Του Θωμά Αυγέρη
14/11/2011

Οφείλω να ομολογήσω πως πριν αποφασίσω να ασχοληθώ με το θέμα του συγκεκριμένου άρθρου σκέφτηκα πολύ και προβληματίστηκα για το αν θα έπρεπε να το κάνω. Εν τέλει πήρα την απόφαση να το πράξω και ο βασικός λόγος έχει να κάνει με την αγανάκτηση που νιώθω μέσα μου με τα όσα ακούω και διαβάζω τις τελευταίες ημέρες σχετικά με το επίτευγμα των κοριτσιών του Αθηναϊκού, οι οποίες κατόρθωσαν να παραμείνουν αήττητες για 81 αγώνες, με το σερί τους να μην έχει λάβει ακόμη τέλος.

Καταρχάς θα ήθελα να συγχαρώ όλους όσους ασχολούνται με την ομάδα του Αθηναϊκού για το επίτευγμά τους. Εύχομαι ακόμη μεγαλύτερες επιτυχίες στο μέλλον και γενικότερο ό,τι καλύτερο στην κορυφαία ελληνική γυναικεία ομάδα. Η ένστασή μου έγκειται στο γεγονός πως από μερίδα κόσμου επιχειρείται η σύγκριση του ρεκόρ του Αθηναϊκού, με το ρεκόρ του Άρη.

Πριν από μερικούς μήνες για να είμαι απόλυτα ειλικρινής μου είχε ανέβει λιγάκι η πίεση, όταν ξεκίνησε η σύγκριση του Νίκου Γκάλη με τον Δημήτρη Διαμαντίδη. Όπως τότε, έτσι και τώρα, οι μοναδικοί που δεν φέρουν ευθύνη είναι οι συγκρινόμενοι. Όμως νισάφι πια! Είναι σαν να θέλουμε να αποφασίσουμε τί είναι καλύτερο. Ένα καρπούζι ή ένα πεπόνι; Άσπρο ή μαύρο; Γιν ή γιάν;

Πρέπει κάποια στιγμή στην Ελλάδα να καταλάβουμε πως δεν είναι όλα τα μεγέθη το ίδιο. Άλλη η εποχή του Γκάλη κι άλλη του Διαμαντίδη. Άλλα τα δεδομένα που ίσχυαν για τον μπασκετικό Άρη της δεκαετίας του ’80 και άλλα αυτά για τον Αθηναϊκό του γυναικείου μπάσκετ των τελευταίων 3-4 χρόνων.

Γιατί αν αποφασίσουμε να τα βάλουμε όλα στο ίδιο καλάθι, τότε έχω την εντύπωση πως θα καταλήξουμε να έχουμε στα χέρια μας μία άκρως ερμαφρόδιτη κατάσταση, η οποία είναι σίγουρο πως θα μας οδηγήσει σε λάθος συμπεράσματα. Με βάση αυτή τη λογική λοιπόν, η κορυφαία ομάδα του πλανήτη στην ιστορία των ομαδικών σπορ, είναι αυτή του αμερικάνικου ποδοσφαίρου του Γυμνασίου De La Salle!

Η συγκεκριμένη ομάδα κατάφερε να παραμείνει αήττητη από το 1992 μέχρι και το 2003, πετυχαίνοντας 151 συνεχόμενες νίκες! Όσο για τα ατομικά σπορ κι εκεί υπάρχει κάποιος του οποίου το ρεκόρ μάλλον δε θα καταρριφτεί. Πρόκειται για τον Πακιστανό αθλητή του σκουός, Τζαχανγκίρ Καν, ο οποίος κέρδισε 555 σερί αναμετρήσεις!

Αν αποφασίσουμε λοιπόν να μιλήσουμε με νούμερα, τότε θα πρέπει όλοι μας να υποκλιθούμε σε αυτή την ομάδα και αυτόν τον αθλητή. Αν από την άλλη αναλογιστούμε τί σημαίνει το κάθε ρεκόρ, ποιες οι συνέπειές του και πολλά άλλα δεδομένα, τότε θα σταματήσουμε να μπαίνουμε σε συγκρίσεις και θα αναγνωρίσουμε το κάθε επίτευγμα για τη μοναδικότητά του.