Μετά από πέντε επίσημους αγώνες και αρκετά φιλικά, ο απολογισμός του ΠΑΟΚ μπορούμε να πούμε ότι είναι ιδιαιτέρως θετικός. Η ομάδα του Σούλη Μαρκόπουλου ξεκίνησε έχοντας το απόλυτο σε πρωτάθλημα και Eurocup, βάζοντας πίσω της την οδυνηρή ήττα από τον Αρη για το Κύπελλο στο “παλατάκι”. Ο κόσμος καλείται να στηρίξει τη φιλότιμη προσπάθεια που κάνουν οι “ασπρόμαυροι”, που στις 25 Οκτωβρίου δεν έχουν ολοκληρώσει ακόμη το ρόστερ τους.

Οπως έλεγε κι ο Γάλλος συγγραφέας και φιλόσοφος, Σαρλ Λουί ντε Σεκοντά (γνωστός κι ως Μοντεσκιέ), “το καλύτερο είναι εχθρός του καλού”. Παρακολουθώντας λοιπόν τον ΠΑΟΚ σε όλα τα επίσημα κι αρκετά ανεπίσημα παιχνίδια που έδωσε μέχρι σήμερα, δεν μπορώ παρά να σκεφτώ εάν τελικά αυτό που χρειάζεται η ομάδα είναι ακόμη ένας ψηλός. Προσωπική μου άποψη είναι πως η θέση στην οποία χρίζει ενίσχυσης ο “Δικέφαλος”, είναι αυτή του πόιντ γκαρντ. Είτε αποκτώντας έναν ακόμη παίκτη, ή ρίχνοντας στα… βαθιά τον Κόνιαρη. Κι αυτό όχι επειδή οι Κούπερ-Τσόχλας δεν είναι καλοί, αλλά εξαιτίας του ότι το μπάσκετ πλέον έχει γίνει πολύ πιο γρήγορο και πιεστικό. 

Για να μην παρεξηγηθώ, η συγκεκριμένη άποψη είναι καθαρά προσωπική και ουδέποτε προσπάθησα ή θα προσπαθήσω να υποδείξω σε κάποιον πώς να κάνει τη δουλειά του. Μάλιστα ακόμη και στο παραπάνω δίλλημα, θα ήμουν υπέρ του να αποκτήσει ενεργό ρόλο ο Κόνιαρης, έστω κι αν στα 16 του είναι άγουρος τόσο σωματικά όσο και τεχνικά. Θεωρώ πως είναι ένας αθλητής που μπορεί να κάνει σπουδαία καριέρα στον ΠΑΟΚ. Σίγουρα η απόφαση να τον στηρίξει ο Μαρκόπουλος δεν μπορεί να είναι αποκλειστικά δική του. Ολη η ομάδα (εντός κι εκτός παρκέ) πρέπει να την πάρει, να τη στηρίξει και να δεχθεί το γεγονός πως λόγω αυτής μπορεί ακόμη και να χάσει παιχνίδια. Σαφέστατα ο Κόνιαρης δεν είναι ο Ρίκι Ρούμπιο που στα 16 του είχε ήδη μια σεζόν στην πλάτη κι ανέλαβε σε αυτή την ηλικία ρόλο βασικού στην Μπανταλόνα, αλλά μη μου πει κανείς ότι η ελληνική Α1 είναι στο επίπεδο της ACB γιατί θα με πιάσουν τα κλάματα από τα γέλια!

Για να επιστρέψουμε όμως στο θέμα μας, στο γιατί ψηφίζω υπέρ κοντού κι όχι ψηλού δηλαδή, η απάντηση δίνεται τόσο από την εικόνα του ΠΑΟΚ, όσο και από την εικόνα των αντιπάλων του αλλά και του σύγχρονου μπάσκετ γενικότερα. Το άθλημα έχει εξελιχθεί έτσι ώστε να ευνοούνται οι κοντοί και αυτό ουδείς μπορεί να το διαψεύσει. Στις περισσότερες ομάδες οι κοντοί είναι αυτοί που έχουν ηγετικό ρόλο και είναι ξεκάθαρο πλέον ότι οι περισσότερες ομάδες στον κόσμο παίζουν στο μεγαλύτερο μέρος του αγώνα είτε με ημίψηλα σχήματα ή με γρήγορους ψηλούς.

