Του Θωμά Αυγέρη
07/09/2011

Σε μια εποχή που οι μεταγραφικές κινήσεις των ομάδων της χώρας μας έχουν μπει σε δεύτερη μοίρα ελέω Ευρωμπάσκετ, υπήρξε μία μεταγραφή η οποία εξελίχθηκε σε σίριαλ και κατάφερε να κρατήσει αμείωτο το ενδιαφέρον του κόσμου αναφορικά με την εξέλιξή της. Πρόκειται για αυτή του Βαγγέλη Μάντζαρη.

Ο 21χρονος πόιντ γκαρντ στις αρχές του καλοκαιριού βρέθηκε πολύ κοντά στον Παναθηναϊκό. Στη συνέχεια το ενδιαφέρων των πρασίνων ατόνησε και στο παιχνίδι της απόκτησής του μπήκε πολύ δυνατά η Μπιλμπάο. Στην μέση μπήκε κι ο Άρης, με τον “Αυτοκράτορα” να μην μπορεί προφανώς να προσφέρει οικονομικά ότι οι άλλοι συνδιεκδικητές όμως έχοντας ένα μεγάλο αβαντάζ.

Θα έδινε του έδινε ρόλο βασικού σε μία ομάδα με βαριά φανέλα βοηθώντας τον να κάνει στη συνέχεια ένα βήμα παραπάνω. Το χρήμα όμως είναι αυτό που μιλάει στο σύγχρονο μπάσκετ κι έτσι ο Ολυμπιακός που μπήκε τελευταίος στο χορό, ήταν ο σύλλογος που απέσπασε την υπογραφή του νεαρού παίκτη.

Τώρα το γιατί επέλεξε ο 21χρονος τον Ολυμπιακό αντί της Μπιλμπάο το ξέρει ο ίδιος καλύτερα απ’ όλους. Οι Ισπανοί μάλιστα βρέθηκαν μία ανάσα από το να αποσπάσουν την υπογραφή του Μάντζαρη. Κάτι που θα είχαν καταφέρει εάν δεν ήταν κάθετοι σε έναν όρο που του έθεσαν. Από το συμβόλαιο της πρώτης σεζόν δεν θα του έδιναν ευρώ τσακιστό, αφού σκόπευαν να τον δώσουν δανεικό. Κάτι που διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στη τελική απόφαση του πρώην Περιστεριώτη, οδηγώντας τον προς λιμάνι μεριά.

Νομίζω -κι αυτό αποτελεί καθαρά προσωπική εκτίμηση παρακολουθώντας στενά το τελευταίο χρονικό διάστημα αυτή την υπόθεση- πως αν ο Μάντζαρης μπορούσε να επιλέξει καθαρά και μόνο με αγωνιστικά κριτήρια θα φορούσε δίχως κανένα δισταγμό τη φανέλα του “Αυτοκράτορα.

Επειδή όμως αυτό αποτελεί ένα φανταστικό σενάριο και ο παίκτης ανήκει και με τη βούλα στον Ολυμπιακό νομίζω πως τον περιμένει μια δύσκολη σεζόν.

Στους “ερυθρόλευκους” των Σπανούλη, Λούκας και Σλούκα οι πιθανότητες να έχει βασικό ρόλο είναι σχεδόν απειροελάχιστες. Αυτό μπορεί να το επιβεβαιώσει κι ο Σλούκας, ο οποίος έπειτα από δύο σεζόν που πήρε ελάχιστες ευκαιρίες στον Ολυμπιακό πήγε πέρυσι το καλοκαίρι στον Άρη για να αναλάβει ρόλο πρωταγωνιστή, να “ψηθεί” σε δύσκολες καταστάσεις κι ως επιστέγασμα των προσπαθειών του να καταλάβει μια θέση στη δωδεκάδα της Εθνικής στο Ευρωμπάσκετ.

Ελπίζω πραγματικά να κάνω λάθος και το μέλλον να με διαψεύσει, διότι ο Μάντζαρης αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα κεφάλαια του ελληνικού μπάσκετ. Και θα ήταν κρίμα να μπει στον… πάγο τα επόμενα χρόνια για χάρη μερικών χιλιάδων ευρώ.