ήρθαν οι Σέρβοι κι ο Παππάς.

Και φτάνουμε στο σήμερα, με τις δύο ομάδες να παίζουν ο θάνατός σου, η ελπίδα μου για κάτι καλύτερο από τον πρώτο γύρο των πλέι οφ. Ακόμη όμως κι αν ένας εκ των δύο αιωνίων κατακτήσει την έκτη θέση, περάσει στο δεύτερο γύρο και σπάσει την έδρα στους μικρούς τελικούς ποιο θα είναι το κέρδος; Η συμμετοχή στο Eurocup πλέον γίνεται μόνο για λόγους γοήτρου.

Ο ΠΑΟΚ είχε χασούρα από τη φετινή διοργάνωση κι ο Άρης κινήθηκε οικονομικά πάνω κάτω στα ίδια επίπεδα όσον αφορά τα οικονομικά κέρδη από τη διοργάνωση. Με το πουλάκι της Ευρωλίγκα να έχει πετάξει προ πολλού και την εικόνα της Α1 να είναι αυτή που είναι, το γόητρο και η καθιερωμένη καζούρα μεταξύ των φιλάθλων μοιάζουν να είναι τα μοναδικά κίνητρα για τον Άρη και τον ΠΑΟΚ.