Αυτή τη στιγμή ο ΠΑΟΚ διαθέτει όχι έναν, ούτε δύο, αλλά τρεις αθλητές που μπορούνε να αγωνιστούν στις θέσεις 4-5 με πολύ μεγάλη επιτυχία. Ο λόγος για τους Μπόγρη, Τσαϊρελη και Μαργαρίτη, που έχουν ξεκινήσει πάρα πολύ καλά τη σεζόν. Αν σε αυτούς τους τρεις προσθέσει κανείς το βαρύ κορμί του Καλλέ και το γεγονός πως οι Κασελάκης και Πέιν είναι παίκτες που έχουν την ικανότητα υπό συνθήκες να παίξουν στη θέση του πάουερ φόργουορντ, μιλάμε για έξι παίκτες σε δύο θέσεις. Και σε αυτούς δεν προσθέτω το έτερο μεγάλο πρότζεκ των “ασπρόμαυρων”, τον Κώττα.

Στην αντίπερα όχθη, ο ΠΑΟΚ έχει μόνο δύο πόιντ γκαρντ, τους Κούπερ και Τσόχλα, με τους οποίους πρέπει να παραταχθεί κόντρα σε ομάδες που στην πλειοψηφία τους πιέζουν πολύ και σε όλο το γήπεδο. Αυτό έχει οδηγήσει το “Δικέφαλο” σε 17,2 λάθη ανά αγώνα στα πρώτα πέντε επίσημα παιχνίδια. Το θετικό για την ομάδα του Μαρκόπουλου είναι ότι μέχρι στιγμής αυτό είναι κάτι που με εξαίρεση την αναμέτρηση του Κυπέλλου δεν το έχει πληρώσει. Με τους αγώνες όμως να διαδέχονται ο ένας τον άλλο είναι λογικό να επέλθει η κόπωση. Ιδιαίτερα αν αναλογιστεί κάποιος, ότι ο Χαραλαμπίδης, που μπορεί να βοηθήσει σε αυτό το κομμάτι, οδεύει ολοταχώς προς τα 38. Κάτι που σε απλά ελληνικά σημαίνει πως παρά την άψογη ζωή που κάνει, η κούραση θα κάνει εμφανή τα σημάδια της πιο γρήγορα απ’ ότι στο παρελθόν.

Σε μερικές ώρες ο ΠΑΟΚ θα κληθεί να αντιμετωπίσει το Ρέθυμνο. Ακόμη μία ομάδα που βασίζει μεγάλο μέρος του παιχνιδιού της στην ασφυκτική πίεση. Κάτι που σημαίνει ότι η περιφέρεια των “ασπρόμαυρων” θα έχει και πάλι δύσκολο βράδυ. Θα τα καταφέρει ή όχι;

Υ.Γ. Τα 15 ευρώ για να παρακολουθήσει κανείς τρεις αγώνες, ακόμη και στις δύσκολες εποχές που ζούμε είναι πολύ μικρό ποσό. Οι φίλαθλοι του ΠΑΟΚ έχουν την υποχρέωση να στηρίξουν την ομάδα τους, η οποία έδειξε με πράξεις ότι το παιχνίδι με τον Αρη ήταν απλώς μια κακή παρένθεση. Ας ελπίσουμε το “παλατάκι” να γεμίσει κόσμο, αν και με 1700 εισιτήρια στο ντέρμπι που άνοιξε τη σεζόν, δύσκολα θα είναι κανείς αισιόδοξος, άσχετα με την αγωνιστική εικόνα του “Δικέφαλου”…